ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ - Συνεχίζουν την απεργία ενάντια σε απόσχιση - απολύσεις

...και Θεσσαλονίκη
 












Συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους με νέα απεργία οι εργαζόμενοι στο τμήμα των «κόκκινων» δανείων (RBU) της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής έχει κηρύξει απεργία για όλους τους εργαζόμενους της τράπεζας στην Αττική.
 Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται ενάντια στο σχεδιασμό που προχωρά η τράπεζα, με το «πράσινο φως» της κυβέρνησης, για μεταβίβαση του RBU, μαζί με τους 1.200 εργαζόμενους που απασχολεί, σε νέα εταιρεία, που θα ελέγχει η σουηδική επιχείρηση «Intrum». 

Το αίτημα των απεργών είναι «καμιά απόσχιση - καμιά απόλυση» και να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στην τράπεζα.

Η τράπεζα ανακοίνωσε και επίσημα χτες τον σχεδιασμό της: 
Αναλυτικά, θα δημιουργηθούν δύο νέες εταιρείες, στις οποίες η σουηδική «Intrum» θα έχει το 80% των μετοχών και η Τράπεζα Πειραιώς το 20%. 

Η πρώτη εταιρεία θα αφορά στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων (ύψους 27 δισ. ευρώ) και η δεύτερη στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακίνητης περιουσίας που ανήκει στην τράπεζα (ύψους 1 δισ. ευρώ).

Τα παραπάνω είναι μέρος ευρύτερου σχεδιασμού των τραπεζών, που μετά το «επιτυχημένο» stress test του 2018, σε συμφωνία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, προχωρούν, μεταξύ άλλων, σε κινήσεις για τη ραγδαία συρρίκνωση της μάζας των «κόκκινων» δανείων, σε συνδυασμό με απολύσεις 4.000 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2020, που θα γίνουν με τη μια ή την άλλη μορφή (αποσχίσεις, «εθελούσιες» κ.ά.).

Δεν υπάρχει καμιά διασφάλιση των θέσεων εργασίας
 
Από τις χτεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα...
Από τις χτεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα...
Το γεγονός ότι οι μεθοδεύσεις της τράπεζας - παρά τις δημόσιες δηλώσεις που επανέλαβε και χτες ο διευθύνων σύμβουλος - δεν διασφαλίζουν σε καμία περίπτωση τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων ήρθε να επιβεβαιώσει η χτεσινή συνάντηση της διοίκησης της τράπεζας με τα ΔΣ επιχειρησιακών σωματείων.
 Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η διοίκηση της τράπεζας δεν δέχθηκε να συναντηθεί με το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, το σωματείο δηλαδή που έχει μπει μπροστά στην οργάνωση του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι.

Στη συνάντηση με τα επιχειρησιακά σωματεία, η διοίκηση ρωτήθηκε τι θα γίνει με τους εργαζόμενους που δεν θα θελήσουν να αποδεχθούν τη μεταφορά τους στη νέα εταιρεία.  

Η απάντησή της ήταν ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων, εκβιάζοντας έτσι τους εργαζόμενους να αποδεχθούν τη μεταφορά τους.

Η απάντηση αυτή αποκαλύπτει και το ρόλο της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας (ΟΤΟΕ) - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ - αλλά και των πλειοψηφιών στα ΔΣ των επιχειρησιακών σωματείων, που αρνούνται να κηρύξουν απεργία ή υπονομεύουν με ελιγμούς τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι, ενώ την ίδια ώρα καλλιεργούν εφησυχασμό λέγοντας, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την τράπεζα, ότι η μεταφορά θα είναι τάχα «εθελοντική».

Αγωνιστική αντοχή και επιμονή
 
Στην αντίπερα όχθη αυτών των μεθοδεύσεων, οι εργαζόμενοι στο RBU σε όλη την Ελλάδα απέργησαν και χτες, έχοντας μαζί τους το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής και την αλληλεγγύη συνδικάτων άλλων κλάδων.

Στην Αθήνα έγινε απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κτίριο του RBU στη λεωφόρο Μεσογείων. Συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ και σε Πάτρα, Λάρισα, Καβάλα η συμμετοχή των εργαζομένων του τμήματος στην απεργία ήταν στο 100%.

Υστερα από κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, οι εργαζόμενοι στην Αθήνα πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση και αποφάσισαν τη σημερινή απεργία, για όλους τους εργαζόμενους της τράπεζας στην Αττική.

Στη Γενική Συνέλευση τονίστηκε ότι αυτό που γίνεται στο RBU αφορά όλες τις τράπεζες, καθώς ταυτόχρονα υλοποιείται το σχέδιο μείωσης των τραπεζοϋπαλλήλων με διάφορους τρόπους. Παράλληλα καταγγέλθηκε η στάση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε ΟΤΟΕ και επιχειρησιακά σωματεία.

Να σημειωθεί ότι χτες το κλαδικό Σωματείο της Αττικής κάλεσε τα επιχειρησιακά σωματεία να κηρύξουν απεργία για όλους τους εργαζόμενους στην τράπεζα σε όλη τη χώρα, αλλά μέχρι αργά το απόγευμα δεν υπήρχε καμιά απόφαση, με τις πλειοψηφίες τους να συνεχίζουν τους ελιγμούς, συμβάλλοντας στο πέρασμα των αντεργατικών σχεδιασμών της τράπεζας.

Στο μεταξύ, συνδικάτα άλλων κλάδων συνεχίζουν να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς. Μεταξύ αυτών, ψήφισμα συμπαράστασης ενέκρινε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής.

Κάλεσμα σε όλα τα Σωματεία Εργαζομένων στις τράπεζες
 
Την ενιαία επίθεση εργοδοσίας - κυβέρνησης ενάντια σε όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους αναδεικνύουν με παρέμβασή τους οι συνδικαλιστές του κλάδου που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καλώντας με επιστολή προς τα ΔΣ όλων των επιχειρησιακών σωματείων στις τράπεζες να υπάρξει αντίστοιχα ενιαία αγωνιστική απάντηση.

Αναλυτικότερα, στην επιστολή τους επισημαίνουν τα εξής:

«Η τελευταία εξέλιξη με την Τράπεζα Πειραιώς, η προσπάθεια δηλαδή απόσχισης του κλάδου της διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων και η απόλυση ουσιαστικά 1.200 συναδέλφων μας, καθώς και η πενθήμερη αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων της, επιβεβαιώνουν τα όσα καιρό τώρα λέει ο συνδυασμός μας, τόσο στα επιχειρησιακά σωματεία, όσο και σε επίπεδο ΟΤΟΕ ("Αγωνιστικό Μέτωπο").

Το σχέδιο είναι ενιαίο και καλά μελετημένο από τους τραπεζίτες, μετά και τα αποτελέσματα των stress tests, με τις πλάτες της κυβέρνησης, για δραστική μείωση των τραπεζοϋπαλλήλων τα επόμενα χρόνια.

Στην Εθνική Τράπεζα και στην Eurobank αυτό εκφράζεται με "εθελούσια" έξοδο και πιέσεις προς τους εργαζόμενους, στην Alpha Bank μια από τα ίδια, στην Πειραιώς τώρα με άμεση απόσχιση κλάδου. 

Ολα αυτά συνθέτουν ένα παζλ που στόχο έχουν τη μείωση των εργαζομένων, αλλά και την καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Καλούμε τα ΔΣ των σωματείων να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες κόντρα στη δραστική μείωση των εργαζομένων μέσω των "εθελουσίων", στις πιέσεις που δέχονται οι συνάδελφοί μας καθημερινά, και για να δηλώσουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα των εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς».



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου