ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Αντίστροφη μέτρηση για το Περιουσιολόγιο

ΣΑΒΒΑΤΟ 13-8-2016




Την πεποίθηση ότι το Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2017 εκφράζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.





Σύμφωνα με τα εν λόγω στελέχη από το Φεβρουάριο του 2017 περισσότεροι από 8.500.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά το περιουσιολόγιο παραθέτοντας στοιχεία για το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.

Σύμφωνα με το σχέδιο του περιουσιολογίου οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να συμπληρώσουν για πρώτη φορά ένα ειδικό ηλεκτρονικό έντυπο στα πρότυπα του σημερινού «πόθεν έσχες» που υποβάλλουν δημόσιοι υπάλληλοι, πολιτικοί, δικαστικοί, δημοσιογράφοι κ.λπ., το οποίο θα έχει προσυμπληρωμένα όλα τα στοιχεία που ήδη γνωρίζει η εφορία για αυτούς και τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα δηλώσουν οι ίδιοι ώστε στο μέλλον να μπορούν να δικαιολογήσουν την οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση.

Η εφορία θα προσυμπληρώσει στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων, αυτοκίνητα, δηλωθέν εισόδημα, ενοίκια, δάνεια και πληρωμές δόσεων, σκάφη αναψυχής κ.τ.λ. 

Οι φορολογούμενοι αφού ελέγξουν τα προσυπληρωμένα στοιχεία στη συνέχεια θα αναγράψουν ό,τι θεωρούν πως λείπει από τη δήλωση ή έχει κάποια αξία. Για παράδειγμα, έργα τέχνης, κ.α..

Στη βάση αυτή θα δηλωθούν όλα τα μετρητά που βρίσκονται στα χέρια των πολιτών. Παράλληλα θα δηλωθούν τα αμοιβαία κεφάλαια, οι συμμετοχές σε εταιρείες, οι μετοχές, οι καταθέσεις στο εξωτερικό, καθώς και αμοιβές που έχει λάβει ο φορολογούμενος στην αλλοδαπή και δεν τις έχει δηλώσει.

Αν έχει κληρονομήσει κάποιο περιουσιακό στοιχείο και δεν το έχει δηλώσει με το έντυπο του φόρου κληρονομιάς, θα πρέπει να το αναγράψει στο περιουσιολόγιο. Για τα τιμαλφή δεν έχουν καταλήξει στο υπουργείο Οικονομικών πάνω από ποια αξία θα δηλωθούν και ποιος θα εκτιμήσει.

Η δήλωση περιουσιολογίου θα υποβάλλεται μόνο όταν υπάρχουν αλλαγές. Δεν θα είναι δηλαδή συστηματική και ετήσια η υποβολή της.

Οταν υπάρχει μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση, ο φορολογούμενος θα υποβάλλει μέσα σε έναν μήνα από τη μεταβολή τροποποιητική δήλωση για να γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή το σύστημα Taxis την περιουσιακή κατάσταση του κάθε φορολογουμένου και της επιχείρησης.

Τροποποίηση του περιουσιολογίου θα γίνεται και όταν κάποιος μεταβιβάζει ή αποκτά κάποιο ακίνητα έστω και αν αυτό έχει δηλωθεί στο έντυπο Ε9. 

Ωστόσο δεν θα συμβεί αυτό και για τα εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος από την εργασία και τα δηλώνει κάθε χρόνο στη φορολογική δήλωσή του. 


ΠΗΓΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου