Η Σίφνος είναι αγαπημένος τόπος και οι ταξιδευτές αποκτούν μια διαρκή σχέση μαζί της. Ένα νησί από αυτά που σου μένουν στην καρδιά και στην πορεία του χρόνου και της ζωής, θέλεις πάντα να επιστρέφεις.
Αν και μπορείτε να την επισκεφθείτε όλες τις εποχές του χρόνου, το καλοκαίρι έχετε μερικούς λόγους ακόμα καθώς το νησί βρίσκεται στις δόξες του με τις όμορφες παραλίες του να σας περιμένουν.
Νωρίς το πρωί μπορείτε να επισκεφθείτε τους αρχαιολογικούς χώρους, τις παλιές βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια της, ενώ το απόγευμα θα περπατήσετε στους πανέμορφους παραδοσιακούς οικισμούς της, θα κάνετε βόλτα στα σοκάκια της, θα αισθανθείτε αυτή τη φιλόξενη ατμόσφαιρα του νησιού.
Το ξέρατε ότι η Σίφνος έχει εξαιρετικό κλίμα και κατατάσσεται στις κορυφαίες σε ηλιοφάνεια περιοχές της Ευρώπης με 3.010 ώρες ήλιο ετησίως;
Πώς θα φτάσετε: Κατά τη θερινή περίοδο η Σίφνος συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά και με τα νησιά της γραμμής Μήλου, καθημερινά με ταχύπλοα και με συμβατικά οχηματαγωγά πλοία. Η διάρκεια του ταξιδιού με τα συμβατικά οχηματαγωγά πλοία είναι περίπου πέντε ώρες και με τα ταχύπλοα από 2,5-3,5 ώρες περίπου.
Συνδέεται επίσης ακτοπλοϊκά με πολλά νησιά των Κυκλάδων (Πάρος, Σύρος, Σαντορίνη, Άνδρος, Φολέγανδρος κ.α), καθώς και με την Κρήτη μέσου Μήλου.
Κατά το υπόλοιπο χρονικό διάστημα του έτους, η πυκνότητα των δρομολογίων στη θαλάσσια συγκοινωνία διαμορφώνεται ανάλογα με την εποχή.
Μετακινήσεις: Σε περίπτωση που πάρετε στη Σίφνο δικό σας μεταφορικό μέσο πρέπει να γνωρίζετε ότι οι χιλιομετρικές αποστάσεις στο νησί είναι μικρές και ο χρόνος πρόσβασης στο πιο μακρινό χωριό ή παραλία δεν ξεπερνάει τα 20 λεπτά.
Ωστόσο το μεταφορικό μέσο δεν είναι απαραίτητο καθώς μπορείτε να μετακινηθείτε με λεωφορεία, ταξί ή με τα πόδια. Τα δώδεκα χωριά της Σίφνου συνδέονται μεταξύ τους τακτικά κατά τη θερινή περίοδο με πυκνά δρομολόγια που εκτελούν λεωφορεία, ενώ τη συγκοινωνία εξυπηρετούν και αρκετά ταξί, ενώ μπορείτε να νοικιάσετε και αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
Είναι γεγονός ότι δεν χρειάζεστε πολλές ημέρες για να γυρίσετε το νησί. Αφού επιλέξετε τους αγαπημένους προορισμούς σας, τις παραλίες, τις γωνιές, τα στέκια του νησιού που θέλετε να πηγαίνετε και να ξαναπηγαίνετε, μπορείτε να χαλαρώσετε και να τα απολαύσετε.
Οικισμοί-παραλίες
Καμάρες: Το πρώτο που θα αντικρίσετε όταν φθάσετε είναι οι Καμάρες, το μεγαλύτερο παραλιακό χωριό και λιμάνι της Σίφνου. Κυκλαδίτικη γραφικότητα και ομορφιά. Αν και χωρίς πράσινο ο λόφος πίσω από τις Καμάρες, ωστόσο ο όρμος είναι απίστευτα γοητευτικός. Η ονομασία Καμάρα ή Καμάρες προήλθε από τις πολλές σπηλιές που υπήρχαν στην βραχώδη νότια ακτή του όρμου.
Ο κεντρικός οικισμός απλώνεται στη δεξιά πλευρά του όρμου των Καμαρών και βέβαια έχει όλα θα χρειαστείτε σαν επισκέπτης, από ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, ως μπαράκια και ΑΤΜ και βέβαια πολλά μαγαζιά για να ψωνίσετε από αναλώσιμα ως ενθύμια και είδη αγγειοπλαστικής. Η εικόνα του όρμου ομορφαίνει από τα ιστιοφόρα και τα βαρκάκια που πιάνουν μέσα στον όρμο.
Αν αντέχετε αξίζει να ανεβείτε τα 100 περίπου σκαλιά ως την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας πάνω στα βράχια, για να απολαύσετε ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα ή να κάνετε μπάνιο στην πανέμορφη παραλία με τη χρυσαφένια αμμουδιά και τα γαλαζοπράσινα νερά. Η παραλία των Καμαρών βραβεύεται από το 2002 με την γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πλατύς Γιαλός: Αν πάτε στη Σίφνο πρέπει να επισκεφθείτε την πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού σε έναν όρμο χάρμα οφθαλμών. Το καλύτερο σημείο να ατενίσετε τον Πλατύ Γιαλό είναι από το μοναστήρι της Παναγιάς του Βουνού, απ' όπου η πανοραμική θέα είναι μαγευτική.
Βαθύ: Ένα πανέμορφο γραφικό και απάνεμο λιμάνι με ξανθή αμμουδιά και καταγάλανα νερά και ήρεμη κρυστάλλινη θάλασσα. Φθάνοντας στο Βαθύ, στο δεξιό άκρο της μεγάλης πεταλόσχημης παραλίας με την ήρεμη θάλασσα, είναι χτισμένη η δισυπόστατη Εκκλησία των Ταξιαρχών και της Ευαγγελίστριας (17ος αιώνας).
Εδώ υπάρχει το μεγαλύτερο ξενοδοχειακό συγκρότημα του νησιού, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα λίγα μέτρα από τη θάλασσα, παραδοσιακές ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία με παραδοσιακά γλυκά, cafe-bar, κ.ά.
Κάστρο: Περιπλανηθείτε στην αρχαία πρωτεύουσα της Σίφνου και δεν θα χάσετε. Αληθινό ταξίδι στο χρόνο! Θα νοιώσετε, περπατώντας στα σοκάκια την αίγλη και την αρχοντιά μιας άλλης εποχής. Άλλωστε το Κάστρο ήταν πρωτεύουσα της Σίφνου ως το 1836. Βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού, πάνω σ’ έναν απότομο βράχο με εξαιρετική πανοραμική θέα προς το πέλαγος. Στα νότια του λόφου του Κάστρου βρίσκεται η Σεράλια, το αρχαίο λιμάνι της Σίφνου, στα εστιατόρια της οποίας θα βρείτε αξιόλογες σπεσιαλιτέ του νησιού. Στο Κάστρο λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σίφνου, το οποίο αξίζει να επισκεφθείτε για να θαυμάσετε τις συλλογές αρχαϊκών και ελληνιστικών γλυπτών.
Φάρος-Χρυσοπηγή:Βρίσκεται στα Ν.Α. της Σίφνου και θεωρείται το ασφαλέστερο και επίσημο λιμάνι του νησιού έως το 1883. Η θέα προς τη Χρυσοπηγή και τα απέναντι νησιά είναι μαγευτική! Πρόκειται για μια βραχώδη νησίδα που συνδέεται με τη στεριά με γεφυράκι – μια πολυφωτογραφημένη τοποθεσία, η οποία είχε χαρακτηριστεί ως «τοπίο απείρου κάλλους» με βασιλικό διάταγμα. Πάνω στη νησίδα βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής που είναι και η πολιούχος της Σίφνου. Το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού και πόλος έλξης επισκεπτών γίνεται εδώ κατά τον Μάιο ή Ιούνιο στην κινητή γιορτή της Αναλήψεως. Αξίζει να συμμετέχετε αν βρεθείτε στο νησί αυτή την εποχή.
Ο Φάρος είναι ένα γραφικό ψαροχώρι με τρεις συνεχόμενες αμμουδερές παραλίες, τη Φασολού, το Φάρο και το Γλυφό. Από το Γλυφό ξεκινάει το πιο πολυπερπατημένο μονοπάτι της Σίφνου (20') που οδηγεί στη Χρυσοπηγή. Μια σύντομη στάση στον Άγιο Χαράλαμπο, δίνει την ευκαιρία στον περιπατητή να νιώσει ότι βρίσκεται στον εξώστη του Αιγαίου.
Στην κεντρική παραλία του Φάρου, και στη Φασολού, υπάρχουν καταλύματα, γραφικές παραδοσιακές ταβέρνες, καφέ-μπαρ και μίνι-μάρκετ.
Απολλωνία: Δεν γίνεται να πάτε στη Σίφνο και να μην περάσετε από την πρωτεύουσα του νησιού. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε τρεις λόφους και βρίσκεται στο κέντρο της Σίφνου. Ο επισκέπτης θα θαυμάσει την πανέμορφη παραδοσιακή αρχιτεκτονική της και τις τόσες πολλές εκκλησίες που είναι απόλυτα εναρμονισμένες με το σύνολο.
Κάντε βόλτα στο πλακόστρωτο, ψωνίστε αναμνηστικά, με πρώτα τα παραδοσιακά κεραμικά που φτιάχνουν εδώ με πολύ τέχνη, καθώς και κοσμήματα. Καθήστε για φαγητό για να γευτείτε τις σιφνέικες γεύσεις και νοστιμιές - δεν είναι τυχαίο ότι στη Σίφνο γεννήθηκε ο Τσελεμεντές και άλλοι μεγάλοι μάγειρες.
Δοκιμάστε ρεβιθοκεφτέδες, αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά, ρεβίθια στο φούρνο, καπαροσαλάτα, ψητό κρέας στο μαστέλο και βέβαια μανούρα και μυζήθρα. Τελειώστε το γεύμα σας με ένα σιφνέικο σπιτικό γλυκό, γευτείτε τα αμυγδαλωτά τα μπουρέκια, το παστέλι, τη μελόπιτα, κ.ά.
Επίσης καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι στη Σίφνο και συγκεκριμένα στον Αρτεμώνα διοργανώνεται κάθε χρόνο στις αρχές του Σεπτέμβρη το τριήμερο φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας, «Νικόλαος Τσελεμεντές», στο οποίο συμμετέχουν και άλλα νησιά των Κυκλάδων με παραδοσιακές συνταγές.
Αν θέλετε νυχτερινή ζωή, μπαράκια που μένουν ανοικτά ως το πρωί θα βρείτε στο περίφημο «στενό της Απολλωνίας». Και φυσικά ως πρωτεύουσα η Απολλωνία έχει τράπεζες, ταχυδρομείο, ιατρεία και ό,τι άλλο χρειαστείτε.
Αν θελήσετε να μείνετε εδώ λόγω της ζωής του τόπου λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, τόσο μέσα, όσο και γύρω από την Απολλωνία.
Άλλα στοιχεία που κάνουν το νησί να ξεχωρίζει είναι:
●Η Σίφνος παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Αληθινός παράδεισος για όσους αναζητούν τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής που επισκέπτονται. Έχει 76 αρχαίους πύργους, καθώς το νησί ήταν πολύ εύπορο στην αρχαιότητα, μεταλλεία, το αρχαιότερο αργυρωρυχείο, 4 αρχαίες Ακροπόλεις και βέβαια το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Κάστρο.
●Το νησί προσελκύει και θρησκευτικό τουρισμό, καθώς έχει 227 εκκλησίες και μοναστήρια. Πολλά από αυτά συνδέονται με ωραία, παραδοσιακά πανηγύρια με κοινά δείπνα, όπου προσφέρονται διάφορα εδέσματα, που επίσης προσελκύουν επισκέπτες. Αν βρεθείτε στο νησί μην ξεχάσετε να ρωτήσετε τους ντόπιους αν υπάρχει κατά τη διάρκεια της παραμονής σας κάποιο πανηγύρι.
●Αν σας αρέσει η πεζοπορεία, στη Σίφνο θα βρείτε ένα μεγάλο και εξαιρετικό δίκτυο μονοπατιών. Στο νησί υπάρχουν 19 επίσημα σηματοδοτημένες διαδρομές 100 χιλιομέτρων τις οποίες μπορεί να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Σίφνου για τα μονοπάτια (http://www.sifnostrails.gr) αλλά και σε πεζοπορικούς χάρτες που διατίθενται στο νησί
.
●Η Σίφνος είναι ένα πανέμορφο νησί. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που πολλοί τόποι της έχουν ανακηρυχθεί ως «χώροι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», όπως η Απολλωνία, ο Αρτεμώνας, η Παναγία Πουλάτη κ. ά. Στη Σίφνο οι κάτοικοι έχουν φτιάξει με περίσσια τέχνη και 2500 χιλιόμετρα ξερολιθιές, 40 ανεμόμυλους και 70 περιστεριώνες.
ΠΗΓΗ.1. ogdoo.gr
2. google.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου