ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Η ψήφος του ΚΚΕ είναι «ναι» στην κατάργηση του νόμου που μειώνει το Αφορολόγητο και «όχι» στην κατάργηση των «αντίμετρων» (ΒΙΝΤΕΟ)

Να αποσυρθούν από την κυβερνητική τροπολογία για το Αφορολόγητο οι διατάξεις που καταργούν τα «αντίμετρα», ζήτησε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ

Οι βουλευτές του Κόμματος που τοποθετήθηκαν στη Βουλή κάλεσαν την κυβέρνηση να αφήσει μόνο την ρύθμιση που ακυρώνει την κατάργηση του Αφορολόγητου ορίου, όπως προβλέπει άλλωστε η τροπολογία που επανακατέθεσε του ΚΚΕ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση όχι μόνο απέρριψε για δεύτερη φορά την τροπολογία του ΚΚΕ και το αίτημα για την απόσυρση των διατάξεων που καταργούν τα «αντίμετρα», αλλά αρνήθηκε ακόμα και το στοιχειώδες, δηλαδή να ξεχωρίσει την ψηφοφορία για το αφορολόγητο και για τα αντίμετρα.

Υπενθυμίζουμε πως η τροπολογία της κυβέρνησης, εκτός από την κατάργηση της προνομοθετημένης μείωσης του Αφορολόγητου, περιλαμβάνει την κατάργηση των θετικών «αντίμετρων» που είχαν ψηφιστεί για το 2020. 

Μετά από αυτό, το ΚΚΕ υποχρεώθηκε να τοποθετηθεί με «παρών» στη ψηφοφορία για την κυβερνητική τροπολογία, «επειδή η ψήφος μας είναι "ΝΑΙ" για την κατάργηση του νόμου που μειώνει το αφορολόγητο και "ΟΧΙ" στην κατάργηση όλων των άλλων θετικών, για το λαό, αντιμέτρων», όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος.

Την τροπολογία ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι δήλωσε «παρών» και τα υπόλοιπα κόμματα απείχαν από την ψηφοφορία.

Η θέση του ΚΚΕ

Αναλυτικά η δήλωση που έκανε ο Ν. Καραθανασόπουλος (δείτε πάνω βίντεο) κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας είναι η εξής:

«Το ΚΚΕ, εκφράζοντας το αίτημα των εργαζομένων, κατέθεσε τροπολογία για την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου, μείωση που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Την τροπολογία του ΚΚΕ την απέρριψε η κυβέρνηση στις 15 Μάη.

Η κυβέρνηση στη συνέχεια έφερε στη Βουλή δική της τροπολογία, σχετικά με την μείωση του αφορολόγητου, αλλά την ίδια στιγμή στο ίδιο το κείμενο την αναιρεί, καταργώντας τα αποκαλούμενα αντίμετρα και πιο συγκεκριμένα:

Καταργεί τη μείωση του αρχικού συντελεστή φορολογίας για μισθωτούς και συνταξιούχους από το 22% στο 20%.

Καταργεί διάταξη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% αν το ποσό του φόρου δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ, υπό τον περιορισμό ότι η μείωση δε θα ήταν μεγαλύτερη από τα 70 ευρώ.
Αποσύρει την προνομοθετημένη κατάργηση της λεγόμενης εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα από 12.000 έως 30.000 ευρώ.

Το ΚΚΕ ζήτησε από την κυβέρνηση, στην τροπολογία της, να περιορισθεί μόνο στο θέμα της ακύρωσης της μείωσης του αφορολόγητου και να αποσύρει τις υπόλοιπες διατάξεις. Η κυβέρνηση επίσης δεν κάνει ούτε το αυτονόητο. Να ξεχωρίσει δηλαδή την ψηφοφορία για το άρθρο για το αφορολόγητο και για τα αντίμετρα.

Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε την πρόταση του ΚΚΕ, γιατί έχει δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ, στους θεσμούς, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το ΚΚΕ, επειδή υποστηρίζει την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου και διαφωνεί με τα άλλα ζητήματα που περιέχει η κυβερνητική τροπολογία, ΕΠΙΜΕΝΕΙ να μπει σε ψηφοφορία η δική του τροπολογία για την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου.

Η κυβέρνηση όμως αρνείται να θέσει σε ψηφοφορία τη δική μας τροπολογία και για αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετηθούμε με την ψήφο μας μόνον στην κυβερνητική τροπολογία. 

Ακριβώς επειδή η ψήφος μας είναι ''ΝΑΙ'' για την κατάργηση του νόμου που μειώνει το αφορολόγητο και ''ΟΧΙ'' στην κατάργηση όλων των άλλων θετικών, για το λαό, αντιμέτρων, είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετηθούμε με το ''ΠΑΡΩΝ'', που εκφράζει ακριβώς αυτό».


ΒΙΝΤΕΟ.



ΠΗΓΗ. 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου