ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Τιμές στον κομμουνιστή στρατηγό Γκιαπ


ΤΡΙΤΗ 15-10-2013

ΒΙΕΤΝΑΜ

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην πρεσβεία του Βιετνάμ

Την πρεσβεία του Βιετνάμ για να υπογράψει στο βιβλίο συλλυπητηρίων για το θάνατο του στρατηγού Βο Νγκουέν Γκιαπ, επισκέφθηκε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην αντιπροσωπεία επίσης συμμετείχαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ και ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Σε δήλωσή του για αυτή τη μεγάλη προσωπικότητα ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε:

Η θρυλική μορφή του στρατηγού Γκιαπ πάντα ενέπνεε, εξακολουθεί να εμπνέει και θα συνεχίσει να εμπνέει στον αιώνα τον άπαντα, τους κομμουνιστές, τους αγωνιστές, τους λαούς όλου του κόσμου και της χώρας μας, τη νεολαία μας, ακριβώς γιατί αποτελεί σύμβολο μιας ηρωικής πάλης του βιετναμέζικου λαού που, με επικεφαλής το ΚΚ Βιετνάμ, μπόρεσε να αποτινάξει τα δεσμά του γαλλικού ιμπεριαλισμού, του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στη συνέχεια και να οικοδομήσει τις βάσεις της σοσιαλιστικής κοινωνίας στη χώρα του. 
Εναν αγώνα δίκαιο που θα εμπνέει για πάντα τους λαούς.
Ο στρατηγός Γκιαπ έφυγε από την ζωή πλήρης ημέρων και αγώνων στις 4 Οκτώβρη σε ηλικία 102 χρόνων. 
Το Σάββατο η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, στο οποίο συνέρρευσαν για να τον τιμήσουν χιλιάδες άνθρωποι. 
Βιετναμέζοι όλων των ηλικιών, βετεράνοι των πολέμων ενάντια στους ιμπεριαλιστές, αλλά και μικρά παιδιά, κατέκλυσαν τους δρόμους στο Ανόι για να παρακολουθήσουν την επικήδεια πομπή του στρατηγού Βο Νγκιεν Γκιαπ, του θρυλικού στρατιωτικού ηγέτη που οδήγησε το λαϊκό στρατό του Βιετνάμ στη νίκη ενάντια σε Ιάπωνες, Γάλλους και Αμερικανούς ιμπεριαλιστές. 
Ηταν ο στρατηγός της νίκης στο Ντιέν Μπιέν Φου το 1954 και της Σαϊγκόν το 1975. Από τότε μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ και ως το 1991 μέλος της ΚΕ. 
Το 1976 ανέλαβε υπουργός Αμυνας στη σοσιαλιστική κυβέρνηση και αντιπρόεδρός της ως το 1991.




Το φέρετρο του αυτοδίδακτου στρατηγού, τυλιγμένο με τη σημαία της χώρας του, μεταφέρθηκε από στρατιωτικό όχημα και με τις υψηλότερες κρατικές τιμές, με μια πομπή 40 χιλιομέτρων, από το κέντρο του Ανόι ως το αεροδρόμιο της πόλης, για να μεταφερθεί στη συνέχεια αεροπορικώς στην επαρχία Κουάνγκ Μπινγκχ, όπου έγινε η κηδεία και η ταφή.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου