ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - Μανιάτικο του Τσάκωνα στην γάστρα


                          Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

                 Μανιάτικο του Τσάκωνα στην γάστρα








ΥΛΙΚΑ (8 ΑΤΟΜΑ)
  • 3 κιλά χοιρινός λαιμός
  • 6 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο (αν θέλουμε πιο ελαφριά έκδοση αφαιρούμε την πράσινη φύτρα)
  • 1 ντομάτα κομμένη κομματάκια
  • 150 γρ κεφαλοτύρι κομμένο σε μπαστουνάκια.
  • 100 γρ. φέτα κομμένη σε κύβους
  • 1 ματσάκι σέλινο χοντροκομμένο
  • 2 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης ψιλοκομμένες
  • αλάτι θαλασσινό
  • φρεσκοτριμμένα πιπέρια
  • θρούμπη
  • μείγμα μπαχαρικών Ανατολής

 Για το φινίρισμα
  • κλωνάρι δενδρολίβανου κομμένο σε κομμάτια
Για την σάλτσα
  • 2 κ.σ μέλι θυμαρίσιο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα απαλή Dijon
  • 1 ποτήρι νερού λάδι σόγιας
  • 1 πρέζα κουρκουμά
  • 1 κλωνάρι δενδρολίβανο
  • 5 σπυριά μπαχάρι
  • 1 κ.γ. αλάτι θαλασσινό
  • φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Απαιτούνται
  • σπάγγος
  • λαδόκολλα
  • αλουμινόχαρτο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της σάλτσας και τα αφήνουμε για 8 ώρες σκεπασμένα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Πλένουμε πολύ καλά το κρέας και το ανοίγουμε με το μαχαίρι.


 
Στρώνουμε στον πάγκο μας μια λαδόκολλα και απλώνουμε το κρέας.
Ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια του αλάτι, πιπέρι και την θρούμπη και στο κέντρο στρώνουμε τις ντομάτες, τα σκόρδα, το τυρί, το σέλινο και τις πιπεριές
 
Διπλώνουμε με προσοχή το κρέας σε ρόλο και το δένουμε σφιχτά με τον σπάγκο για να μην ανοίξει.
Περιλούζουμε το ρολό με την σάλτσα.
 
Το τυλίγουμε με την λαδόκολλα και καλύπτουμε με το αλουμινόχαρτο.
Το βάζουμε στην γάστρα και κλείνουμε το καπάκι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 2 – 2,5 ώρες. 
Αν έχουμε ξυλόφουρνο το σιγοψήνουμε για 3 ώρες.

Λίγο πριν το τέλος ανοίγουμε το καπάκι και ξετυλίγουμε προσεκτικά το ρολό από το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα ώστε να πάρει χρώμα.

Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές «λουσμένες» με την σάλτσα του μανιάτικου. 



                                                                                                              ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 



ΠΗΓΗ. emvolos.gr

* Από τον Γιώργο Τσάκωνα, του εστιατορίου «Για μια μπουκιά» στην Ν.Μάκρη Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου