Απευθυνθήκαμε σε έναν ειδικό της ΕΥΔΑΠ και ερχόμαστε να απαντήσουμε μία από τις πιο κοινές απορίες της καθημερινότητάς μας.
Στην Αθήνα οι πολίτες έχουν το μεγάλο προνόμιο πρόσβασης σε καθαρό νερό, σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, καθώς η ΕΥΔΑΠ, με συνεχείς επενδύσεις σε έργα υποδομής, σε τεχνολογία και σε εκπαίδευση του ανθρώπινου κεφαλαίου της, εξασφαλίζει ποιότητα πόσιμου νερού, από τις υψηλότερες της Ευρώπης, πάντα σε αρμονία με τις κείμενες διατάξεις.
Σε επικοινωνία μας με την κυρία Φανή Μισκάκη, Δρ. Χημικό και Αναπληρώτρια Διευθύντρια στη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Έργων Τομέα Ύδρευσης ενημερωθήκαμε πως η άριστη ποιότητα του νερού της ΕΥΔΑΠ ξεκινά ήδη από τους κύριους τροφοδοτικούς ταμιευτήρες Εύηνο και Μόρνο, ενώ πραγματοποιούνται και καθημερινοί έλεγχοι του πόσιμου νερού στα χημικά και μικροβιολογικά εργαστήρια της ΕΥΔΑΠ.
Για τον λόγο αυτό, παρακολουθείται στενά η ποιότητα των νερών των τεσσάρων ταμιευτήρων, Μαραθώνα, Υλίκης, Μόρνου και Ευήνου, με επιτόπιες επισκέψεις, δειγματοληψίες και αναλύσεις τουλάχιστον οκτώ φορές ανά έτος, όπως επίσης και η ποιότητα του πόσιμου νερού στο δίκτυο ύδρευσης, με καθημερινές δειγματοληψίες και αναλύσεις, ώστε να γίνεται άμεσα αντιληπτό και να αντιμετωπίζεται εγκαίρως οποιοδήποτε πρόβλημα ενδεχομένως προκύψει.
Ξεχωριστό ρόλο και καθοριστική σημασία στη διαδικασία έχουν και οι τέσσερεις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού της ΕΥΔΑΠ. Βρίσκονται στο Γαλάτσι, τις Αχαρνές (Μενίδι), στο Πολυδένδρι (Κιούρκα) και στη Μάνδρα Ασπροπύργου και έχουν αθροιστικά μέγιστη διυλιστική ικανότητα 1.900.000 μ3 νερού ημερησίως.
Το νερό φτάνει ακατέργαστο στις ΜΕΝ και υποβάλλεται σε μια σειρά επεξεργασιών που το καθιστούν πόσιμο αρίστης ποιότητας.
Προκειμένου να αισθανόμαστε ασφαλείς για το νερό που πίνουμε εμείς και οι οικογένειές μας πρέπει να γνωρίζουμε πως στα εργαστήρια της ΕΥΔΑΠ εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες αναλυτικές μέθοδοι για τον προσδιορισμό των στοιχείων που απαιτούνται σε δείγματα νερού προκειμένου να επιτυγχάνεται υψηλή ευαισθησία, ακρίβεια και επαναληψιμότητα μέτρησης.
Επιπροσθέτως, κρίσιμες ποιοτικές παράμετροι, όπως το υπολειμματικό χλώριο, παρακολουθούνται on-line, σε επιλεγμένες δεξαμενές του δικτύου διανομής πόσιμου νερού.
Παράλληλα, μέσα στο 2018 θα ολοκληρωθεί και η επικαιροποίηση ο εμπλουτισμός των σημείων δειγματοληψίας. Επίσης να σημειώσουμε πως σύμφωνα με το Urban Water Atlas for Europe για το 2017, που εκδίδεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και παρουσιάζονται οι καλύτερες πρακτικές στις ευρωπαϊκές πόλεις, η ΕΥΔΑΠ βαθμολογήθηκε με 10 (άριστα) αναφορικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού για την πόλη της Αθήνας.
Right2water
Το παγκόσμιο αίτημα για καθολική πρόσβαση στο νερό βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών με τίτλο “Right2Water” δικαιώθηκε πρόσφατα μέσω την Κομισιόν.Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, θα βελτιωθεί τόσο η ποιότητα του πόσιμου νερού στην Ευρώπη, αλλά και η πρόσβαση των πολιτών σ' αυτό, ενώ παράλληλα θα γίνεται και καλύτερη ενημέρωση στους πολίτες.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει εγκαταστάσεις για πρόσβαση σε πόσιμο νερό σε δημόσιους χώρους, εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την ποιότητα του τοπικού νερού και ενθάρρυνση των διοικήσεων και των δημόσιων κτιρίων να παρέχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Αξίζει να σημειωθεί πως η πρωτοβουλία Right2Water συγκέντρωσε 1,6 εκατομμύρια υπογραφές για την υποστήριξη της βελτίωσης της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό για όλους τους Ευρωπαίους.
Η ΕΥΔΑΠ από την πλευρά της συμβάλει στις αρχές του κινήματός αυτού, καθώς ενημερώνει και ενισχύει την ευαισθητοποίηση των πολιτών, στηρίζει τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και προστατεύει τον φυσικό πόρο καθώς προσφέρει «ελεύθερο» νερό σε όλους μας.
ΠΗΓΗ. news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου