ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Κυβερνητικό Πρόγραμμα - «ΜΑΪΜΟΥ» περί «ελεύθερης» πρόσβασης των ανασφάλιστων σε υπηρεσίες Υγείας


ΤΡΙΤΗ 17-9-2013


Πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση εγκαινίασε ένα πρόγραμμα υπό την ονομασία «Health Voucher»(Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης για τους ανασφάλιστους σε Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) για τα έτη 2013-2014.
Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα αναμένεται να πάρουν το εισιτήριο περίπου 230.000 από τους ανασφάλιστους (που είχαν ασφάλιση και τους αφαιρέθηκε λόγω ανεργίας ή μη δυνατότητας καταβολής των εισφορών) μαζί με τα προστατευόμενα μέλη τους. Πρόκειται στην κυριολεξία για «σταγόνα στον ωκεανό» των σημερινών ανέργων και ανασφάλιστων, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται.
Εκτός από αυτό, οι «παροχές» που προβλέπονται για κάθε δικαιούχο εξαντλούνται σε συγκεκριμένο αριθμό επισκέψεων (μόλις 3) και σε ένα περιορισμένο πακέτο διαγνωστικών εξετάσεων που θα ισχύουν για μόλις 4 μήνες από την έκδοση του εισιτηρίου. Αντίστοιχα προβλέπονται έως 7 ιατρικές επισκέψεις για το 9μηνο της εγκυμοσύνης και πακέτα εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων ανά τρίμηνο για περιορισμένο αριθμό ανασφάλιστων εγκύων.
Αυτό το πρόγραμμα - κοροϊδία παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ότι δήθεν θα αποτελέσει «ανάσα και ανακούφιση» για τους ανασφάλιστους και ότι εντάσσεται στη «μεγάλη προσπάθεια» που κάνει «ώστε κανένας ανασφάλιστος που έχει ανάγκη από υπηρεσίες Υγείας να μη μείνει χωρίς κάλυψη». Στην ουσία, η κυβέρνηση με αυτήν την επιχειρηματολογία προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα. Ανάσα και ανακούφιση δεν αποτελεί για τους ανασφάλιστους αλλά για τους επιχειρηματίες και το κράτος τους που ξεμπερδεύουν από την «υποχρέωση» παροχής υπηρεσιών Υγείας στους ανασφάλιστους -που οι ίδιοι δημιούργησαν- πετώντας τους ένα ξεροκόμματο από αυτές. Αφού τους ξεζούμισαν για να εξασφαλίσουν τρελά κέρδη, αφού λεηλάτησαν τις εισφορές που για χρόνια κατέβαλλαν, τώρα τους αποκλείουν και από στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας. Τις περικοπές και τον αποκλεισμό τα παρουσιάζουν ως ελεύθερη πρόσβαση. Επιχειρούν να αξιοποιήσουν τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες ανασφάλιστοι για να δεχτούν την έκπτωση των αναγκών και των δικαιωμάτων τους, να συμβιβαστούν με τα «ψίχουλα» που τους πετάει η κυβέρνηση.
Για παράδειγμα, πώς αλήθεια θα ανακουφιστεί ο ανασφάλιστος που θα χρειαστεί επιπλέον επισκέψεις ή εξετάσεις από αυτές που προβλέπει το πρόγραμμα ή αυτός που έχει ανάγκη από φάρμακα, θεραπείες, νοσηλεία και δε θα μπορεί να τα έχει αφού πρέπει να τα ακριβοπληρώσει;
Ποια ανάσα θα προσφέρει στον ανασφάλιστο χρόνια πάσχοντα που έχει συνεχώς ανάγκη για επισκέψεις σε γιατρούς, φάρμακα και θεραπείες ή στην έγκυο ανασφάλιστη που πρέπει να πληρώσει τα έξοδα τοκετού στα δημόσια νοσοκομεία - επιχειρήσεις, τα έξοδα για τις ανάγκες και τη φροντίδα του παιδιού της, που θα χρειαστεί επιπλέον εξετάσεις, κ.λπ.;
Τι θα κάνουν όλοι αυτοί μετά το πέρας του τετραμήνου;
Είναι φανερό ότι το συγκεκριμένο μέτρο νομιμοποιεί και επισημοποιεί περαιτέρω την πολιτική των άγριων περικοπών, τον αποκλεισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανασφάλιστων από τις δημόσιες δομές και τις υπηρεσίες Υγείας.
Πρόκειται στην ουσία για «εισιτήριο αποκλεισμού» και όχι «ελεύθερης πρόσβασης» όπως ψευδεπίγραφα το ονόμασε η κυβέρνηση.
Εντάσσεται και σηματοδοτεί τη συνέχεια και ένταση της αντιλαϊκής και βάρβαρης πολιτικής της κυβέρνησης που περικόπτει ραγδαία κρατικές δαπάνες και παροχές Υγείας από όλους, κλείνει, συγχωνεύει και υποβαθμίζει δημόσιες δομές Υγείας, επιβαρύνει όλο και πιο πολύ τα λαϊκά στρώματα για την αγορά υπηρεσιών Υγείας, αποκλείει ολοένα και περισσότερους από αυτές, πρώτα και κύρια τους ανασφάλιστους και τους άνεργους, που βιώνουν με ιδιαίτερη οξύτητα τις συνέπειες αυτής της πολιτικής.
Το συγκεκριμένο μέτρο προωθείται ταυτόχρονα με το βαθιά αντιδραστικό και επικίνδυνο ιδεολόγημα ότι ο ανασφάλιστος και ο άνεργος δεν έχουν δικαίωμα ούτε καν σε αυτές τις υποβαθμισμένες και ακριβοπληρωμένες υπηρεσίες Υγείας που επιβάλλουν κυβέρνηση και ΕΕ σε όσους ακόμα εργάζονται και έχουν ασφάλιση ή μπορούν ακόμα και καταβάλλουν τις εισφορές τους.
Αυτό αποτυπώνεται και στην πρόσφατη κυνική δήλωση - ομολογία του υφυπουργού Υγείας «ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν μπορεί να τους καλύψει όλους ...αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι δε γίνεται αυτοί που δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους να έχουν τις ίδιες υπηρεσίες Υγείας».
Αυτοί στους οποίους αναφέρεται ο υφυπουργός είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι και ανασφάλιστοι -που αποτελούν θύματα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, της πολιτικής υπέρ της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των μονοπωλίων.
Είναι οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι που αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους και βάζουν λουκέτα στα μαγαζιά τους.
Είναι οι χιλιάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν σε καθεστώς «μαύρης και αδήλωτης εργασίας».
Μαζί με αυτούς είναι και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που μέσα σε συνθήκες άγριας αφαίμαξης του εισοδήματός τους αναγκάζονται να πληρώνουν ολοένα και περισσότερο για την υγεία αυτών και των παιδιών τους.
Είναι οι χιλιάδες συνταξιούχοι που μετά από τόσα χρόνια δουλειάς και καταβολής εισφορών πολλοί δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμα και τα φάρμακα τους.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει τους ανασφάλιστους και τα δικαιώματά τους ως βάρος για τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και για τους ασφαλισμένους, ως σπατάλη που υπονομεύει τη «βιωσιμότητα των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας».
Αυτή είναι η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου που ενοχοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και επιτίθεται ενιαία στα δικαιώματα τόσο των εργαζομένων όσο και των ανασφάλιστων και ανέργων για της επίτευξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Αυτή είναι η στρατηγική της ΕΕ που αντιμετωπίζει τον ανασφάλιστο, τον άνεργο, το συνταξιούχο ως «κόστος» που πρέπει να μειώνεται συνεχώς, επειδή αυτό επιτάσσουν τα όρια και η αντοχή της καπιταλιστικής οικονομίας και των καπιταλιστικών κερδών.
Σε συνθήκες μάλιστα βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης τα όρια αυτά κατεβαίνουν όλο και πιο κάτω και αφορούν συνολικά τους όρους ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Γι' αυτό ο εργαζόμενος έχει ολοένα και λιγότερες παροχές Υγείας, γι' αυτό ο ανασφάλιστος και ο άνεργος σχεδόν αποκλείεται από αυτές.
Το «εισιτήριο» αυτού του προγράμματος αποτελεί πρακτική εφαρμογή και αποκαλύπτει με τον πιο ωμό τρόπο τι εννοούν με τον όρο «ελάχιστο πακέτο παροχών» και «δίκτυ ασφαλείας» η κυβέρνηση, η ΕΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και όλοι όσοι πίνουν νερό στο όνομα της επιχειρηματικής δράσης. Δηλαδή, ελάχιστες, υποβαθμισμένες και πετσοκομμένες υπηρεσίες Υγείας. Ολοένα και φθηνότεροι εργαζόμενοι, ολοένα και λιγότερα λαϊκά δικαιώματα για τη διέξοδο από την κρίση υπέρ των μονοπωλίων.
Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το παραπάνω πρόγραμμα αναδεικνύοντας και το περιεχόμενο της ανάπτυξης που προπαγανδίζεται και η οποία θα γίνει πάνω στα συντρίμμια των λαϊκών δικαιωμάτων.
Οι ανασφάλιστοι και οι άνεργοι από κοινού με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους πρέπει να απορρίψουν συνολικά αυτήν την πολιτική.
Με μπροστάρη το εργατικό κίνημα να οργανώσουν την πάλη τους και την ταξική τους αλληλεγγύη για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Για να μην υπάρξει κανένας που θα στερηθεί το φάρμακο, τη θεραπεία, τη νοσηλεία επειδή δεν έχει να πληρώσει.
Να απορρίψουν συνολικά τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής που δημιουργεί στρατιές ανέργων και ανασφάλιστων -και στη φάση ανάπτυξής του και πολύ περισσότερο στις κρίσεις του- που καταδικάζει ολοένα και περισσότερους στο να μην έχουν στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας και μάλιστα μέσα σε συνθήκες τεράστιας ανάπτυξης της επιστήμης και της παραγωγικότητας της εργασίας, τεράστιου κοινωνικού πλούτου που είναι δημιούργημα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των σημερινών ανασφάλιστων.
Απέναντι στο μονόδρομο του κεφαλαίου που έχει ως κριτήριο τα καπιταλιστικά κέρδη να επιλέξουν το δικό τους μονόδρομο που έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών τους με σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.
Απαιτείται ο αγώνας να στοχεύει στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, την κοινωνικοποίησή τους, ανοίγοντας το δρόμο για μία άλλη ανάπτυξη όπου η Υγεία δε θα αποτελεί εμπόρευμα, αλλά καθολικό κοινωνικό δικαίωμα.

Της
Χριστίνας ΜΑΤΣΙΑΚΑ
Η Χριστίνα Ματσιακά είναι μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου