ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ασφαλιστικό

ΣΑΒΒΑΤΟ 21-6-2014


Oι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος, με παρέμβαση τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητάνε να τοποθετηθεί για τις εξελίξεις, αναφορικά με το Ασφαλιστικό στη χώρα μας και συνολικά στην ΕΕ. Στην ερώτηση τους οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν τα εξής:


«Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ χαιρετίζει τις εργατικές, λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που συνεχίζει και κλιμακώνει την επίθεση για την κατάργηση των κοινωνικών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Η επίθεση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα.

Τα δημόσια συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας βρίσκονται στο στόχαστρο στην Ελλάδα και σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πολλά χρόνια πριν ξεσπάσει η καπιταλιστική κρίση, ανεξάρτητα από δημοσιονομικά ελλείμματα και δημόσιο χρέος, αξιοποιώντας τη συνθήκη του Μάαστριχτ, για να υπηρετηθούν οι ανάγκες της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Τα αντιλαϊκά μέτρα περιέχονται στους στόχους της αντιδραστικής στρατηγικής "ΕΕ -  2020" και εξειδικεύονται για κάθε κράτος - μέλος με το "Ευρωπαϊκό Εξάμηνο", τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ.

Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που πρόκειται να επικυρωθούν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 26 - 27 Ιούνη είναι σαφείς: 

Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα Δημόσια Ασφαλιστικά Συστήματα, σύνδεση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, σαρωτικές ανατροπές στα συστήματα παροχής δημόσιων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας. 
Με το σύστημα των τριών πυλώνων, ελαχιστοποιούν τις συνταξιοδοτικές παροχές των δημοσίων συστημάτων ασφάλισης σε προνοιακό επίδομα, ανοίγοντας τον δρόμο στην ιδιωτική ασφάλιση.

Οι αντιλαϊκές αυτές αλλαγές που εφαρμόζονται από τις αστικές κυβερνήσεις σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, στοχεύουν στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, στην απαλλαγή των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους από το "βάρος" των εισφορών και των κοινωνικών παροχών στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Στη διασφάλιση κερδοφόρων επενδύσεων του κεφαλαίου στο τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης, της υγείας και πρόνοιας.

Στην Ελλάδα, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με οδυνηρές συνέπειες για τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τις επόμενες γενιές.
  • Μειώνει την κρατική χρηματοδότηση για τις συντάξεις από 12,6 δις. ευρώ το 2013, στα 10,5 δις. ευρώ το 2014 και στα 9,7 δις ευρώ το 2015 και 2016.
  • Καταργεί τους "κοινωνικούς πόρους", σε συνέχεια της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2,9% για τους εργοδότες και 1% για τους εργαζόμενους, από 1 - 7 - 2014, καταφέρνοντας νέο μεγάλο πλήγμα στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα
  • Μειώνει κατά 5,2% τις επικουρικές συντάξεις, τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, όπως οικογενειακά, μητρότητας, κ.α.
  • Εφαρμόζει ρήτρα "μηδενικού ελλείμματος" από 1 - 1 - 2015, για όλα τα Ταμεία.
  • Αλλάζει ξανά τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από 1 - 1 - 2015, καθιερώνοντας βασική σύνταξη 360 ευρώ.
  • Οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων μόνο από το κούρεμα των ομολόγων το 2012, ανέρχεται σε 14 δις ευρώ, ενώ δεκάδες δις των αποθεματικών τους έχουν λεηλατηθεί από το κράτος και την εργοδοσία.
Αυτή πολιτική πάει χέρι - χέρι με τη κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη μείωση των μισθών, την εξαθλίωση των εργαζόμενων. 

Σε αυτή την αντιλαϊκή στρατηγική των μονοπωλίων της ΕΕ θα στηριχθεί η "οικονομική ανάκαμψη", που υπόσχεται η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ή η "παραγωγική ανασυγκρότηση" του ΣΥΡΙΖΑ, για να στηριχθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών μονοπωλιακών ομίλων.

Το ΚΚΕ παλεύει για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος που περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας.

- Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη εργαζομένων και ανέργων. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς με όρους και προϋποθέσεις.

- Κατάργηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον κλάδο Υγείας και των πληρωμών των ασφαλισμένων στο σύστημα Υγείας.

- Επιστροφή των τεράστιων ποσών που οφείλει η εργοδοσία και το κράτος στα ασφαλιστικά ταμεία. Κατάργηση των εισφορο - απαλλαγών των επιχειρήσεων, πάταξη της εισφορο - διαφυγής. Άμεση απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από το χρηματιστηριακό και τραπεζικό τζόγο. 
Κάλυψη από το κράτος των απωλειών, καθώς και των απωλειών από το "κούρεμα" των ομολόγων του δημοσίου που διέθεταν τα Ταμεία.

- Σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

-  Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στις θέσεις που αναφέρονται πάρα πάνω;»



ΠΗΓΗ. 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου