ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

To επιβλητικό φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη (ΒΙΝΤΕΟ)


Στο νησί της Κρήτης, στο νότιο τμήμα του νομού Χανίων, βρίσκεται το επιβλητικό φαράγγι της Σαμαριάς. 

Το φαράγγι της Σαμαριάς, εκτός από το ότι αποτελεί ένα από τα μέρη που η UNESCO έχει εντάξει στο Παγκόσμιο Δίκυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας, φαίνεται να είναι και το δεύτερο της Ευρώπης σε μήκος, μετά το φαράγγι του Βερντόν στην Γαλλία.

Το φαράγγι χωρίζει τον κύριο όγκο των Λευκών Ορέων, από το δυτικό βουνό τους με κορυφή τον Βολακιά. 


Έχει δύο φυσικες εισόδους, μία βόρεια σε ύψος 1.227 μέτρα στο οροπέδιο Ομαλός και μία νότια περίπου στο ύψος της επιφάνειας της θάλασσας δίπλα στο χωριό Αγία Ρούμελη. 

Η διαδρομή του βασικού μονοπατιού έχει μήκος 13 χλμ ως την νότια είσοδο και 16,7 χλμ ως την ακτή. Οι επιβλητικές Πόρτες (ή Σιδερόπορτες) είναι το στενότερο σημείο πλάτους 3 μέτρων με το ύψος των τοιχωμάτων να υπερβαίνει τα 100 μέτρα. 

Το συγκεκριμένο πέρασμα αν και μοναδικά εντυπωσιακό θεωρείται το πιο επικίνδυνο σημείο καθώς ο κίνδυνος κατολίσθησης είναι μεγάλος.


 
Η περιοχή, από το 1962, αποτελεί έναν από τους πρώτους χρονικά Εθνικούς Δρυμούς της χώρας. Η έκταση του είναι 48.480 στρέμματα με κεντρικό σημείο το ίδιο το φαράγγι. 

Στην περιοχή συναντώνται πάνω από 450 είδη φυτών από τα οποία τα 70 είναι ενδημικά είδη και υποείδη της Κρήτης. 

Ο δίκταμος, ο έβενος, η αμπελιτσα είναι μερικά από αυτά. Μάλιστα το βούπλευρο, το κεφαλάνθηρο και άλλα είδη ζουν αποκλειστικά μόνο στο φαράγγι. Η χλωρίδα είναι τόσο πλούσια που ακόμα δεν έχουν καταγραφεί όλα τα είδη της καρδιάς του φαραγγιού.

Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι μέρος αναπαραγωγής και συμβίωσης πολλών ειδών άγριων ζώων. 32 είδη θηλαστικών, 3 είδη αμφιβίων, 11 ήδη ερπετών και περίπου 200 είδη πτηνών έχουν καταγραφεί. 

Σήμα κατατεθέν του δρυμού αποτελεί το κρητικό αγριοκάτσικο ή όπως είναι ευρέως γνωστό, το «κρι-κρι» (Capra aegargus cretica). 

Στην ουσία το συγκεκριμένο είδος, που συναντάται μόνο εκεί και σε ορεινές περιοχές με κλίση πάνω από 30%, είναι ο λόγος που η περιοχή αποτελεί Εθνικό Δρυμό. Σπανιότερα, κάνει την εμφάνιση του η κρητική κηπομυγαλίδα (Croccidura zimmermani). 

Ένα μικρό τρωκτικό, ελάχιστα μελετημένο που ζει σε ύψος πάνω από 1.115 μέτρα. 
Ο αγριόγατος φρουρόγατος (Felis sylvestris cretensis) και ο γυπαετός η κοκαλάς (Gypaetus barbatus) είναι επίσης κάποια από τα σπανια είδη που συνθέτουν την πανίδα της περιοχής.

Δείτε το βίντεο που θα σας «περπατήσει» στο επιβλητικό Φαράγγι της Σαμαριάς:




ΠΗΓΗ. geonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου