ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΕ - Αναζήτηση «ενεργειακής ασφάλειας» για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια

ΔΕΥΤΕΡΑ 16-6-2014



Τα παραπέρα βήματα της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τους σχεδιασμούς και τις αξιώσεις των ευρωενωσιακών μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα και απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα, ήταν στο επίκεντρο του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που συνεδρίασε χτες στο Λουξεμβούργο, υπό την προεδρία του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη. Στο Συμβούλιο συμμετείχε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Επίτροπος Eνέργειας, Γκ. Ετινγκερ.

Αυτά που κυριάρχησαν στη συζήτηση ήταν μέτρα όπως η ανάπτυξη των βιοκαυσίμων, με σκοπό την εξασφάλιση της περιβόητης «ενεργειακής ασφάλειας» της ΕΕ, στο φόντο και των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. 

Οπως ήταν αναμενόμενο, ειδικό θέμα της συνεδρίασης και αντικείμενο σχετικής ενημέρωσης ήταν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τα προβλήματα που δημιουργούνται στον εφοδιασμό των ευρωενωσιακών μονοπωλίων με φυσικό αέριο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου, οι υπουργοί συμφώνησαν στην πρόταση οδηγίας σχετικά με την «έμμεση αλλαγή χρήσης γης, η γνωστή ILUC, για μια βιώσιμη ανάπτυξη των βιοκαυσίμων στο μέλλον»

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Ελληνική Προεδρία «εστίασε, κυρίως, σε δύο πλευρές της πρότασης. 
 Η πρώτη αφορά «στην ενίσχυση των προηγμένων βιοκαυσίμων (αυτών που παράγονται από άχυρο, απόβλητα, βιομάζα, φύκια κ.ά. και χαρακτηρίζονται από χαμηλή επίδραση της έμμεσης αλλαγής χρήσης γης στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου), παρέχοντας παράλληλα ευελιξία στα κράτη - μέλη»

Πρόκειται για τα βιοκαύσιμα που υποτίθεται ότι δεν απαιτούν άμεση αλλαγή χρήση γης και δεν έχουν επιπτώσεις στα δάση και στις καλλιέργειες για την παραγωγή τροφίμων. 
Η δεύτερη αφορά «στην ενίσχυση ορισμένων στοιχείων της πρότασης για τις τιμές ILUC και τις πιθανές επιπτώσεις των κοινοτικών πολιτικών που αφορούν στο περιβάλλον, στη γεωργία και στην κλιματική αλλαγή στα βιοκαύσιμα».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «πραγματοποιήθηκε πολιτικός διάλογος αναφορικά με τις μεγάλες ενεργειακές προκλήσεις της ΕΕ. Οι συζητήσεις εστίασαν στην ενημέρωση από την Επιτροπή για την πορεία ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς Ενέργειας, στην παρουσίαση της νέας ανακοίνωσης της Επιτροπής για μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ενεργειακής Ασφάλειας και στο πλαίσιο 2030 για την Ενέργεια και το κλίμα».  

Καθορίστηκαν, όπως αναφέρεται, 8 πυλώνες που αφορούν αυτό το ζήτημα και περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, «αύξηση του ευρωπαϊκού δυναμικού για να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο μείζονος διακοπής εφοδιασμού τον προσεχή χειμώνα»,«ενίσχυση των μηχανισμών έκτακτης ανάγκης και αλληλεγγύης, καθώς και προστασία κρίσιμων υποδομών», «κατάλληλη προσαρμογή της ενεργειακής ζήτησης», «κτίσιμο μιας καλά λειτουργούσας και πλήρως ενοποιημένης εσωτερικής αγοράς Ενέργειας», «αύξηση της ενεργειακής παραγωγής στην ΕΕ από ενδογενείς πόρους», «βελτίωση του συντονισμού εθνικών ενεργειακών πολιτικών και κοινή φωνή στην εξωτερική ενεργειακή πολιτική, στην πορεία προς μια "ευρωπαϊκοποίηση" της Ενέργειας» κ.ά.

Ο Γ. Μανιάτης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε, προδιέγραψε τη δραστική ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, επισημαίνοντας: 

«Υιοθετήθηκαν ομόφωνα τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για τις τιμές και τα κόστη ενέργειας, την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών και την ανταγωνιστικότητα της ενεργειακής βιομηχανίας. 

Τα Συμπεράσματα αυτά αποτελούν ένα σημαντικό και εξαιρετικά επίκαιρο πολιτικό μήνυμα και δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προς την κατεύθυνση σταδιακής διαμόρφωσης ενός φθηνότερου και πλέον ανταγωνιστικού ενεργειακού τομέα, σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τον κύκλο της, ο ενεργειακός ανταγωνισμός σε παγκόσμιο επίπεδο οξύνεται και οι Ευρωπαίοι πολίτες, ιδίως τα νοικοκυριά και οι πλέον ευάλωτοι καταναλωτές, αλλά και οι μικρομεσαίες και ενεργοβόρες επιχειρήσεις, συνεχίζουν να υποφέρουν από τις υψηλές τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου».



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου