ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΕΟΣ «ΔΑΣΟΝΟΜΟΣ» - Καταργεί ό,τι απέμεινε από το καθεστώς προστασίας των δασών - Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής βρίσκεται το σχετικό νομοσχέδιο

ΚΥΡΙΑΚΗ 29-9-2013


Με εμφανή τη διάθεση προστασίας των ιδιωτικών συμφερόντων που επιβουλεύονται το δασικό οικοσύστημα της χώρας και την άμεση «απελευθέρωση» επενδυτικών δράσεων εντός εκτάσεων που έως σήμερα προστατεύονται, υπό το ισχύον - αν και «λειψό» - νομικό καθεστώς δασοπροστασίας, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος προωθούν προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο υπό τον τίτλο: «Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης».

Το εν λόγω νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, σύμφωνα με δασολόγους και περιβαλλοντικές οργανώσεις, καταργεί το καθεστώς προστασίας που χαρακτηρίζει περιοχές ιδιαίτερου κάλους ανά την Επικράτεια, με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων να βγαίνουν εκτός νομικής προστασίας. 
Επίσης, σε παραθαλάσσιες εκτάσεις - «φιλέτα» από επιχειρηματική άποψη, στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, καθώς και παραλίμνιες περιοχές, περιοχές υπό καθεστώς «Natura» ή δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, επιτρέπει μια σειρά χρήσεις και επενδυτικές δράσεις που υπό το ισχύον καθεστώς δεν μπορούσαν να εκτελεσθούν.

Τεράστιες εκτάσεις που ανήκουν είτε σε μεμονωμένους ιδιώτες ή και σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς παραδίδονται προς «αξιοποίηση» - τσιμεντοποίηση στους κατόχους τους με ελάχιστες προϋποθέσεις, ενώ παρανομίες που έχουν συντελεσθεί κατά το παρελθόν, όπως η αυθαίρετη δόμηση, νομιμοποιούνται. 

Οσο για τις εκτάσεις οι οποίες ανήκουν σε κάποιο συνεταιρισμό και δεν μπορούν ακόμη και υπό το νέο καθεστώς να αποχαρακτηρισθούν, προσφέρει ως ανταμοιβή νέες εκτάσεις, για την «οικιστική αποκατάσταση» των μελών του... Υπάρχουν ακόμη και «φωτογραφικές» διατάξεις για παράνομες κατατμήσεις δασών που έχουν συντελεστεί σε συγκεκριμένες περιοχές ανά την Επικράτεια, οι οποίες θεωρούνται ως «νομίμως γενόμενες».

Ισχυρό «όπλο» για την απελευθέρωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας εντός δασικών οικοσυστημάτων αποτελεί η μη ολοκλήρωση του Δασολογίου, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα σε όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει «έννομο συμφέρον» να ζητήσει πράξη αποχαρακτηρισμού μιας δασικής έκτασης ώστε να την αξιοποιήσει εντός πλαισίων που ορίζει το νομοσχέδιο, τα οποία είναι ιδιαιτέρως... ελαστικά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι έργα που επιτρέπονται είναι τα εξής: Δημόσιες οδοί, κατασκευή και εγκατάσταση αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαϊκών προϊόντων, κατασκευή και εγκατάσταση έργων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), δίκτυα μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου και πετρελαϊκών προϊόντων, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, εγκατάσταση βιομηχανιών κοπής και επεξεργασίας ξύλου, κατασκευή εργοστασίων άντλησης και εμφιάλωσης νερού, ναυπηγεία, διυλιστήρια και δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαιοειδών, αλλά και μεγάλα έργα υποδομής, όπως αεροδρόμια, τεχνητές λίμνες, φράγματα, χερσαίες εγκαταστάσεις λιμένων και εγκαταστάσεις άντλησης υδρογονανθράκων.

Ακόμη και αστικά πάρκα και άλση εμπίπτουν στο νέο καθεστώς αυθαιρεσίας, αφού παρανομίες, όπως καταπατήσεις και ανέγερση αυθαίρετων κτισμάτων, νομιμοποιούνται με την ταυτόχρονη άρση κάθε διοικητικής πράξης που είχε εκδοθεί κατά το παρελθόν για την προστασία τους.

ΠΗΓΗ. rizospastis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου