ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Ηλεκτρονικό εισιτήριο - 10 συμβουλές για τους αναγνώστες του Athens Transport

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3-11-2017















  1. ΜΗΝ περιμένετε σε τεράστιες ουρές – αυτό λέω σε φίλους και συγγενείς, αυτό γράφω και εδώ. Δεν υπάρχει καμία προθεσμία για την έκδοση καρτών. Θα συνεχίσουν να βγαίνουν, κάθε μέρα, για πάντα. Μέχρι να εξαφανιστούν οι ουρές, υπάρχουν εναλλακτικές για όλους τους επιβάτες.
  2. Αν έχεις παλιά μηνιαία κάρτα του μηνός Οκτωβρίου, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις για να μετακινείσαι ως και την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου. Ακόμα και αν τότε υπάρχουν ακόμα ουρές (αρκετά πιθανό), οι εναλλακτικές δεν τελείωσαν.
  3. Αν έχεις μηνιαία κάρτα κάποιου μήνα του 2017 και είσαι δικαιούχος ολόκληρου εισιτηρίου ή είσαι άνω των 65 ή κάτω των 18 ή φοιτητής, μπορείς να βγάλεις κάρτα με την ταχυδρομική διαδικασία, χωρίς να περιμένεις στην ουρά. Μάθε για την ταχυδρομική διαδικασία έκδοσης χωρίς αναμονή σε ουρά
  4. Ο επόμενος τρόπος να αποφύγεις τις ουρές είναι να χρησιμοποιήσεις εισιτήρια αντί για κάρτα. Τα παλιά εισιτήρια του ΟΑΣΑ μπορούν να χρησιμοποιούνται ως την Κυριακή 5 Νοεμβρίου. Από τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου (ή και σήμερα αν θέλεις) μπορείς να αγοράσεις το εισιτήριο Ath.ena Τicket από όλα τα εκδοτήρια ή από τα νέα εκδοτικά μηχανήματα. Από τις 6 Νοεμβρίου μπορείς να το αγοράσεις φορτισμένο ακόμα και με 1 εισιτήριο με διάρκεια 90 λεπτά (κόστος 1,40 ευρώ).
  5. Χρησιμοποίησε Ath.ena Ticket μέχρι να εξαφανιστούν οι ουρές. Αν χρησιμοποιείς τα μέσα κάθε μέρα σε συμφέρει το εισιτήριο 5 ημερών (κόστος 9 ευρώ) – αν έχω να επιλέξω ανάμεσα σε αναμονή 5 ωρών σε ουρά ή σε εισιτήριο 5 ημερών, προσωπικά δεν θα το σκεφτώ καν. Αν χρησιμοποιείς τα μέσα αραιά και πού σε συμφέρει το πακέτο 5 ή 11 (πληρώνεις τα 10) εισιτηρίων. Αν τα χρησιμοποιείς σπάνια (μάλλον δεν χρειάζεσαι καν προσωποποιημένη κάρτα) μπορείς να βγάλεις απλά ένα εισιτήριο.
  6. Υπενθυμίζεται ότι κάθε προϊόν κομίστρου ισχύει από την πρώτη “επικύρωση” της κάρτας. Έτσι, π.χ., μία Ath.ena Card μπορεί να φορτιστεί με ένα εισιτήριο 30 ημερών στις 10 Νοεμβρίου και η πρώτη επικύρωση να γίνει στις 12 Νοεμβρίου
  7.  Οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης (άνεργοι, ΑΜΕΑ κ.λπ.) θα συνεχίσουν να μετακινούνται όπως και σήμερα, μέχρις ότου αποφασιστεί πότε και πώς θα εκδώσουν προσωποποιημένες κάρτες. Στους σταθμούς του Μετρό θα υπάρχει ανοικτή πύλη ώστε να μπορούν να διέρχονται ελεύθερα.
  8. Οι κάτοχοι καρτών απεριορίστων διαδρομών μεγάλης διάρκειας (τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες, ετήσιες) που λήγουν από το Νοέμβριο και μετά θα συνεχίσουν να τις χρησιμοποιούν μέχρι νεοτέρας. Δεν είναι γνωστό αν θα υπάρξει κάποια διαδικασία αντικατάστασης ή αν θα ισχύουν μέχρι iνα λήξουν.
  9. Για γρήγορη ενημέρωση, ρίξε μια ματιά στον Οδηγό επιβίωσης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Δες επίσης τις πιο αναλυτικές σελίδες για το πολλαπλό εισιτήριο Ath.ena Ticket και τις κάρτες Ath.ena Card.
  10. Αν έχεις 10 λεπτά μέσα στο επόμενο διάστημα, συμπλήρωσε την έρευνα του Athens Transport για τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Δεν θα σε βοηθήσει να βγάλεις πιο γρήγορα ηλεκτρονικό εισιτήριο, αλλά είναι χρήσιμο να εκφραστούν οι απόψεις σου.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκίνησε σταδιακά η έκδοση των ATH.ENA CARD, των νέων επαναφορτιζόμενων καρτών μετακίνησης στις συγκοινωνίες της Αθήνας.
Οι ATH.ENA CARD απευθύνονται σε όλους τους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας αλλά κυρίως σε όσους τα χρησιμοποιούν συχνά. Οι περιστασιακοί χρήστες μπορούν εναλλακτικά να προμηθεύονται τα επαναφορτιζόμενα εισιτήρια ATH.ENA TICKET τα οποία ήδη διαθέσιμα σε πολλά σημεία πώλησης. 


Ερωτήσεις που απαντούμε σε αυτή τη σελίδα:
  1. Τι είναι η ATH.ENA CARD;
  2. Τι διαφορά έχει η ATH.ENA CARD με το ATH.ENA TICKET;
  3. Πώς μπορώ να βγάλω προσωποποιημένη ATH.ENA CARD;
    Σημεία έκδοσης ATH.ENA CARD
    Δικαιολογητικά για έκδοση ATH.ENA CARD
    Έκδοση ATH.ENA CARD μέσω ταχυδρομείου
    Ωράρια λειτουργίας εκδοτηρίων
  4. Πώς μπορώ να βγάλω μία ανώνυμη ATH.ENA CARD;
  5. Ποια προϊόντα κομίστρου είναι διαθέσιμα μέσω των προσωποποιημένων ή ανώνυμων ATH.ENA CARD;
  6. Πώς μπορώ να επαναφορτίσω την ATH.ENA CARD;
  7. Πώς χρησιμοποιώ την ATH.ENA CARD;
  8. Τι γίνεται αν λήξει το προϊόν κομίστρου πριν ολοκληρώσω τη διαδρομή μου;
  9. Τι γίνεται σε περίπτωση ελέγχου εισιτηρίου;
  10. Μπορώ να αγοράσω ATH.ENA CARD με πιστωτική κάρτα;
  11. Τι κάνω αν είμαι δικαιούχος δωρεάν μετακίνησης;
  12. Τι κάνω αν χάσω ή μου κλέψουν την ATH.ENA CARD;
  13. Είναι ασφαλή τα προσωπικά μου δεδομένα;
  14. Τι κάνω αν έχω κάρτα απεριορίστων διαδρομών παλαιού τύπου;

1.  Τι είναι η ATH.ENA CARD;

Η ATH.ENA CARD είναι η νέα ηλεκτρονική κάρτα του ΟΑΣΑ που πρόκειται να αντικαταστήσει τις σημερινές κάρτες απεριορίστων διαδρομών προσφέροντας όμως ακόμα περισσότερα προϊόντα κομίστρου. Η ATH.ENA CARD είναι μία επαναφορτιζόμενη κάρτα και έτσι, μετά την αγορά της, είναι δυνατό να φορτίζεται ξανά και ξανά με προϊόντα κομίστρου από τα εκδοτήρια εισιτηρίων ή τα αυτόματα μηχανήματα.
Η ATH.ENA CARD κυκλοφορεί σε δύο τύπους:
  • Προσωποποιημένη ATH.ENA CARD
  • Ανώνυμη ATH.ENA CARD
Η προσωποποιημένη ATH.ENA CARD έχει τα εξής πλεονεκτήματα:
  • Μπορεί να φορτιστεί με προϊόντα κομίστρου μεγάλης διάρκειας (30 ημερών, 90, 180, 360 ημερών)
  • Αν χαθεί, κλαπεί ή καταστραφεί, ο κάτοχός της δεν θα χάσει το κόμιστρο που απομένει ή την χρηματική αξία που ήταν αποθηκευμένη σε αυτήν κατά την στιγμή που δήλωσε την απώλεια, κλοπή ή καταστροφή της
  • Η προσωποποιημένη κάρτα μπορεί να φορτιστεί και online με τη χρήση κινητού τηλεφώνου ή tablet που διαθέτει NFC λειτουργία
Οι δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου ή δωρεάν μετακίνησης μπορούν να εκδόσουν ΜΟΝΟ προσωποποιημένη ATH.ENA CARD


2.  Τι διαφορά έχει η ATH.ENA CARD με το ATH.ENA TICKET;

Ενώ το ATH.ENA TICKET είναι ένα ανώνυμο επαναφορτιζόμενο εισιτήριο, η ATH.ENA CARD έχει τη δυνατότητα να εκδοθεί προσωποποιημένη, ανήκοντας αποκλειστικά στον κάτοχό της, το όνομα και η φωτογραφία του οποίου εμφανίζονται πάνω στην κάρτα. Η ATH.ENA CARD επίσης μπορεί να φορτιστεί με περισσότερα προϊόντα κομίστρου από το ATH.ENA TICKET: από ένα ενιαίο εισιτήριο μέχρι απεριόριστες μετακινήσεις έως και 360 ημέρες. Τέλος, σε περίπτωση απώλειας είναι δυνατή η αντικατάσταση της ATH.ENA CARD έτσι ώστε να μη χάνεται το υπόλοιπο που είναι αποθηκευμένο σε αυτή, ενώ το ATH.ENA TICKET δεν παρέχει αυτή τη δυνατότητα.

3.  Πώς μπορώ να βγάλω προσωποποιημένη ATH.ENA CARD;

Δείτε παρακάτω σχετικά με την ταχυδρομική διαδικασία έκδοσης ATH.ENA CARD, χωρίς αναμονή σε ουρά.
Για την έκδοση προσωποποιημένης ATH.ENA CARD στο εκδοτήριο, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
  • Βήμα 1ο: (Αν θέλετε μπορείτε να προχωρήσετε κατευθείαν στο 3ο βήμα αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος στο εκδοτήριο): Συμπληρώστε το Έντυπο Προσωποποίησης με τα στοιχεία σας
  • Βήμα 2ο: Εκτυπώστε το έντυπο με τον κωδικό QR (Πατήστε λήψη PDF και εκτυπώστε)
  • Βήμα 3ο: Απευθυνθείτε σε ένα από τα σημεία έκδοσης ATH.ENA CARD (δείτε παρακάτω.) Μη ξεχάσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά! (δείτε παρακάτω)

Σημεία έκδοσης ATH.ENA CARD:

Για να εκδώσετε την προσωποποιημένη ATH.ENA CARD μπορείτε να απευθυνθείτε στα παρακάτω εκδοτήρια (είτε έχετε κάνει αίτηση online είτε όχι.)
  • Γραμμή 1 ΗΣΑΠ: Πειραιάς, Καλλιθέα, Μοναστηράκι, Ομόνοια, Αττική, Ηράκλειο, Μαρούσι, Κηφισιά
  • Γραμμή 2 Μετρό: Όλοι οι σταθμοί ΠΛΗΝ Περιστέρι, Σεπόλια, Μεταξουργείο, Ακρόπολη, Ν. Κόσμος, Άγιος Ιωάννης, Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη
  • Γραμμή 3 Μετρό: Όλοι οι σταθμοί ΠΛΗΝ Αεροδρόμιο, Κορωπί, Παιανία – Κάντζα, Παλλήνη, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Κατεχάκη, Κεραμεικός, Ελαιώνας
  • Στάσεις Τραμ: Σύνταγμα και Αγία Φωτεινή
  • Εκδοτήρια Λεωφορείων: Αεροδρόμιο – αφίξεις, Οδός Όθωνος (Σύνταγμα)
(Η παραπάνω λίστα παρέχεται από τον ΟΑΣΑ. Δείτε τα ωράρια λειτουργίας των εκδοτηρίων λίγο πιο κάτω)

Δικαιολογητικά για έκδοση ATH.ENA CARD

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την απόκτηση προσωποποιημένης ATH.ENA CARD είναι:
α) Για Έλληνες πολίτες:
  • Αστυνομική ταυτότητα
  • Έγγραφο βεβαίωσης ΑΜΚΑ (έντυπο ή ηλεκτρονικό)
  • Για δικαιούχους μειωμένου κομίστρου, το αντίστοιχο δικαιολογητικό (π.χ. ακαδημαϊκή ταυτότητα, βιβλιάριο πολυτέκνων κ.λπ.)
β) Για αλλοδαπούς πολίτες, χωρίς αριθμό ΑΜΚΑ
  • Διαβατήριο
Κατά την έκδοση της ATH.ENA CARD στο εκδοτήριο, ο υπάλληλος βγάζει τη φωτογραφία του κατόχου της κάρτας. Στα περισσότερα εκδοτήρια δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση τυπωμένης φωτογραφίας (έχει αναφερθεί πως κάποια εκδοτήρια δεν διαθέτουν κάμερες και ζητούν φωτογραφία για να σκανάρουν)
Επίσης ζητείται από τον κάτοχο να ορίσει 8ψήφιο κωδικό PIN για την κάρτα (για την ασφάλειά σας προτείνεται να μη χρησιμοποιήσετε κάποιο προφανή αριθμό όπως είναι η ημερομηνία γέννησής σας).
  • Προσοχή: Από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου δεν είναι απαραίτητη η φόρτιση κάποιου κομίστρου ή χρηματικού ποσού κατά την έκδοση της προσωποποποιημένης ATH.ENA CARD. Οι κάρτες εκδίδονται και άδειες. 
Σημειώνεται πως η ATH.ENA CARD μπορεί να εκδοθεί ή να επαναφορτιστεί όλες τις μέρες του μήνα και όχι μόνο τις πρώτες και τις τελευταίες μέρες όπως οι παλιές κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

Έκδοση ATH.ENA CARD μέσω ταχυδρομείου

Από τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 ξεκίνησε η έκδοση των προσωποποιημένων καρτών ATH.ENA CARD μέσω ταχυδρομείου σε μία προσπάθεια να μειωθούν οι ουρές στα εκδοτήρια εισιτηρίων. Η διαδικασία έχει ως εξής:
Οι κάτοχοι των μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών κανονικής τιμής, καθώς και οι επιβάτες άνω των 65 και κάτω των 18 ετών καθώς και οι φοιτητέςπου διαθέτουν μηνιαία κάρτα εντός του 2017, έχουν τη δυνατότητα να προσέρχονται σε όλα τα εκδοτήρια των γραμμών 1,2 & 3 του Μετρό προσκομίζοντας έναν ανοικτό φάκελο μεγέθους Α4, στον οποίο θα εμπεριέχονται τα ακόλουθα στοιχεία:
  1. Μια πρόσφατη φωτογραφία τύπου ταυτότητας ή διαβατηρίου
  2. Φωτοτυπία εγγράφου από το οποίο θα πιστοποιείται ο ΑΜΚΑ
  3. Φωτοτυπία του στελέχους μαζί με το μηνιαίο κουπόνι μηνός Οκτωβρίου 2017 ή προηγούμενου μήνα εντός του έτους 2017.
  4. Εκτύπωση της Αίτησης – QR CODE που εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΣΑ
  5. Αντίγραφο της ακαδημαϊκής ταυτότητας για τους φοιτητές.
Εξωτερικά του φακέλου θα  αναγράφεται από τον πολίτη το ονοματεπώνυμο και η επιθυμητή διεύθυνση ταχυδρόμησης της προσωποποιημένης κάρτας (οδός, αριθμός, πόλη, ταχυδρομικός κώδικας.)
Οι έτοιμες κάρτες θα αποστέλλονται στην αναγραφόμενη διεύθυνση μέσω ταχυδρομείου και στη συνέχεια, οι κάτοχοι θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν φόρτιση των επιθυμητών προϊόντων κομίστρου σε όλα τα  Αυτόματα Μηχάνημα Επαναφόρτισης Καρτών καθώς και online.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι πρώτες κάρτες ταχυδρομήθηκαν στους κατόχους τους στις 25 Οκτωβρίου.

Ωράρια Λειτουργίας Εκδοτηρίων

Ακολουθούν τα ωράρια λειτουργίας των εκδοτηρίων εισιτηρίων στους σταθμούς και τις στάσεις ΗΣΑΠ, Μετρό και Τραμ. Δείτε παραπάνω σε ποια ακριβώς εκδοτήρια είναι δυνατή η έκδοση ATH.ENA CARD.



(Ωράριο λειτουργίας από ΣΤΑΣΥ, ορθό στις 11 Οκτωβρίου 2017)

4.  Πώς μπορώ να βγάλω μία ανώνυμη ATH.ENA CARD;

Αν δεν θέλετε να βγάλετε προσωποποιημένη ATH.ENA CARD, μπορείτε να αποκτήσετε μία ανώνυμη από όλα τα εκδοτήρια εισιτηρίων.
Η ανώνυμη ATH.ENA CARD:
  • Δεν μπορεί να φορτιστεί και να επαναφορτιστεί με προϊόντα κομίστρου μεγάλης διάρκειας (30 ημερών και πάνω)
  • Μπορεί να φορτιστεί με τα προϊόντα κομίστρου που φορτίζεται και ένα ATH.ENA TICKET, καθώς και με χρηματική αξία έως 50 ευρώ.
  • Κατά την έκδοση απαιτείται η φόρτιση με πακέτο ενιαίων εισιτηρίων 5 ή 10 (+1 δώρο) διαδρομών
  • Δεν μπορεί να φορτιστεί με προϊόντα κομίστρου μειωμένης αξίας.
  • Δεν μπορεί να αντικατασταθεί σε περίπτωση απώλειας.

 5.  Ποια προϊόντα κομίστρου είναι διαθέσιμα μέσω των προσωποποιημένων ή ανώνυμων ATH.ENA CARD;

Αυτή τη στιγμή, οι ATH.ENA CARD, ανώνυμες και προσωποποιημένες εκδίδονται άδειες ώστε να συντομεύεται η διαδικασία. Οι κάρτες μπορούν να φορτιστούν και να επαναφορτιστούν με τα παρακάτω προϊόντα κομίστρου:
Σημειώνεται ότι μειωμένα εισιτήρια κάθε τύπου είναι διαθέσιμα μόνο μέσω της προσωποποιημένης ATH.ENA CARD και όχι μέσω της ανώνυμης.

  • Τα εισιτήρια 90 λεπτών, 24 ωρών και 5 ημερών ισχύουν για μετακινήσεις με: Λεωφορεία (πλην γραμμών Αεροδρομίου), ΤρόλεϊΜετρό (εκτός διαδρομών προς και από το Αεροδρόμιο), ΗΣΑΠΤραμ και Προαστιακό (μόνο στο αστικό τμήμα, δηλαδή εκτός Αεροδρομίου, σταθμών δυτικά της Μαγούλας και βόρεια του ΣΚΑ).
  • Το εισιτήριο 24 ωρών είναι το μόνο από τα παραπάνω που ισχύει και στη γραμμή Χ80.
  • Το εισιτήριο 90 λεπτών ισχύει για απεριόριστο αριθμό μετεπιβιβάσεων μέσα σε 90 λεπτά. Το εισιτήριο 5 ημερών ισχύει για 5×24 ώρες από τη στιγμή της ακύρωσης.

  • Όλα τα εισιτήρια Μετρό για το Αεροδρόμιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης και ως ενιαία εισιτήρια για μετεπιβίβαση στα υπόλοιπα μέσα για 90 λεπτά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στον Προαστιακό για διαδρομές ως το Αεροδρόμιο. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα λεωφορεία του Αεροδρομίου και στην γραμμή Χ80.
  • Το τουριστικό εισιτήριο 3 ημερών ισχύει για μετακινήσεις με όλα τα μέσα (αστικό τμήμα), για μία μετακίνηση προς και μία από το αεροδρόμιο, καθώς και για τη λεωφορειακή γραμμή Χ80. Ισχύει για 3 πλήρη 24ωρα από την επικύρωσή του.
  • Τα εισιτήρια 2 και 3 ατόμων προς το Αεροδρόμιο είναι διαθέσιμα μόνο μέσω του ATH.ENA TICKET.

  • Τα προϊόντα κομίστρου χωρίς μετακινήσεις προς/από το Αεροδρόμιο ισχύουν για μετακινήσεις με: Λεωφορεία (πλην γραμμών Αεροδρομίου και γραμμής Χ80), Τρόλεϊ, Μετρό (εκτός διαδρομών προς και από το Αεροδρόμιο), ΗΣΑΠ, Τραμ και Προαστιακό (μόνο στο αστικό τμήμα, δηλαδή εκτός Αεροδρομίου, σταθμών δυτικά της Μαγούλας και βόρεια του ΣΚΑ).
  • Τα προϊόντα κομίστρου με μετακινήσεις προς/από το Αεροδρόμιο μπορούν να χρησιμοποιούνται για μετακινήσεις με όλα τα Μαζικής Μεταφοράς (Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ, αστικό τμήμα Προαστιακού), συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων με λεωφορεία EXPRESS, Μετρό και Προαστιακό προς και από το Αεροδρόμιο. Δεν ισχύουν για μετακινήσεις με τη γραμμή Χ80.
  • Το εισιτήριο 30 ημερών ισχύει μέχρι τα μεσάνυχτα της 30ής ημέρας από την πρώτη του επικύρωση. Για παράδειγμα, ένα εισιτήριο 30 ημερών μπορεί να αγοραστεί στις 13 Οκτωβρίου. Αν η πρώτη του επικύρωση γίνει στις 16 Οκτωβρίου και ώρα 9:12 π.μ. θα ισχύει ως τις 15 Νοεμβρίου και ώρα 23:59:59.
  • Το εισιτήριο των 180 και των 360 ημερών μπορεί να αγοραστεί μόνο στα γραφεία του ΟΑΣΑ (Μετσόβου 15 Αθήνα, 1ος όροφος, μεταξύ 8:00 – 14:15, από Δευτέρα ως Παρασκευή. τηλ. 210-8200921)
Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, είναι επίσης δυνατή η φόρτιση των προσωποποιημένων καρτών με χρηματική αξία έως 50 ευρώ.
Το κάθε προϊόν κομίστρου ισχύει από τη στιγμή που θα γίνει η πρώτη επικύρωση. Για παράδειγμα, μία κάρτα 30 ημερών μπορεί να αγοραστεί στις 12 Οκτωβρίου και να χρησιμοποιηθεί από τις 14 Οκτωβρίου (πρώτη επικύρωση) ως τις 13 Νοεμβρίου.

6.  Πως μπορώ να επαναφορτίσω την ATH.ENA CARD;

Η ATH.ENA CARD μπορεί να επαναφορτιστεί σε όλα τα ανοικτά εκδοτήρια εισιτηρίων των παραπάνω σταθμών καθώς και μέσω των αυτόματων μηχανημάτων ή online (μόνο οι προσωποποιημένες) μέσα από το site athenacard.gr (σε αυτή την περίπτωση η αγορά του κομίστρου γίνεται online και στη συνέχεια η φόρτωση μέσω αυτόματου μηχανήματος και μελλοντικά και μέσω κινητού τηλεφώνου με λειτουργία NFC.)
Η επαναφόρτιση της ATH.ENA CARD δεν γίνεται μόνο τις πρώτες και τις τελευταίες μέρες του μήνα όπως συμβαίνει με τις παλιές κάρτες απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΑ. Η έναρξη της ισχύος των προϊόντων κομίστρου μεγάλης διάρκειας (30 ημερών κλπ) γίνεται με την πρώτη επικύρωση ανεξάρτητα με το πότε θα γίνει η αγορά, όπως συμβαίνει και με τα προϊόντα μικρότερης διάρκειας.
Για την αγορά κομίστρου μέσω ίντερνετ για προσωποποιημένη ATH.ENA CARD απαιτείται η εγγραφή στην ιστοσελίδα athenacard.gr με τη συμπλήρωση του αριθμού της κάρτας και ενός νέου κωδικού (με τουλάχιστον 8 χαρακτήρες, πρέπει να περιλαμβάνει γράμματα, αριθμούς και σύμβολα)
Στη συνέχεια, γίνεται είσοδος πατώντας στο πεδίο ‘Αγορά/Τραπεζικό σύστημα‘. Τα βήματα για την αγορά του προϊόντος κομίστρου (ή την προσθήκη χρηματικής αξίας) είναι:
  1. Επιλογή μέσου κομίστρου (κάρτα ATH.ENA CARD) – ή πολλαπλό εισιτήριο ATH.ENA TICKET

  2. Επιλογή προϊόντος κομίστρου χρονικής διάρκειας (εισιτήριο) ή αποθηκευμένη αξία (χρηματικό ποσό)
  3. Επιλογή προϊόντος κομίστρου (εισιτήριο)
  4. Αποδοχή όρων και πληρωμή. Όπως παρατηρούμε, ανάλογα με το προφίλ της κάρτας (ολόκληρο εισιτήριο ή μειωμένο), εμφανίζεται και η ανάλογη τιμή.
Σε περίπτωση που κατά το πρώτο βήμα επιλεγεί η αγορά πολλαπλού εισιτηρίου ATH.ENA TICKET, οι εμφανιζόμενες τιμές αφορούν πάντα κόμιστρο πλήρους τιμής, ακόμα και για δικαιούχους μειωμένου εισιτηρίου. Τα εισιτήρια ATH.ENA TICKET μειωμένης τιμής αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα μόνο μέσω των εκδοτηρίων.


Για να φορτίσετε την κάρτα σας με κάποιο προϊόν η αγορά του οποίου έχει γίνει online επιλέγετε την επιλογή “Online κράτηση” στο αυτόματο εκδοτικό μηχάνημα.

7. Πώς χρησιμοποιώ την ATH.ENA CARD;

Για την επικύρωση της ATH.ENA CARD χρησιμοποιούνται τα νέα ακυρωτικά μηχανήματα που πλέον βρίσκονται σε λειτουργία σε όλα τα μέσα. Η επικύρωση γίνεται πλησιάζοντας την ATH.ENA CARD σε απόσταση λίγων εκατοστών από το σημείο επαφής του ακυρωτικού μηχανήματος.

Η έναρξη της ισχύος του προϊόντος κομίστρου που βρίσκεται αποθηκευμένο μέσα στην ATH.ENA CARD γίνεται με την πρώτη επικύρωση ανεξάρτητα από το πότε έγινε η αγορά.
Η «επικύρωση» γίνεται πλησιάζοντας την κάρτα κοντά στο «σημείο επαφής» των νέων «ακυρωτικών μηχανημάτων».
Σημειώνεται ότι μετά την επικύρωση ενός προϊόντος κομίστρου (π.χ. εισιτήριο 90 λεπτών) δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση όσες φορές και να περάσεις την κάρτα από το μηχάνημα αυτά τα 90 λεπτά.
Σε Λεωφορεία, Τρόλεϊ και Τραμ: Τα νέα επικυρωτικά μηχανήματα έχουν μπλε χρώμα. Πλησιάζεις την κάρτα ή το εισιτήριο στην περιοχή κάτω από την οθόνη και βλέπεις αν η επικύρωση έχει γίνει επιτυχώς. Όποιο τύπο κομίστρου και αν έχεις, ο ΟΑΣΑ λέει πως απαιτείται επικύρωση κάθε φορά που μπαίνεις σε όχημα (όχι όταν βγαίνεις.
Σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Προαστιακό: Η επικύρωση του εισιτηρίου γίνεται στις μπάρες που έχουν τοποθετηθεί εκεί όπου βρίσκοταν τα παλιά επικυρωτικά μηχανήματα. Χρησιμοποιείς την οθόνη που βρίσκεται στα δεξιά σου όπως μπαίνεις στην μπάρα. Πλησιάζεις το εισιτήριο ή κάρτα και βλέπεις αν η επικύρωση έχει γίνει επιτυχώς. Ο ΟΑΣΑ λέει πως απαιτείται επικύρωση κάθε φορά που περνάς από μπάρα, μπαίνοντας και βγαίνοντας από το σταθμό.

8.  Τι γίνεται αν λήξει το προϊόν κομίστρου πριν ολοκληρώσω τη διαδρομή μου;

Είναι πολύ σημαντικό το προϊόν κομίστρου που έχει επικυρωθεί να μη λήξει κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
Σε Λεωφορεία, Τρόλεϊ και Τραμ, αν το προϊόν κομίστρου (π.χ. εισιτήριο 90 λεπτών) λήξει κατά τη διάρκεια της διαδρομής και στη συνέχεια γίνει έλεγχος εισιτηρίων, επιβάλλεται πρόστιμο στον κάτοχο της κάρτας.
Σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Προαστιακό αν το προϊόν κομίστρου έχει λήξει πριν από την έξοδο από ένα σταθμό, η μπάρα δεν θα ανοίξει για την έξοδο του επιβάτη. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, ο επιβάτης θα πρέπει να πατήσει το κομβίο κλήσης του υπεύθυνου του σταθμού για να του ανοίξει και να εξέλθει.

9. Τι γίνεται σε περίπτωση ελέγχου εισιτηρίου;

Σε περίπτωση ελέγχου εισιτηρίου, ο κάτοχος της ATH.ENA CARD δείχνει την κάρτα του στον ελεγκτή ο οποίος είναι εφοδιασμένος με φορητή συσκευή ανάγνωσης που δείχνει αν η κάρτα περιέχει προϊόν κομίστρου το οποίο βρίσκεται σε ισχύ. Όσον αφορά τη διαδικασία επιβολής προστίμου, δείτε: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τον έλεγχο εισιτηρίων και τα πρόστιμα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

10.  Μπορώ να αγοράσω ATH.ENA CARD με πιστωτική κάρτα; 

Η αγορά ATH.ENA CARD με πιστωτική/χρεωστική κάρτα είναι δυνατή μέσω των παραπάνω εκδοτηρίων εισιτηρίων. Μελλοντικά, πιστωτικές κάρτες θα γίνονται δεκτές από όλα τα εκδοτήρια και όλα τα αυτόματα μηχανήματα.

11.  Τι κάνω αν είμαι δικαιούχος δωρεάν μετακίνησης;

Προς το παρόν οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης (άνεργοι, ΑΜΕΑ κλπ) συνεχίζουν να μετακινούνται όπως και πριν, έχοντας μαζί τους τα κατάλληλα έγγραφα. Σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση από τον ΟΑΣΑ για έκδοση (δωρεάν) ATH.ENA CARD και για τους δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης. (Δείτε επίσης: Τι αλλαγές φέρνει το ηλεκτρονικό εισιτήριο για άνεργους, ΑΜΕΑ, φοιτητές, πολύτεκνους)

12. Τι κάνω αν χάσω ή μου κλέψουν την ATH.ENA CARD;

Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής προσωποποιημένης ATH.ENA CARD υπάρχει διαδικασία αντικατάστασης και μεταφοράς του υπολοίπου σε νέα. Περισσότερες πληροφορίες σύντομα.

13.  Είναι ασφαλή τα προσωπικά μου δεδομένα;

Αρχικά, με την υπ’ αριθμόν 1/2017 απόφασή της, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έδωσε απορριπτική γνωμοδότηση για τη λειτουργία του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτήριου. Αφού ο ΟΑΣΑ προχώρησε σε μερική τροποποίηση του συστήματος, η Ανεξάρτητη Αρχή έδωσε τελικά το πράσινο φως -υπό προϋποθεσεις- για την έναρξη έκδοσης των ATH.ENA CARD. Μπορείτε να διαβάσετε την απόφαση της ΑΠΔΠΧ εδώ.

14.  Τι κάνω αν έχω κάρτα απεριορίστων διαδρομών παλαιού τύπου;

Στις 4 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε πως η έκδοση καρτών απεριορίστων διαδρομών παλαιού τύπου σταματά. Οι κάρτες που έχουν εκδοθεί μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά όλο το μήνα.
Αν θέλετε, ανά πάσα στιγμή μπορείτε να αγοράσετε ATH.ENA CARD. Η έναρξη της ισχύος της θα γίνει με την πρώτη επικύρωση (όταν δηλαδή λήξει η παλαιού τύπου κάρτα που ήδη έχετε.)
Για όσους έχουν κάρτα απεριορίστων διαδρομών μεγάλης διάρκειας σε ισχύ (3μηνιαία, 6μηνιαία, ετήσια) δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα κάποια διαδικασία αντικατάστασης.



ΠΗΓΗ. athenstransport.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου