ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Πόσο αθώοι είναι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής;


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20-9-2013

Με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία του 34χρονου Παύλου στο Κερατσίνι, αναδεικνύεται για άλλη μια φορά στα media (παραδοσιακά και social) το μοτίβο της παρουσίασης της Χρυσής Αυγής ως μια περιορισμένου μεγέθους ομάδα, ως μια ‘συμμορία’ τραμπούκων. Μερικά τάγματα κάποιων εκατοντάδων φασιστών.

Η Χρυσή Αυγή όμως έλαβε 425.981 ψήφους στις περασμένες εκλογές.

425.981 Έλληνες. Αν ήταν κάτοικοι μιας πόλης, αυτή η πόλη θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη στη χώρα.

‘Εντάξει μωρέ δεν είμαι φασίστας, απλά κάποιος έπρεπε να τους πιέσει για το μεταναστευτικό.’

‘Έλα μωρέ τώρα, γριούλες τους ψηφίζουν που φοβούνται λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας’.

‘Πολλοί δεν είχαν συνειδητοποιήσει πόσο ακραίοι είναι, νόμιζαν ότι ήταν τύπου Καρατζαφέρη’.

Αντίστοιχης φύσεως δικαιολογίες προβάλλουν οι Γερμανοί, σε απόπειρα να δικαιολογήσουν την εκτεταμένη λαϊκή υποστήριξη που απολάμβαναν οι ναζί του Χίτλερ.

‘Δεν ήξεραν’, ‘τους πίεζαν’, ‘λογική του όχλου’, ‘η χώρα τους ήταν ταπεινωμένη μετά τη συνθήκη των Βερσαλλιών’, ‘υπήρχε κρίση’.

Την εποχή του ίντερνετ και της τηλεόρασης όμως, οι δικαιολογίες τύπου ‘δεν ήξεραν’ στέκουν για ένα πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού. Οι πρακτικές και η ρητορική της Χρυσής Αυγής έχουν απαθανατιστεί πολλάκις, από αμέτρητες πηγές και σε αμέτρητα μέσα, εγχώρια και διεθνή. Ο ισχυρισμός ‘δεν ξέρω’ φαντάζει τουλάχιστον ύποπτος για όποιον δεν ζει σε σπηλιά, πλήρως αποκομμένος από τα εγκόσμια.

‘Τους είχε υπνωτίσει ο χαρισματικός ηγέτης Χίτλερ’, λένε οι Γερμανοί, απολογούμενοι.

Οι ‘υπνωτισμένοι’ αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι άνω των 800 χιλιάδων ατόμων. Σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτιμάνε κάποιοι. Σκέψου να υπήρχε και κάποιος αντιστοίχως χαρισματικός ηγέτης.

Η υποστήριξη της Χρυσής Αυγής δεν είναι ταμπού. Δεν είναι κάτι που γίνεται ενοχικά και κρυφά. Τα γραφεία της Χρυσής Αυγής σε πόλεις σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία και στα εγκαίνιά τους υπήρξε κοσμοσυρροή. Δεν βλέπεις μόνο μεγαλόσωμους με ξυρισμένα κεφάλια να μπαινοβγαίνουν σε αυτά. Κάθε άλλο.

‘Δηλαδή έχουμε σχεδόν ένα εκατομμύριο σκληροπυρηνικούς φασίστες στη χώρα;’ Όχι, και αυτό αποτυπώνεται, πχ, από το μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που μετακινούνται στη Χρυσή Αυγή. ‘Έλα μωρέ, αντιμνημονιακός να ναι κι ό,τι να ναι’.

Αλλά έχουμε σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους που συνειδητά ανέχονται φασίστες. Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι που πήγαν από το ‘δεν θα γίνεις Έλληνα ποτέ, Αλβανέ’ που ακουγόταν ασταμάτητα στους πανηγυρισμούς του Euro, ένα στάδιο πιο πέρα.

Στο στάδιο να δίνουν την ψήφο τους σε ανθρώπους που δηλώνουν ανοιχτά θαυμαστές ενός εκ των πιο αιμοσταγών ηγετών που γνώρισε η ανθρωπότητα τους τελευταίους αιώνες.

Σε ανθρώπους των οποίων ο ισχυρισμός ‘δεν είμαστε φασίστες, είμαστε πατριώτες’ καταρρέει πιο εύκολα από τραπουλόχαρτο με κάθε οργανωμένο τραμπουκισμό, του οποίου συχνά ηγείται κάποιος που πληρώνεται αρκετά χιλιάδες ευρώ για να κάθεται στα έδρανα του Κοινοβουλίου. Με κάθε επίθεση μίσους –στα πλαίσια πρακτικών της οργάνωσης- η οποία ενίοτε, όπως χθες το βράδυ, καταλήγει σε δολοφονία.

Τη δράση αυτών των ανθρώπων στηρίζουν όσοι ψηφίζουν Χρυσή Αυγή, και η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών το ξέρει πολύ καλά. Τη δράση μιας οργάνωσης που εκτρέφει δολοφόνους. Είναι άμοιροι ευθυνών;

Ας δράσει η δολοφονία του Παύλου ως χαστούκι ξυπνήματος μιας κοινωνίας που αποδέχεται ελαφρά τη καρδία την ευρεία λαϊκή υποστήριξη μιας ανοιχτά φασιστικής οργάνωσης.

Ας σταματήσουμε να σφυρίζουμε αδιάφορα απέναντι στους ‘ανυποψίαστους πολίτες’ που με την ψήφο τους δίνουν τροφή στο κτήνος. Δεν είναι μερικές εκατοντάδες, είναι εκατοντάδες χιλιάδες, και όσο κι αν εθελοτυφλούμε απέναντι στους αριθμούς τόσο πιο πολύ απενοχοποιείται η πράξη τους.

Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν αίμα στα χέρια τους, κατ’ επιλογή τους.

Ως πότε θα κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια;


ΠΗΓΗ. aragma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου