Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΚΟΖΑΝΙΤΙΚΑ ΓΙΑΠΡΑΚΙΑ της κ. ΘΕΟΔΩΡΑΣ
ΥΛΙΚΑ
• 1 μικρό δοχείο λάχανο τουρσί (το λάχανο τουρσί 2 κλ στραγγισμένο) σε φύλλα ξεχωρισμένα ( πιο εύκολο ) ή λάχανο ζεματισμένο
• 1 κλ κιμά ( 1/2 χοιρινό και 1/2 κιλό μοσχαρίσιο, κατά προτίμηση
χοντροκομμένο από τη σπάλα ή την κοιλιά )
• 2 μεγάλα κρεμμύδια γλυκά περασμένα από το μπλέντερ με μισό φλυτζάνι νερό
• 1 φλ του τσαγιού ελαιόλαδο.
• 1 φλ ρύζι καρολίνα
• 1 φλ κρασί ή νερό ή ( αρμόζουμο ή λεμόνι για το λάχανο που δεν είναι τουρσί )
• 1 φλ του καφέ σάλτσα πελτέ
• 4 κουταλιές της σούπας γλυκό κόκκινο πιπέρι ( όταν τα ζυμώνουμε πρέπει
να κιτρινίζει το χέρι μας )
• δύο κοφτές κουταλιες της σούπας μπαχάρι τριμμένο μπαχάρι τριμμένο (μοσχοπίπερο) για τον κιμά
• 10 σπόρους μπαχάρι έξω από το τύλιγμα
• αλάτι με δοκιμή
• τριμμένο μαυροπίπερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ενα μεγάλο σκεύος
Παίρνουμε τα φύλλα απο το λάχανο και τα κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε να κάνουμε τα γιαπράκια
Βάζουμε γέμιση και τυλίγουμε το φύλλο σφιχτά (σα ντολμαδες)
Αραδιάζουμε τα γιαπράκια σε σειρές σε μια κατσαρόλα.
Στον πάτο της κατσαρόλας βάζουμε το σκληρό μέρος απο το λάχανο, για να μη κολλήσουν τα γιαπράκια .
Διαλύουμε σε νερό πελτέ ντομάτας ανάλογα πόσο κόκκινα τα θέλουμε και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα
Στύβουμε ένα λεμόνι και ρίχνουμε το λάδι.
Σκεπάζουμε τα γιαπράκια με φύλλα από το λάχανο, ρίχνουμε νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά.
Θα είναι έτοιμα μόλις μαλακώσουν τα φύλλα απο το λάχανο
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου