ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Πάνω από 70 εκατομμύρια οι πρόσφυγες, θύματα των πολέμων και των διώξεων




Με ανεξέλεγκτους ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων παγκοσμίως , όπως μας πληροφορούν τα επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (UNHCR), που είδαν χτες το φως της. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο αριθμός των προσφύγων ανά τον κόσμο, είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 70 ετών και διπλάσιος συγκριτικά με 20 χρόνια πριν

Όπως προκύπτει από την  σχετική έρευνα της UNHCR, ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους, άγγιξε τα 71 εκατομμύρια καθώς το 2018 ανήλθε στα 70,8 εκ. άτομα. 

Από τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, προκύπτουν και τα εξής:
  • Η Γερμανία ανήκει στις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό αναγνωρισμένων προσφύγων
  • Η Ελλάδα ανήκει- μετά τις ΗΠΑ, το Περού, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Τουρκία και τη Βραζιλία- στις χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό νέων αιτήσεων για την παροχή ασύλου. Ενώ το 2015 είχαν αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα μόλις 11.400 άτομα, το 2017 ο αριθμός τους αυξάνεται στις 57.000 και το 2018 στις 65.000. Από την εξέλιξη αυτή προκύπτει ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα διέλευσης προσφύγων προς την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά χώρα προορισμού.
  • Ο συνολικός, επίσημος, αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα ανέρχεται σε 137.757 άτομα. Από αυτούς 48.026 έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, 13.434 ζουν με ένα στάτους εφάμιλλο των προσφύγων, 76.099 έχουν αιτηθεί άσυλο και 198 άτομα είναι χωρίς υπηκοότητα (διαμένουν υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας). Ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός των προσφύγων που ζουν σε άλλες χώρες, ανέρχεται στη Γερμανία σε 1.447.900, στη Γαλλία σε 458.919, στην Ιταλία σε 295.599, στην Ισπανία σε 101.597, στην Κύπρο σε 27.321 και στη Μάλτα σε 10.461 άτομα.
Παγκοσμίως οι χώρες με τους περισσότερους αναγνωρισμένους πρόσφυγες είναι η Τουρκία ( 3,7 εκ.), το Πακιστάν (1,4 εκ.), η Ουγκάντα (1,17 εκ.), το Σουδάν (1,07 εκ.) και η Γερμανία (1,06 εκ.).

 Για όσους αναρωτιούνται τι φταίει, που αυξάνεται με τόσο γοργούς ρυθμούς, ο αριθμός των προσφύγων- όλων εκείνων  που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να αναζητήσουν μια «καλύτερη τύχη» σε κάποια άλλη, ξένη και μακρινή χώρα η απάντηση βρίσκεται στα ίδια τα στοιχεία του ΟΗΕ.  

Η «ρίζα του κακού» για  την αυξανόμενη προσφυγιά και μετανάστευση, είναι κυρίως οι πολεμικές συγκρούσεις . Συγκρούσειςπου προκαλούνται  από τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ κλπ), στα πλαίσια ξαναμοιράσματος του κόσμου και των αγορών μεταξύ των οικονομικά ισχυρών και δευτερευόντως οι πολιτικές διώξεις και η φτώχεια.

Του λόγου το αληθές,  επιβεβαιώνεται και από τα εξής στοιχεία της έρευνας του ΟΗΕ, που μας πληροφορούν ότι:

Πρώτον,  οι περισσότεροι από τα περίπου 71 εκατομμύρια προσφύγων,  κατάγονται χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, η Λιβύη κλπ. 

Σύμφωνα με την έρευνας της UNHCR για το 2018, οι πρόσφυγες από τη Συρία ανέρχονται σε 6,7 εκατομμύρια, από  το Αφγανιστάν σε 2,7 εκατομμύρια, το Νότιο Σουδάν σε 2,3 εκατομμύρια κλπ.

Δεύτερον, η ραγδαία αύξηση των προσφύγων και άλλων συνανθρώπων μας που εγκαταλείπουν βίαια τις πατρίδες τους, άρχισε να παρατηρείται μετά το 1999 (λίγα χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Σοβιετική Ένωση και τις άλλες χώρες της κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης), που συνοδεύτηκε με τις εισβολές και στρατιωτικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων στα πλαίσια του ξαναμοιράσματος του κόσμου και των αγορών από τους οικονομικά ισχυρούς. 

Δεν είναι τυχαίο, ότι ο διπλασιασμός των προσφύγων που καταγράφει ο ΟΗΕ στα τελευταία 20 χρόνια (από περίπου 35 εκατομμύρια το 1998 σε περίπου 71 εκατομμύρια το 2018) εκδηλώθηκε λίγα χρόνια μετά τη διάλυση της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).  

Η  διάλυση της ΕΕΣΔ καθώς και η ανατροπή του σοσιαλισμού στην Σοβιετική Ένωση και τις άλλες χώρες της κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης , ήταν αυτό που επέτρεψε στα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα  (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ κλπ) να επεμβαίνουν στρατιωτικά και ν’ ανάβουν– τη μια μετά την άλλη- τις  εστίες  πολέμου στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Γιουγκοσλαβία, τη Λιβύη, τη Συρία κλπ .




ΠΗΓΗ. imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου