ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Τα πιόνια επιζούν........ Της Λιάνας Κανέλλη


Η πιο ύπουλη υπόγεια προπαγάνδα ή αλυσιδωτή κλιμάκωση θερμών επεισοδίων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στην ευρύτερη γειτονιά μας, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. 

Αυτές όμως γίνονται αντιληπτές με χρονοκαθυστέρηση από τις μεγάλες μάζες χειμαζόμενου πληθυσμού. 

Σε τέτοιες συνθήκες, η χρονοκαθυστέρηση αντίληψης και συνειδητοποίησης των αντικειμενικών συνθηκών μπορεί να αποβεί μοιραία παγίδα. 

Οι περιβόητες ασύμμετρες απειλές που κυριάρχησαν στα στρατιωτικο-οικονομικά επιτελεία της Δύσης, απ' το Τόκιο έως την Ουάσιγκτον κι από την Αγκυρα έως το Γιοχάνεσμπουργκ, κι εκτός των άλλων και στο δικό μας λεγόμενο ΝΑΤΟικό αμυντικό δόγμα, οδήγησαν και σε ασύμμετρη προπαγάνδα. 

Χαρακτηριστικό της είναι ο βομβαρδισμός της κοινής γνώμης με χαμηλής έντασης, μικρού αριθμού θυμάτων ή και ανώδυνα «περιστατικά» - «γεγονότα», που ανά πάσα στιγμή μπορεί ν' ανακληθούν ως σκανδάλες και πυροκροτητές μεγαλύτερων γεγονότων σ' ένα κλίμα θολούρας, μεγαλοστομιών και συναισθηματικά φορτισμένων εκρήξεων.

Πρέπει έτσι να κρυφτεί μια συστηματική καλλιέργεια εκφοβισμού εθνικισμού, πασιφιστικής εσωστρέφειας και κίβδηλου ετεροπροσδιοριζόμενου πατριωτισμού. 
 
Στο χορό έχουν μπει, πέρα από τα επίσημα χείλη, και τα συμβατικά μέσα, και αυτά που έχουν μέγιστη επίδραση, χαμηλό κόστος και εύκολη διεισδυτικότητα στις μάζες. 
 
Ενα παράδειγμα της περιόδου '50 - '70 είναι η αντιμετώπιση των παράνομων εκτρώσεων στις ΗΠΑ, που είχε λάβει επιδημικές διαστάσεις. Οταν απέτυχαν τα επίσημα σποτ και η εκστρατεία, επιστρατεύθηκε η πρωταγωνίστρια μιας ημερήσιας σαπουνόπερας, θυματοποιήθηκε δραματουργικά, μέσα στο σίριαλ, και τρομοκράτησε μάζες, επιτυγχάνοντας ενενήντα τοις εκατό μείωση του προβλήματος σε χρόνο και κόστος, μικρότερο κάθε προσδοκίας. 
 
Δεν έγινε το ίδιο με το AIDS. Τώρα, η καλλιέργεια κλίματος καυτερού ψυχρού πολέμου έχει περάσει σε όλα τα σίριαλ και της πραγματικότητας, και σε κινηματογραφικές ταινίες, και σε τηλεοπτικές σειρές, και viral εκδοχές του διαδικτύου. 
 
Η εκστρατεία, η βασισμένη, λόγου χάρη, στην καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων (fake news), απέδωσε καθιστώντας αληθινές ψευδείς ειδήσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων απ' τη μία στην άλλη άκρη του κόσμου. 
 
Ετσι, ο Τραμπ μπορεί να διαφημίζει έναρξη συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα, «φέρνοντας στα συγκαλά του» τον ευτελισμένο χολιγουντιανά αντίπαλό του, και την ώρα που το φάντασμα του Στάλιν, ακόμη και ως «κωμωδία» του θανάτου του, πλανιέται ως απειλή πάνω από την Ευρώπη κι ο Πούτιν αποκαλείται τσάρος, οι ΗΠΑ και η Ρωσία να ανοίγουν διάδρομο στους Τούρκους στη Συρία και οι Κούρδοι να λαμβάνουν διαστάσεις χρήσιμου ΟΥΤΣΕΚΑ της Μέσης Ανατολής.
 
Από τα χημικά όπλα του Ασαντ (μην ξεχνάμε ότι καταστράφηκαν δυτικά της Κρήτης, εν πλω) φτάσαμε στη δολοφονία διπλών κατασκόπων με τοξικό αέριο σε πλατεία αγγλικής κωμόπολης, και αναγωγή των πολεμικών ανταγωνισμών Δύσης - Ρωσίας σε νεκραναστημένο αντικομμουνισμό της εποχής του Τσόρτσιλ. 
 
Οσκαρική η προπαγάνδα ...όταν δεν υπάρχει σειρά για σειρά που να μην παρουσιάζει την Τουρκία ως ισχυρή δύναμη της Ανατολής, που μπορεί να συνετιστεί μόνον όσο δε διακυβεύεται η αποχώρησή της από το ΝΑΤΟ. 
 
Σ' αυτό το κλίμα είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς πώς μπορεί να εξελιχθεί, για παράδειγμα, το γεγονός ότι εκδίδονται η μία πίσω από την άλλη δικαστικές αποφάσεις νομιμοποίησης του εθνικιστικού ρατσιστικού λόγου και, ταυτόχρονα, χωρίς να συνδέεται, γίνεται μια επίθεση σε τουρκική τράπεζα στην Κομοτηνή, όπου ουδείς χρησιμοποίησε τον όρο μπαχαλάκηδες κ.λπ.
 
Η προπαγάνδα του εικοστού πρώτου αιώνα εξοικειώνει τις μάζες με τη διαρκή απειλητική ένταση, τις χειραγωγεί με την περιστασιακή υπόδειξη αντιπάλου και τις προετοιμάζει για αιματηρή εκτόνωση. 
 
Ετσι, οι ενδοκαπιταλιστικές αντιφάσεις γίνονται ανέξοδα και ενδομιλιταριστικές: 
 
Το ΝΑΤΟ με τη FRONTEX εποπτεύει το Αιγαίο για τους πρόσφυγες. Σε λίγο στο Αιγαίο θα πετάνε πιο πολλά drones από γλάρους. Δύο σκάφη ΝΑΤΟικών μελών συγκρούονται σε γκρίζες ζώνες και το ΝΑΤΟ μαλώνει δυο αδέρφια της ίδιας οικογένειας, που πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους. 
 
Ουδείς θα κάτσει να σκεφθεί αν το ΝΑΤΟ εποπτεύει το σενάριο σύγκρουσης που επεξεργάστηκε και υλοποιεί, κι όχι την αποτροπή του, γιατί είχε εξασφαλιστεί η συναίνεση του επίσημου κι ανεπίσημου εκρηκτικού ελληνικού φιλοαμερικανισμού, ως τάχα μου αντίπαλο δέος του τουρκικού ψεύτικου αντιαμερικανισμού. 
 
Αν αυτή η προπαγάνδα είχε τίτλο, διεθνώς αποδεκτό, αυτός θα ήταν: Τα πιόνια επιζούν...
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου