Στην αρχαιότητα πίστευαν πως τον ποταμό αυτό περνούσε ο ψυχοπομπός Ερμής, παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Κάτω Κόσμο. Ο λόγος για τον Αχέροντα, τον μυθικό και μαγευτικό ποταμό της Ηπείρου, που περνά από τρεις νομούς: Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.
Στον ρου τους, τα νερά του διασταυρώνονταν και με τους ποταμούς Πυριφλεγέθοντα και Κωκυτό, στο σημερινό χωριό Μεσοπόταμος, στο σημείο όπου βρίσκεται το αρχαίο Νεκρομαντείο.
Αυτοί ήταν οι τρεις ποταμοί του Άδη, και η λαϊκή παράδοση θέλει να νερά τους να ήταν πικρά, δηλητηριασμένα από ένα στοιχειό που ζούσε μέσα τους. Τα πικρά νερά έγιναν παρελθόν όταν ο Άγιος Δονάτος σκότωσε, λέει, το στοιχείο, και έτσι τα ποτάμια έγιναν γλυκού νερού και πήρε και το όνομά του το κοντινό χωριό Γλυκή.
Οι πηγές του Αχέροντα δεν εντοπίζονται σε ένα σημείο. Οι πρώτες προέρχονται από τα χιόνια του όρους Τόμαρος στον νομό Ιωαννίνων και άλλες από τα όρη Σουλίου και Παραμυθιάς Θεσπρωτίας. Σημαντικές πηγές είναι επίσης αυτές του χωριού Βουβοπόταμος Πρέβεζας κοντά στη Γλυκή Θεσπρωτίας.
Οι εκβολές του ποταμού είναι στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά της Πρέβεζας. Στο δέλτα του διαμορφώνονται τα δύο κύρια έλη της περιοχής, της Σπλάντζας και της Βαλανιδορράχης.
Το μήκος του Αχέροντα φτάνει τα 52 χιλιόμετρα.
ΠΗΓΗ. newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου