ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Ποιο όργανο του σώματος «χτυπά» η κατάθλιψη;

ΣΑΒΒΑΤΟ 26-11-2016




Την ιδιαίτερη αλληλεπίδραση μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας παρουσιάζει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS ONE. 





 Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες εντόπισαν μοτίβα που επιβεβαιώνουν την ισχυρή επίδραση των ψυχικών παθήσεων σε οργανικές λειτουργίες, οδηγώντας στην εκδήλωση σωματικών ασθενειών.

Τις προηγούμενες δεκαετίες οι γιατροί έδιναν έμφαση κυρίως στις επιπτώσεις μιας σωματικής ασθένειας, όπως ο καρκίνος ή η σκλήρυνση κατά πλάκας, στην ψυχολογία του ασθενούς, ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στροφή και προς την αντίθετη κατεύθυνση, με τους ειδικούς να λαμβάνουν πιο σοβαρά υπόψη τις ψυχοσωματικές εκδηλώσεις της κατάθλιψης, του στρες ή του άγχους.

bigstock Silhouette Of Sad A Woman Depr 113031890 

Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία και το Πανεπιστήμιο του Ρουρ-Μπόχουμ στη Γερμανία συνέλεξαν και ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 6.483 άτομα εφηβικής ηλικίας (13-18 ετών) από τις ΗΠΑ. 



Από τα στοιχεία αναδύθηκαν μοτίβα που υπέδειξαν ότι κάποιες σωματικές ασθένειες εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε εφήβους που προηγουμένως έχουν εκδηλώσει συγκεκριμένες ψυχικές παθήσεις.

Οι παθήσεις του στομάχου και του πεπτικού συστήματος γενικότερα καθώς και η αρθρίτιδα ήταν συνήθεις μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων κατάθλιψης, ενώ οι δερματοπάθειες ήταν πιο πιθανές ως επακόλουθο μιας αγχώδους διαταραχής.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποτελούν μια σημαντική βάση για τη βαθύτερη κατανόηση της αμφίδρομης σχέσης μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας. 

Οι νέες συσχετίσεις ελπίζεται ότι θα ρίξουν περισσότερο φως στις διαδικασίες που καθοδηγούν τη συνδυαστική εκδήλωση σωματικών και ψυχικών παθήσεων, οδηγώντας σε δεύτερο χρόνο σε πιο στοχευμένη και ολοκληρωμένη αντιμετώπισή τους.

 Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης σε εικόνες


 Είναι πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο που πάσχει από κατάθλιψη να εξηγήσει τι του συμβαίνει.

Επειδή η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που συνδέεται περισσότερο με ψυχικά και όχι με σωματικά συμπτώματα, πολλοί απορούν τι πραγματικά βιώνει κάποιος που δίνει μάχη με τη νόσο.



«Όσο πιο έντονα και επίπονα είναι τα σωματικά συμπτώματα, τόσο πιο σοβαρή είναι η κατάθλιψη», σημειώνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Journal of Clinical Psychology, σε επισκόπηση που δημοσίευσαν σχετικά με την κατάθλιψη και τα ψυχοσωματικά της συμπτώματα.

Συχνά, οι ασθενείς εκδηλώνουν πρώτα κάποιο ψυχοσωματικό σύμπτωμα κι έτσι η αρχική διάγνωση είναι πολλές φορές λανθασμένη.

Στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύει η Huffinton Post, παρουσιάζονται με μοναδικό και πολύ εύστοχο τρόπο οι πραγματικές εμπειρίες απλών ανθρώπων, όπως τις έχουν μοιραστεί μέσα από το διαδίκτυο.


«Όταν είμαι στα κάτω μου, είναι σαν να έχω ενεργοποιήσει τον αυτόματο πιλότο.»

dep1

«Νιώθω σαν κάποιος να πατά επάνω στο στήθος μου με στρατιωτικές αρβύλες.»

dep2

«Είναι σαν να προσπαθώ να ανέβω ένα λόφο φτιαγμένο από λάσπη. Ανεβαίνεις λίγο και μετά γλιστράς πάλι κάτω.»

dep3

«Νιώθω σαν να είμαι μια μικροσκοπική μαύρη τρύπα.»

dep4

«Νιώθω σφίξιμο στο στήθος, σαν να έχει βουτήξει κάποιος την καρδιά μου και να την κρατάει σφιχτά.»

dep5

«Το να σηκωθώ από τον καναπέ για να φτιάξω ένα σάντουιτς μοιάζει με την ανάβαση στο Έβερεστ, οπότε τα παρατάω.»

dep6

«Νιώθω σαν να έχω μια φωτιά μέσα μου, ενώ ταυτόχρονα βυθίζομαι αργά. Είναι ακατανίκητο και εξουθενωτικό.»

dep7

«Οι περισσότεροι λένε πως νιώθουν ένα βάρος. Εγώ δε νιώθω απολύτως τίποτα, σωματικά και ψυχολογικά. Μόνο κενό.»

dep8

«Ακόμη και η παραμικρή πράξη μοιάζει σαν να ανεβαίνεις δεκάδες σκαλιά.»

dep9

«Βάρος. Κλειστοφοβία. Σαν να κινούμαι μέσα σε σιρόπι, όχι σε αέρα. Με κάνει να νιώθω αδύναμη.»

dep10




ΠΗΓΗ. onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου