ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

«Η επιστροφή της Ελένης» του Θάνου Μικρούτσικου

Σήμερα Τετάρτη, στις 21.30, στην ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, www.megaron.gr, θα ανέβει η όπερα του Θάνου Μικρούτσικου «Η επιστροφή της Ελένης».

 
Η συγκεκριμένη όπερα θα μπορούσε να έχει υπότιτλο «Μια ηρωίδα σε αναζήτηση του εαυτού της», καθώς το έργο έχει για θέμα του τον ψυχολογικό κερματισμό της Ελένης και την προσπάθειά της να ξαναβρεί - ή μάλλον να αναπλάσει - την ολοκληρωμένη «ταυτότητά» της, χωρίς να αγνοήσει ή να ακυρώσει τις πολλαπλές εκφάνσεις της ζωής της. 

Η «Επιστροφή της Ελένης» χωρίζεται σε αλληλένδετες ενότητες (και συνολικά έξι σκηνές) που τοποθετούνται στη Σπάρτη (μετά την επιστροφή της Ελένης), στην Τροία και την Αίγυπτο.

Σχετικά με την όπερα, αναφέρει ο Θ. Μικρούτσικος στο βιβλίο του Οδ. Ιωάννου που αναφέρεται στη ζωή του: «Δεν ξέρω αν η όπερα "Η επιστροφή της Ελένης" είναι το σημαντικότερο έργο μου - και δεν θα το μάθω ποτέ. 

Ισως μετά από 50 χρόνια να αποδειχθεί πως ό,τι σημαντικότερο έκανα ήταν ένα τραγούδι μου. Για εκείνο που είμαι σίγουρος είναι πως με αυτό το έργο ξεπέρασα τις καταγεγραμμένες δυνατότητές μου. 

Επίσης είμαι πια σίγουρος και για κάτι άλλο. Οτι μοναδικός στόχος ενός ανθρώπου είναι να καταφέρνει να ξεπερνάει τις καταγεγραμμένες δυνατότητές του. Αξίζει να ζει, περνώντας από τόσο πόνο, βαρβαρότητα και απώλειες, να συνεχίζει αυτή την ανθρώπινη περιπέτεια, για να σπρώχνει τα όριά του και να λέει στο Χρόνο: "Μπορεί να με νικήσεις στο τέλος, αλλά εγώ ρε μπαγάσα κάποιες φορές κατάφερα και σε σταμάτησα!"».

Η συγκεκριμένη παράσταση είχε ανέβει στο Μέγαρο στις 19/1/1999.

Ποίηση: Γιάννης Ρίτσος. Λιμπρέτο: Χρήστος Λαμπράκης. Σκηνοθεσία και χορογραφία: Δημήτρης Παπαϊωάννου. Με την Καμεράτα και τη χορωδία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Διευθύνει ο Αλέξανδρος Μυράτ.

Σολίστ: Νίκος Γκίνος, κλαρινέτο. Δημήτρης Πάτρας, βιολοντσέλο. Βίκυ Στυλιανού, πιάνο.
Με τους: Pamela Pantos, Τάση Χριστογιαννόπουλο, Μάτα Κατσούλη, Χριστόφορο Σταμπόγλη, Lucile Vignon, Τζούλια Σουγλάκου κ.ά.

Χορευτικό σύνολο: «Ομάδα Εδάφους».



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου