Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Σταφιδόψωμο με κανέλα σε ρολό
ΥΛΙΚΑ
- 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο ανάλατο
- 1 φλιτζάνι γάλα πλήρες
- ¼ του φλιτζανιού ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
- 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ¾ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
- 1/8 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
- 1/8 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό
- 2 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 1 φλιτζάνι αποξηραμένες σταφίδες
- 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
Για τη γέμιση:
- 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο ανάλατο, λιωμένο
- 2/3 του φλιτζανιού συμπιεσμένης καστανής ζάχαρης
- 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
- 1 ασπράδι αυγού χτυπημένο με λίγο ζεστό νερό
Για το γλάσο(προαιρετικό):
- ½ του φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού γάλα πλήρες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
Ανακατεύουμε το γάλα και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε μέχρι τους 40 ˚C.
Χύνουμε το μείγμα στο μπολ ενός μίξερ και προσθέτουμε τη μαγιά. Αφήνουμε μέχρι να γίνει αφρώδες, περίπου 10 λεπτά.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε ελαφρά μαζί το αλεύρι, την κανέλα, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
Προσθέτουμε στο μείγμα της μαγιάς, μαζί με τα αυγά, τις σταφίδες και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Τοποθετούμε στο μίξερ το γάντζο ζύμης και ζυμώνουμε τη ζύμη σε μέτρια – χαμηλή ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά.
Βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ και την πλάθουμε σε σχήμα μπάλας, σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό, χωρίς ρεύματα σημείο μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου 1 ½ ώρα.
Στο μεταξύ, προετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο, την καστανή ζάχαρη και την κανέλα.
Βουτυρώνουμε δύο ταψιά διαστάσεων 24 × 12 εκατοστών.
Ανοίγουμε τη ζύμη πάνω σε μία επιφάνεια καλυμμένη με αλεύρι.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα κομμάτια.
Ανοίγουμε τα δύο μισά της ζύμης, το καθένα σε τετράγωνο πλευράς περίπου 20 εκατοστών.
Απλώνουμε τα δύο αυτά τετράγωνα με τη γέμιση.
Τυλίγουμε σε ρολά τις ζύμες προσέχοντας στο τέλος να κλείσουν καλά ώστε να μην ανοίξουν στη συνέχεια, και βάζοντας τα ρολά στα βουτυρωμένα ταψιά αφήνουμε για περίπου 1 -1 ½ ώρα να φουσκώσει μέχρι η ζύμη να ξεπεράσει σε ύψος τα τοιχώματα του ταψιού.
Τοποθετούμε μια σχάρα στη μεσαία κλίμακα του φούρνου και προθερμαίνουμε στους
180 °C.
Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά έως ότου τα ρολά ροδίσουν.
Για το γλάσο, αν θέλουμε, σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη, το εκχύλισμα βανίλιας και το γάλα.
Περιχύνουμε το γλάσο στα ρολά, αφού κρυώσουν, κι έπειτα σερβίρουμε κόβοντάς τα σε χοντρές λαχταριστές φέτες.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου