ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Η κυβέρνηση «βάζει χέρι» και στο εφάπαξ! – Τελειώνουν(;) και το ΑΚΑΓΕ

«Θέμα εφάπαξ» βάζει από το… πουθενά η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ακόμα και κατάργησής του.

Του Χάρη Δημητρίου

Στην επιτροπή που συστάθηκε από τον υφυπουργό Εργασίας κ. Νότη Μηταράκη για τις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση έχει κατατεθεί και αυτή η πρόταση, που φαίνεται ότι βρίσκει σύμφωνους (ποιους άλλους;) και τους δανειστές της χώρας.

Η πρόταση θέλει να τίθεται όριο το 2021, όπως ακριβώς και στην επικουρική σύνταξη. Μόνο που στην περίπτωση του εφάπαξ, προτείνεται να καταργηθεί από αυτή την χρονιά και μετά, η εισφορά 4% που δίνουν οι εργαζόμενοι για την εν λόγω παροχή

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, από το 2021 και μετά, δεν θα λάβουν εφάπαξ στη λήξη του εργασιακού τους βίου. Άρα, το εφάπαξ χρόνο με τον χρόνο θα χορηγείται σε όλο και πιο λίγους εργαζόμενους και, σε βάθος 30 – 40 ετών, θα καταργηθεί οριστικά!

Πρόκειται για μια κομβικής σημασίας ανατροπή στα ασφαλιστικά δρώμενα της χώρας, αφού το εφάπαξ είναι μια παροχή που χρηματοδοτείται από τους ίδιους τους εργαζόμενους και αποφέρει ένα ποσό που κυμαίνεται στα επίπεδα των 40.000 ευρώ, μεσοσταθμικά, στη λήξη του εργασιακού τους βίου. 

Τώρα, τα χρήματα αυτά χάνονται και οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να απολέσουν μια σημαντική παροχή που την λάμβαναν όταν πλέον είχαν γεράσει…

Στις προτάσεις της Επιτροπής υπάρχει και η κατάργηση ενός άλλου πόρου, που δίνεται για την στήριξη του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ)

Ο συγκεκριμένος πόρος, επίσης, δίνεται μόνο από τους εργαζομένους και καταλήγει σε έναν «ασφαλιστικό κουμπαρά» που υπάρχει εδώ και 11 χρόνια και έχει συγκεντρώσει έως τώρα πάνω από 8,5 δισ. ευρώ. 

Τα χρήματα αυτά πρόκειται να αξιοποιηθούν, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, από το 2022 και μετά για την στήριξη του πρώτου σκέλους του Ασφαλιστικού Συστήματος, δηλαδή της κύριας σύνταξης. 

Εάν σταματήσει η καταβολή της εισφοράς, είναι προφανές ότι θα δημιουργηθεί και σε αυτό το πεδίο πρόβλημα μελλοντικής χρηματοδότησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ενδεχόμενες περικοπές στις κύριες συντάξεις…

Υπενθυμίζεται ότι βασικός στόχος της Επιτροπής είναι να δείξει προς το υπουργείο Εργασίας, τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν από το 2021 και μετά οι νεοεισερχόμενοι εργαζόμενοι να επιλέγουν ανάμεσα στην δημόσια ή στην ιδιωτική επικουρική ασφάλιση. 

Η μεταφορά ασφαλισμένων και πόρων προς τον ιδιωτικό τομέα, εκτιμά το υπουργείο Εργασίας ότι θα απελευθερώσει ιδιωτικά κεφάλαια που θα επενδυθούν για την στήριξη του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας.

Παράλληλα, όμως, πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης των επικουρικών συντάξεων των νυν συνταξιούχων και των ασφαλισμένων.



ΠΗΓΗ. asfalistiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου