ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Σαν Τζιμινιάνο - Το «μεσαιωνικό Μανχάταν» της Τοσκάνης

ΠΕΜΠΤΗ 23-11-2017



Όσοι το γνωρίζουν ή το έχουν επισκεφθεί ξέρουν πως το Σαν Τζιμινιάνο, στην Τοσκάνη της Ιταλίας, ξεχωρίζει για τη μεσαιωνική οχυρωματική της αρχιτεκτονική, τείχη, πύλες και πύργους. Ακόμα όμως και όσοι δεν γνωρίζουν την ιστορία της πόλης είναι πολύ πιθανό να ξέρουν το εξαιρετικό ομώνυμο λευκό κρασί, που παράγεται στην περιοχή. 


Βρίσκεται στο βόρειο μέρος της κεντρικής Ιταλίας, στη σαγηνευτική Τοσκάνη, χτισμένο πάνω σε λόφο, σε υψόμετρο 324 μέτρων. 

Οι ντόπιοι το αποκαλούν και «μεσαιωνικό Μανχάταν» και το γιατί είναι προφανές: αντίθετα με άλλες πόλεις που οι μεσαιωνικοί πύργοι έχουν πληγεί από πολέμους, καταστροφές ή την ανάπτυξη των αστικών κέντρων, το Σαν Τζιμινιάνο έχει διατηρήσει 14 ψηλούς πύργους από τους 74 ή 76 που κάποτε είχε. 

Οι πύργοι αυτοί είναι που του δίνουν αυτό το προσωνύμιο και αποτελούν έως και σήμερα το σύμβολο της πόλης.

ΣΑΝ ΤΖΙΜΙΝΙΑΝΟ ΤΟΣΚΑΝΗ
Το Σαν Τζιμινιάνο είναι γενικά μία από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ιταλίας με ιστορία που χρονολογείται από τον 3ο π.Χ αιώνα. 

Το όνομά της λέγεται πως το πήρε τον 10ο αιώνα από τον επίσκοπο Τζεμινιάνο που ανακηρύχθηκε άγιος.
Την ανάπτυξή της η πόλη την οφείλει τόσο στη γεωγραφική της θέση, καθώς το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση ήταν στο δρόμο των καθολικών προσκυνητών καθ’ οδόν προς τη Ρώμη, αλλά και στα γεωργικά προϊόντα της εύφορης περιοχής της. 

Από τον 14ο έως τον 19ο αιώνα βρέθηκε στη σκιά της Φλωρεντίας και μετά άρχισε να αναγνωρίζεται ως τουριστικό θέρετρο και καλλιτεχνικό κέντρο.

Συνήθως οι τουρίστες επισκέπτονται το Σαν Τζιμινιάνο ως ημερήσια εκδρομή από τη Φλωρεντία ή τη Σιένα. Τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης κι έτσι η περιήγηση γίνεται με τα πόδια. 

Εκτός από τους περίφημους πύργους αξίζει κανείς να επισκεφθεί τον καθεδρικό ναό της πόλης και την εκκλησία του Αγίου Αυγουστίνου αλλά και τις τέσσερις πλατείες της.

 ΣΑΝ ΤΖΙΜΙΝΙΑΝΟ ΤΟΣΚΑΝΗ 

 ΣΑΝ ΤΖΙΜΙΝΙΑΝΟ ΤΟΣΚΑΝΗ 

 ΣΑΝ ΤΖΙΜΙΝΙΑΝΟ ΤΟΣΚΑΝΗ 

 ΣΑΝ ΤΖΙΜΙΝΙΑΝΟ ΤΟΣΚΑΝΗ 

 ΣΑΝ ΤΖΙΜΙΝΙΑΝΟ ΤΟΣΚΑΝΗ 

 ΣΑΝ ΤΖΙΜΙΝΙΑΝΟ ΤΟΣΚΑΝΗ 

 ΣΑΝ ΤΖΙΜΙΝΙΑΝΟ ΤΟΣΚΑΝΗ 



ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου