ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Πενθήμερη απεργία σε ΙΚΑ & ΟΑΕΔ


ΤΡΙΤΗ 10-9-2013

 του Μίλτου Σακελλάρη

Πενθήμερη απεργία από την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, εξήγγειλαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των κυριότερων φορέων του υπουργείου Εργασίας.

Αναλυτικά, οι πρόεδροι των ΙΚΑ και ΟΑΕΔ αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) κατήγγειλαν την κυβέρνηση  «γιατί υποτίθεται πως ζούμε το success story αλλά οι 1,5 εκατομμύρια άνεργοι έχουν διαφορετική αντίληψη».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΙΚΑ Γιώργος Κυριακόπουλος τόνισε ότι «δεν υπάρχει εργαζόμενος στο ΙΚΑ που να περισσεύει». «Ο κ. Βρούτσης έπρεπε να πει έστω μία φορά ένα μπράβο στους εργαζομένους  που δεν είναι ούτε κοπανατζήδες ούτε τεμπέληδες», πρόσθεσε. «Θέλουν να κάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία της Ελλάδα τη Σπιναλόγκα της κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην κρίση που μέρα με τη μέρα βαθαίνει στο ΙΚΑ, παραθέτοντας στοιχεία τα οποία «καταδεικνύουν πως το success story δεν προκύπτει από πουθενά».

Το 2010 οι καθυστερημένες οφειλές ΙΚΑ ΕΤΑΜ ήταν στα 4,8 δις, ενώ το 2013 το ποσό εκτινάχθηκε στα 8,05 δισ, σημειώνοντας αύξηση 65% μέσα σε 3 χρόνια.

Σχετικά με τα έσοδα του Ιδρύματος, έχει σημειωθεί πτώση κατά 5 εκατομμύρια ευρώ περίπου από το 2009 μέχρι το 2012,  όταν το ποσό ήταν περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, υπογράμμισε ότι από το 2009 έως σήμερα έχουν αποχωρήσει περίπου 5.000 υπάλληλοι και ότι τώρα η κυβέρνηση βάζει το κερασάκι στην τούρτα, θέτοντας σε διαθεσιμότητα 211 άτομα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ Γιώργος Μακράκης, ανέφερε ότι ο μνημονιακός νόμος 4052/2013 «στοχεύει στην κατάργηση της Επικουρικής Ασφάλισης, στην διάλυση των επικουρικών Ταμείων, αλλά ταυτόχρονα και στην απώλεια της Επικουρικής Σύνταξης για εκατομμύρια ασφαλισμένους» και πως οι συνταξιούχοι έχουν δεχθεί διαδοχικά τα τελευταία χρόνια 4 μειώσεις, με το ποσοστό να κυμαίνεται στο 40%.

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Θανάσης Καποτάς τέλος, κατέκρινε τον υπουργό Εργασίας για την «προπαγάνδα που ασκεί στις πλάτες των ανέργων, καθώς οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ανέρχονται στο 1 εκατομμύριο επισήμως». Αναφορικά με τη «μαύρη» εργασία, εκτιμά πως το ποσοστό της ξεπερνά το 10%.



ΠΗΓΗ. topontiki





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου