ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: «Προσαρμογή στις ανάγκες των καιρών» σημαίνει υποταγή στις ανάγκες της αγοράς


Απάντηση στις ρητορείες της κυβέρνησης της ΝΔ ότι προωθεί την αναβάθμιση της Εκπαίδευσης έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, αναδεικνύοντας τόσο τις ευθύνες όλων των αστικών κυβερνήσεων για τα χάλια της δημόσιας Εκπαίδευσης, όσο και πού το πάνε με την αντιεκπαιδευτική τους πολιτική.

Οπως ανέφερε, η σημερινή κυβέρνηση και οι υπουργοί της, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, για να περάσουν τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις τους έκαναν λόγο για αναβάθμιση. «Μιλάτε - σημείωσε - για αναβάθμιση με 41.000 αναπληρωτές; 

Με το 50% των σχολείων να είναι από το 1950 σε μία σεισμογενή περιοχή και που δεν αξιώθηκε καμία κυβέρνηση να κάνει προσεισμικούς ελέγχους; Μιλάτε για αναβάθμιση όταν τα 3 στα 4 νηπιαγωγεία δεν έχουν δικό τους κτίριο και στεγάζονται σε αυλές ή στον πρώτο όροφο; 

Κάνετε λόγο για αναβάθμιση και όλοι λέτε ότι η Παιδεία είναι το όχημα του μέλλοντος, όταν μειώνετε διαρκώς τη χρηματοδότησή της στον κρατικό προϋπολογισμό και την έχετε "πασάρει" στους δήμους χωρίς να μπορούν να αναλάβουν το κόστος, αφού μειώνεται διαρκώς και αυτών η χρηματοδότηση. 

Μιλάτε για αναβάθμιση όταν το δημόσιο σύστημα Παιδείας δεν καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες σήμερα» των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, αφού «δεν μπορεί κανείς να πάει σήμερα σε ανώτατη σχολή χωρίς να πληρώσει φροντιστήριο». Ενώ πρόσθεσε ότι με στοιχεία πριν δύο χρόνων το φροντιστήριο είχε στοιχίσει συνολικά στις λαϊκές οικογένειες περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Οπως σημείωσε, αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο είναι «η Παιδεία να προσαρμοστεί και να υποταχθεί ακόμα περισσότερο στις ανάγκες της οικονομίας και της αγοράς», τονίζοντας ότι αυτό σημαίνει και η αναφορά της υπουργού Ν. Κεραμέως για προσαρμογή της Εκπαίδευσης «στις ανάγκες των καιρών». 

«Αυτή την κατεύθυνση - συνέχισε - υπηρετήσατε όλοι και την υπηρετείτε. Καταρχήν αυτό είναι το ευαγγέλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και όταν είσαι με την ΕΕ ακολουθείς τις οδηγίες, είτε έτσι είτε αλλιώς και όλη τη στρατηγική της», ανέφερε.

Οπως τόνισε, αυτή η στρατηγική θέλει «φτηνό, ευέλικτο, εργατικό δυναμικό, βλέπε δεξιότητες. 

Εργαζόμενους όχι με κριτική σκέψη, αλλά ενσωματωμένους και υποταγμένους στην επιχειρηματικότητα, δηλαδή στα συμφέροντα των εκμεταλλευτών τους, οι οποίοι δεν θα αμφισβητούν το κοινωνικό σύστημα, ούτε θα ψάχνουν αν υπάρχει κάτι καλύτερο, αλλά θα το θεωρούν δεδομένο και αναγκαίο, όπως δεδομένη και αναγκαία να θεωρούν και την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

Σχολεία «αυτόνομα, ανοιχτά και εξωστρεφή» που λέει η κυβέρνηση, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει «σχολεία ανοιχτά στην επιχείρηση, αποκεντρωμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, έρμαιο δηλαδή της όρεξης των επιχειρήσεων», είπε, εξηγώντας ότι αυτή η κατεύθυνση διασπά τον όποιο ενιαίο χαρακτήρα της Παιδείας.


ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου