ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - Μεθοδεύουν κι άλλη μείωση της χρηματοδότησης στα Ταμεία


ΤΕΤΑΡΤΗ 2-10-2013

Σύσκεψη χτες στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή του διοικητή του ΙΚΑ.


Η παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία το 2014 τέθηκε στο τραπέζι της συνάντησης που έγινε χτες στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση και τον Διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλο. 
Ηδη ο υπουργός Εργασίας από την προηγούμενη βδομάδα έχει κάνει γνωστό ότι η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό το 2014 σε σχέση με φέτος θα είναι μειωμένη κατά 2 δισ. ευρώ, μειώνοντας κι άλλο τη συμμετοχή του κράτους στην Κοινωνική Ασφάλιση.
Με δεδομένο ότι ήδη τα Ταμεία βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, πολλά καταφεύγουν σε εσωτερικό προσωρινό δανεισμό ή σκόπιμα φρενάρουν την πληρωμή συντάξεων καθυστερώντας την απονομή τους στους δικαιούχους, είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση, στο όνομα των «ελλειμμάτων» που η ίδια δημιουργεί, με την πολιτική εξυπηρέτησης της εργοδοσίας, θα έρθει με νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.
Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα συγκροτήσει «Επιτροπή Ειδικών» για την «προσαρμογή» και «επικαιροποίηση» των ασφαλιστικών νόμων του 2010, οι οποίοι ορίζουν το νέο «σύστημα», που θα έχει ισχύ από την 1/1/2015 και που θα σηματοδοτήσει πρόσθετες ανατροπές σε αυτές που ήδη έχουν επιβληθεί.
Προς εφαρμογή από το 2014 θα τεθεί και ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, με τον οποίο προβλέπεται ότι δε θα προκαλούνται ελλείμματα στα Ταμεία. 
Ως εκ τούτου, η επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ που θα καταβάλλονται από εδώ και πέρα θα μειώνονται, αφού λόγω της τεράστιας εισφοροδιαφυγής των επιχειρήσεων και των πόρων που χάνουν τα Ταμεία, δεν θα είναι σε θέση να δίνουν αυτά που μέχρι τώρα προβλέπονταν στο καταστατικό τους.
Αλλωστε, και η πρόσφατη σχετική Εκθεση του ΟΟΣΑ προτρέπει την κυβέρνηση να προχωρήσει σταθερά στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού εκτός από τη βασική σύνταξη, το κράτος δεν πρέπει να αναλαμβάνει άλλες υποχρεώσεις απέναντι στην Κοινωνική Ασφάλιση, με το κόστος να μετακυλίεται στους ασφαλισμένους.


ΠΗΓΗ.ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου