ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Πονόλαιμος - Αίτια και Αντιμετώπιση

ΤΕΤΑΡΤΗ 20-12-2017


Ο πονόλαιμος εμφανίζεται είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα. 

Εκδηλώνεται με συμπτώματα είτε ελαφριά, όπως η δυσάρεστη αίσθηση σε όλη τη ζώνη του φάρυγγα και του λάρυγγα είτε πιο βαριά, όπως είναι η αδυναμία να καταπιούμε στερεές τροφές, υγρά ή ακόμα και το ίδιο το σάλιο μας. 



Στην τελευταία περίπτωση, τα συμπτώματα προειδοποιούν για την ύπαρξη μιας πιο σοβαρής κατάστασης.

Ένας μεγάλος αριθμός κρουσμάτων οφείλεται σε μολύνσεις από ιούς ή βακτήρια, ως κλασικό σύμπτωμα της γρίπης και του κρυολογήματος. Άλλα αίτια και/η επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα, η μειωμένη πρόσληψη νερού και η συνεχής χρήση της φωνής. 

Επίσης, παρουσιάζεται δυσφορία σε περιπτώσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η οποία προκαλεί την άνοδο οξέος από το στομάχι στον οισοφάγο και, αν φτάσει στο λαιμό, προκαλεί πόνο. 

Τέλος, η κατανάλωση πολύ ζεστών ή πολύ κρύων ροφημάτων είναι μια καθημερινή συνήθεια που κάνει τους βλεννογόνους του λαιμού πιο ευάλωτους σε μια πιθανή είσοδο ιών ή βακτηρίων.

Μόλυνση από ιό

Η μόλυνση από ιό είναι μια από τις συχνότερες αιτίες πονόλαιμου που σχετίζεται με την εκδήλωση γρίπης ή κρυολογήματος - πιο έντονα όταν κάνει κρύο - προκαλώντας φλεγμονή στον βλεννογόνο του φάρυγγα. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πονόλαιμος εκδηλώνεται στην πιο ήπια μορφή του μέσα σε πέντε ημέρες, εφόσον τα υπόλοιπα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με σωστό τρόπο και έχει γίνει σωστή διάγνωση. 

Η μόλυνση από ιό προκαλεί αίσθηση ξηρότητας, κάψιμο και ερεθισμό στο λαιμό, καθώς και βραχνάδα. Σε αυτήν την περίπτωση, επηρεάζεται επίσης και το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, εκδηλώνοντας φτάρνισμα, βουλωμένη μύτη, βήχα και επιπεφυκίτιδα.

Μόλυνση από βακτήρια

Η βακτηριακή μόλυνση οφείλεται είτε στην άμεση εισπνοή μικροοργανισμών, είτε στην άμεση επαφή με τρόφιμα ή μέρη του σώματος που έχουν μολυνθεί (συνήθως χέρια). 

Αρκετά συχνά εκδηλώνεται μετά από μια μόλυνση από ιό, η οποία δεν έχει αντιμετωπιστεί σωστά, και στη βάση της βρίσκονται κυρίως βακτήρια των ομάδων streptococcus και haemophilus. 

Σε αυτήν την περίπτωση, τα συμπτώματα έχουν αυξημένη ένταση και σοβαρότητα. Αυτή η μόλυνση αυξάνει τον πονόλαιμο - ενώ ο λαιμός παίρνει ένα πιο κοκκινωπό χρώμα που συνοδεύεται από πρήξιμο των αμυγδαλών και γενικά από την εκδήλωση πυρετού, ρίγη, λευκά σημεία στο λαιμό (κομμάτια πύον), πονοκέφαλο, γενική δυσκολία στην κατάποση, κοιλιακό πόνο και μειωμένη όρεξη. Ενδέχεται επίσης να εμφανιστούν σημεία αιμορραγίας στον ουρανίσκο.

 Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα γιατρό ώστε να γίνει διάγνωση και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.

Πρόληψη και αντιμετώπιση

Είναι απαραίτητο να γίνει σωστή διάγνωση ώστε να είναι αποτελεσματική η θεραπεία και να εντοπιστεί η αιτία του πονόλαιμου καθώς και το κατά πόσον σχετίζεται με μια μόλυνση από ιό ή βακτήριο. Η διάγνωση δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. 

Για το λόγο αυτό αν χειροτερέψουν τα συμπτώματα θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή ενός γιατρού. 

Κάποιες από τις συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για αυτού του είδους τη μόλυνση είναι να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση της φωνής σας αλλά και να παίρνετε σιρόπια και παστίλιες που απαλύνουν τα συμπτώματα του πονόλαιμου και αποτρέπουν την επιδείνωσή τους.



#  Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.




ΠΗΓΗ. tantumverde.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου