ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Η πολιτική αβεβαιότητα δημιουργεί νέα δεδομένα στις αποκρατικοποιήσεις

ΤΕΤΑΡΤΗ 10-12-2014




Την επιτάχυνση της προεδρικής εκλογής επέλεξαν, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου αποφασίστηκε η δίμηνη παράταση του μνημονίου,οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος.



Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα διενεργηθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου.

Εφόσον η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής δεν έχει αποτέλεσμα, θα ακολουθήσει δεύτερη στις 23 Δεκεμβρίου και, εάν το απαιτήσουν οι συνθήκες, τρίτη και τελευταία στις 29 Δεκεμβρίου. 

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι, με την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αίρει την πολιτική αβεβαιότητα, προκειμένου να γίνουν τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με τους εταίρους για την επόμενη ημέρα, χωρίς μνημόνιο, σε συνδυασμό με τις διαπραγματεύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα βρει τους 180 βουλευτές, με αποτέλεσμα τις πρόωρες εκλογές.

Ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές δημιουργούν νέα δεδομένα στις αποκρατικοποιήσεις

Σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές, δημιουργούνται νέα δεδομένα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, πόσω μάλλον, εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, που φέρουν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόωρες εκλογές σημαίνουν αυτόματα «πάγωμα» του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. 

Το ΤΑΙΠΕΔ είχε «πάρει φόρα» από την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων, με το τίμημα των 1,23 δισ., υποστηρίζοντας ότι το επενδυτικό κλίμα είχε βελτιωθεί για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων, για επιτυχή έκβαση, σε αρκετές αποκρατικοποιήσεις.  

Η τρέχουσα περίοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική στον τομέα των μεταφορών, καθώς:

-Τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου, ίσως, κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για ΤΡΑΙΝΟΣΕ – ΕΕΣΣΤΥ.

-Για το πρώτο τρίμηνο του έτους έχει οριστεί η διάθεση περαιτέρω ποσοστού, που κατέχει το δημόσιο στο «Ελ. Βενιζέλος» (55%, στο ΤΑΙΠΕΔ έχει περάσει το 30%), σε συνδυασμό με την παράταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης (λήγει το 2026).

-Το πρώτο δίμηνο του έτους αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΛΠ και, λίγο αργότερα, για τον ΟΛΘ.

-Εντός του 2015, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ξεκινούν και οι αποκρατικοποιήσεις της Εγνατίας Οδού, των ΕΛΤΑ, περιφερειακών λιμένων, κ.α.      




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου