ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Επικουρικές συντάξεις - Ζημιά 200 εκατ. ευρώ για τα Ταμεία

ΚΥΡΙΑΚΗ 1-6-2014

1.200 επικουρικές συντάξεις "μαϊμού", δόθηκαν με ψεύτικα δικαιολογητικά από το πρώην ταμείο των Εμποροϋπαλλήλων, προκαλώντας ζημιά 200 εκατ. ευρώ για τα Ταμεία.

Μετά από κινήσεις του ΕΤΕΑ έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα ενώ έχει εντοπιστεί η εμπλοκή τουλάχιστον τεσσάρων υπαλλήλων για τους οποίους ασκήθηκαν διώξεις. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξαιτίας της έρευνας έχει παγώσει η έκδοση νέων συντάξεων σε ασφαλισμένους που προέρχονται από το συγκεκριμένο ταμείο.

Η έρευνα αφορά το διάστημα από το 2006 και έπειτα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της, οι ασφαλισμένοι προσκόμιζαν ψευδείς βεβαιώσεις από λογιστές εταιρειών στις οποίες δεν είχαν εργαστεί. Οι υπάλληλοι του Ταμείου με τη σειρά τους θεωρούσαν ως γνήσιες τις υπεύθυνες δηλώσεις και προχωρούσαν στην έκδοση της σύνταξης.

Η εισαγγελική έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει εντοπίσει την εμπλοκή τουλάχιστον 4 υπαλλήλων από το πρώην ΤΕΑΥΕΚ και έχουν ασκηθεί διώξεις.

Από τις έρευνες προκύπτει η χρήση ψευδών βεβαιώσεων και πλαστών ενσήμων, ενώ στο πόρισμα αναφέρεται ότι για την έκδοση και την "κατασκευή" πλαστών ενσήμων στήθηκαν εταιρείες που είχαν αποκλειστικά αυτό και μόνο το σκοπό.

Σημειώνεται ότι οι 1.200 περιπτώσεις συντάξεων-«μαϊμού» εντοπίστηκαν από δειγματοληπτικό έλεγχο και δεν αποκλείεται η απάτη να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς η έρευνα θα προχωρά σε βάθος.

Καλοκαιρινό "ψαλίδι" στις επικουρικές

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προχωρά σε νέες περικοπές των επικουρικών συντάξεων από την 1η Ιουλίου μετά την ειλημμένη απόφαση να μην υπάρχουν ελλείμματα στα επικουρικά ταμεία.

Σύμφωνα με στελέχη των ταμείων οι περικοπές θα κυμανθούν από 4% έως 8% και θα αφορούν εκτός από το ΙΚΑ και τα ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών καθώς παρουσίασαν ελλείμματα 375 εκατ. ευρώ.


ΠΗΓΗ. news247




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου