ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Ευ. Δικαστήριο: Οι επιβάτες τρένων θα δικαιούνται αποζημίωση σε περίπτωση καθυστέρησης


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27-9-2013

Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σε περίπτωση σημαντικής καθυστερήσεως τρένου, ακόμη και αν αυτή οφείλεται σε περιστατικό ανωτέρας βίας, οι επιβάτες έχουν δικαίωμα να επιστραφεί σε αυτούς μέρος του αντιτίμου του εισιτηρίου σιδηροδρομικής μεταφοράς τους.

Ο μεταφορέας δεν δύναται να επικαλεστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, που τον απαλλάσσουν, σε περίπτωση ανωτέρας βίας, από την αποκατάσταση της ζημίας που προκλήθηκε λόγω καθυστερήσεως, προκειμένου να εκφύγει της υποχρεώσεώς του σχετικά με την επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου, αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ο κανονισμός προβλέπει ότι ένας επιβάτης, του οποίου το δρομολόγιο έχει καθυστέρηση μίας ώρας και άνω, μπορεί να ζητήσει από τη σιδηροδρομική επιχείρηση τη μερική επιστροφή του κομίστρου που αυτός έχει καταβάλει. Η εν λόγω αποζημίωση ανέρχεται τουλάχιστον στο 25 % του κομίστρου για καθυστέρηση 60 έως 119 λεπτών και τουλάχιστον στο 50 % του κομίστρου για καθυστέρηση 120 λεπτών και άνω. Ο κανονισμός δεν προβλέπει καμία εξαίρεση όσον αφορά αυτό το δικαίωμα αποζημιώσεως του κομίστρου όταν η καθυστέρηση οφείλεται σε περιστατικό ανωτέρας βίας.


ΠΗΓΗ. topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου