ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης - Από το «Στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σας» στο... «υπουργέ ιδού το λιμάνι και η βάση μας»


Από το «Στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σας» στο... «υπουργέ ιδού το λιμάνι και η βάση μας» του πρέσβη των ΗΠΑ στον Ελληνα ΥΕΘΑ στην Αλεξανδρούπολη και στο «υπουργέ ιδού η χώρα - βάση σας», της κυβέρνησης στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει να υπογράψει τη νέα Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση του ΥΕΘΑ, πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΣ, τον διοικητή της 1ης Στρατιάς, τον διοικητή του Δ' Σώματος Στρατού και τον διοικητή της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού.

Αν και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη για τα λιμάνια και τους Οργανισμούς Λιμένων δεν παρευρέθηκε ο αρμόδιος υπουργός αλλά ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.

Βλέπετε, σύμφωνα με το νόμο 4609/2019 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν περάσει όλες οι ανάλογες αρμοδιότητες για την πολεμική χρήση των λιμανιών στην Υπηρεσία Πολεμικής Χρήσεως Λιμένων του ΥΕΘΑ.

Ο τρόπος λειτουργίας αυτής της υπηρεσίας και των κατά τόπους επιτροπών της θα καθορίζεται με Υπουργικές Αποφάσεις και έτσι θα είναι πολύ εύκολη και χωρίς κοινοβουλευτικούς ή άλλους ελέγχους η παροχή λιμενικών ευκολιών σε ναυτικές δυνάμεις των «ΑμερικανοΝΑΤΟικών συμμάχων», δηλαδή η χώρα γίνεται εν δυνάμει μια τεράστια αμερικανοΝΑΤΟική βάση.

Η πρόφαση για την επίσκεψη ήταν για να δει ο πρέσβης των ΗΠΑ με τα ίδια του τα μάτια την πρόοδο των εργασιών ανέλκυσης της βυθοκόρου «ΟΛΓΑ». 

Η πραγματικότητα όμως δεν ήταν δυνατόν να κρυφτεί και φάνηκε ξεκάθαρα από τις δηλώσεις που έκαναν ο πρέσβης των ΗΠΑ και ο ΥΕΘΑ στην Αλεξανδρούπολη αλλά και στη συνέχεια.

Η γεωγραφική περιοχή της Αλεξανδρούπολης, λόγω της γειτνίασής της με την περιοχή του Εύξεινου Πόντου και των γνωστών συνθηκών αστάθειας και ανταγωνισμών στις ακτές της Κριμαίας και της Ουκρανίας, είναι κομβική. 

Από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης οι ΗΠΑ μπορούν ταυτόχρονα να ελέγχουν τα Στενά του Ελλησπόντου και να συντονίζουν επιχειρήσεις πέρα από αυτά.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει επαρκή κρηπιδώματα, σε αρκετά σημεία τους το βάθος είναι κατάλληλο για να ελλιμενιστούν πλοία που αποτελούν τις κύριες μονάδες επιφανείας των ΗΠΑ και των οποίων το βύθισμα, λόγω των θόλων των ανθυποβρυχιακών συσκευών που έχουν, είναι σε αρκετές περιπτώσεις μεγαλύτερο και από αεροπλανοφόρα. 

Τη δυνατότητα αυτή δεν την έχουν πολλά λιμάνια και ως παράδειγμα για καλύτερη κατανόηση αρκεί η αναφορά ότι το λιμάνι του Πειραιά έχει μόνο ένα σημείο με βάθος κατάλληλο να υποδεχτεί τέτοια πλοία.

Παράλληλα, οι συγκοινωνιακές υποδομές και το δίκτυο οδικών αξόνων της ευρύτερης περιοχής, που περιβάλλει το λιμάνι, δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις αυτό να αποτελέσει στρατηγικό κόμβο για την ταχεία και αρκετά ασφαλή μεταφορά προσωπικού, πολεμικού υλικού και εμπορευμάτων προς το βορρά και όχι μόνο.

Η ύπαρξη μιας οιονεί ναυτικής βάσης των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τον ελλιμενισμό των πλοίων τους, που συγχρόνως θα τους έδινε και στρατηγικό πλεονέκτημα, ήταν ένας στόχος υψηλής προτεραιότητας.

Για να τον πετύχουν δούλεψαν μεθοδικά και συνεργάστηκαν με όλες τις αστικές κυβερνήσεις και σήμερα, μετά από τις ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει στο τελευταίο στάδιο υλοποίησης.

Η ολοκλήρωση του αμερικανικού σχεδιασμού βέβαια θα γίνει με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

Αμερικανοί και κυβέρνηση «τρέχουν» με πολύ γρήγορους ρυθμούς για να προλάβουν την υπογραφή της επικίνδυνης για το λαό «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ», πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, στην Αθήνα για τον δεύτερο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου», που στην ουσία είναι στρατηγικός μονόλογος των ΗΠΑ, ώστε η επίσκεψη να αποτελέσει την επικύρωσή της και η κυβέρνηση να μπορεί να του πει «υπουργέ ιδού η χώρα - βάση σας».

ΥΓ: Επειδή το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε να εξελίσσεται ο επικοινωνιακός σχεδιασμός της πρεσβείας των ΗΠΑ ακόμα και με διαφημίσεις προκειμένου να μετριάσουν τις αντιδράσεις του λαού εμφανίζοντας το μαύρο άσπρο, πιθανότατα αυτή η επίσκεψη / εκδήλωση να ήταν και μια πρώτη δοκιμή για να μετρήσουν τις αντιδράσεις του λαού.

Γιώργος Ροΐδης
Αντιναύαρχος (Π.Ν.) ε.α.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου