ΣΑΒΒΑΤΟ 27-8-2016
Γράφει ο Ευάγγελος Σπ. Mποχατζιάρ
Τα φώτα φθορίου υπάρχουν παντού! Στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στα εμπορικά κέντρα, στις τράπεζες και τώρα ακόμα και στα σπίτια μας. Είναι αποδεδειγμένη η ραγδαία αύξηση του φθοριούχου φωτός στις ζωές μας και αυτό, για λόγους εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Κάθε ιδιώτης πλέον αντικαθιστά το κίτρινο ζεστό φως (λάμπες πυρακτώσεως) με φως φθορίου (ψυχρό φωτισμό) σε δωμάτια όπως κουζίνα, κρεβατοκάμαρες ή και περισσότερους χώρους του σπιτιού.
Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί το κόστος των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά για 1,5 εκατομμύρια φωτοευαίσθητους Έλληνες αυτή η μικρή αλλαγή στο φωτισμό των σπιτιών σε συνδυασμό με την τεχνολογία που έχει εισβάλλει ολοκληρωτικά στη ζωή μας (υπολογιστής, I-pad κ.α) προστέθηκε στο συνεχόμενο στρες που βιώνουν οι ευαίσθητοι σε ακτινοβολίες εγκέφαλοι σε συνδυασμό με τα έντονα φώτα.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 η έρευνα επανειλημμένα είχε αποδείξει ότι την παρουσία κάποιου οπτικού αντιληπτικού προβλήματος το -όχι πολύ γνωστό τότε- σύνδρομο Ίρλεν. Το σύνδρομο Ίρλεν είναι μία οπτική αντιληπτική διαταραχή που επηρεάζει το 12 με 14% του γενικού πληθυσμού.
Χαρακτηρίζεται από ποικιλία φυσικών συμπτωμάτων που συνδέονται και χειροτερεύουν κάτω από έντονα φώτα ή φώτα φθορίου, χρήση υπολογιστή, iPhone, λευκές σελίδες, ασπροπίνακες, καθώς και έντονες οπτικές δραστηριότητες όπως ανάγνωση, γραφή κ.α.
Τρείς δεκαετίες έως σήμερα, σύμφωνα με ψυχολογικές και εκπαιδευτικές έρευνες έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο Ίρλεν βιώνουν συμπτώματα σχετικά με την ευκρίνεια και σταθερότητα των κειμένων, δίνοντας λανθασμένες ενδείξεις δυσλεξίας, πονοκεφάλους, ημικρανίες, ναυτίες, μειωμένη αντίληψη του βάθους, κόπωση.
Επιπρόσθετα, πρόσφατα χαρτογραφήθηκε μέσω ειδικών εξετάσεων χαρτογράφησης του εγκεφάλου (SPECT, fMRI), λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού και τομογραφία μονοφωτονικής εκπομπής η μη φυσιολογική φόρτιση του εγκεφάλου όταν το άτομο που έχει το σύνδρομο βρίσκεται κάτω από φώτα φθορίου ή έντονα φώτα ή πραγματοποιώντας μία άσκηση που απαιτεί έντονη οπτική δραστηριότητα.
Επιστημονική τεκμηρίωση
Στη πρώτη έρευνα στην κλινική Αmen και των συναδέλφων του στις ΗΠΑ συγκρίθηκαν 42 εγκέφαλοι με το σύνδρομο Ίρλεν με 200 φυσιολογικούς εγκέφαλους ίδιας ηλικίας και αποδείχθηκε ξεκάθαρα και αντικειμενικά η εγκεφαλική υπερδραστηριότητα σε περιοχές ελέγχου συναισθήματος και οπτικής επεξεργασίας καθώς και μειωμένη δραστηριότητα στην παρεγκεφαλίδα, οργάνου υπεύθυνου για τον κινητικό προσανατολισμό, την ισορροπία καθώς και την εκμάθηση νέων πληροφοριών.
Το αποτέλεσμα…
Για αυτούς τους ανθρώπους, ο έντονος φωτισμός, η λάμψη, οι έντονες αντιθέσεις (μαύρα γράμματα – άσπρο φόντο) και οι έντονες οπτικές δραστηριότητες προκαλούν υψηλά επίπεδα στρες στον εγκέφαλο καθιστώντας τον έτσι ανίκανο να επεξεργαστεί σωστά τα οπτικά ερεθίσματα που λαμβάνει.
Ο συνδυασμός του ψυχρού φωτισμού στα άτομα που υποφέρουν από το σύνδρομο Ίρλεν προκαλεί τα συμπτώματα του συνδρόμου συμπεριλαμβανομένων του πονοκέφαλων και των ημικρανιών. Οι εγκέφαλοι αυτοί δυσκολεύονται να επεξεργαστούν συγκεκριμένα μήκη κύματος του φυσικού φωτός.
Η είσοδος των συγκεκριμένων ακτινοβολιών στον εγκέφαλο προκαλεί στρες που οφείλεται στην υπερδραστηριότητα του εγκεφάλου και τελικά σημαντική δυσλειτουργία αυτού. Τα αποτελέσματα αυτού του στρες σχετίζονται με πολλούς τομείς και παρατίθενται παρακάτω:
• Δυσκολίες ανάγνωσης γιατί τα γράμματα και οι λέξεις θαμπώνουν, κινούνται στη σελίδα
• Προβλήματα με την έντονη αντίθεση στα κείμενα από το άσπρο φόντο και τα μαύρα γράμματα
• Φυσικά συμπτώματα, πονοκέφαλοι ημικρανίες, ναυτία, πόνοι στα μάτια και κούραση
• Προβλήματα στην αντίληψη βάθους χωρικός προσανατολισμός υπολογισμός αποστάσεων
• Ιδιοδεκτικότητα αντίληψης της θέσης του σώματος στο χώρο
• Γενικές μαθησιακές δυσκολίες
Πλέον των παραπάνω, όταν το άτομο με το σύνδρομο ΙΡΛΕΝ βρίσκεται κάτω από έντονα φώτα σε συνδυασμό με το περιβάλλον δεν προκαλούνται μόνο φυσικά συμπτώματα αλλά γενικευμένο πρόβλημα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα δεδομένης της άμυνας του οργανισμού στο φως.
Αυτό συνεπάγεται προβλήματα με το ανοσοποιητικό σύστημα (αυτοάνοσα νοσήματα), αλλεργίες, διαταραχές ύπνου, προβλήματα ευεξίας και φυσικής κατάστασης.
Το χρώμα μπορεί να εξουδετερώσει τον πόνο και να εξισορροπήσει τη λειτουργία του Εγκεφάλου.
Οι άνθρωποι με το σύνδρομο ΙΡΛΕΝ μπορούν εξουδετερώσουν το στρες του εγκεφάλου με εξειδικευμένα έγχρωμα φίλτρα (ΙΡΛΕΝ) φορώντας τα σα γυαλιά ή φακούς επαφής.
Το συγκεκριμένο φίλτρο ΙΡΛΕΝ θα φιλτράρει εκείνα τα μήκη κύματος που ο εκάστοτε εγκέφαλος δεν μπορεί να επεξεργαστεί.
Αυτό, ρυθμίζει την ταχύτητα και το συγχρονισμό μετάδοσης της οπτικής πληροφορίας και επιτρέπει στον εγκέφαλο να επεξεργαστεί σωστά τα οπτικά μηνύματα, χωρίς κούραση και παραμορφώσεις τόσο στις τυπωμένες σελίδες όσο και στο περιβάλλον.
Η τομογραφία SPECT δείχνει ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο, φορώντας τα φίλτρα ΙΡΛΕΝ εξαλείφουν ολόκληρη την μη φυσιολογική φόρτιση του εγκεφάλου.
Αυτό μεταφράζεται σε έναν ήρεμο εγκέφαλο, σε εξάλειψη των πονοκεφάλων, ημικρανιών και άλλων φυσικών συμπτωμάτων, εξάλειψη της μη άνεσης και αντιθέτως σε αύξηση της ικανότητας οπτικής επεξεργασίας.
Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι…
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν πρόβλημα με τα έντονα φώτα ή τα φώτα φθορίου. Δεν τους δυσκολεύουν το διάβασμα, δεν τους προσκαλούν πονοκέφαλο, δεν τους δημιουργούν προβλήματα συγκέντρωσης, αισθήματα κούρασης και μη άνεσης και γενικότερα δεν τους επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου τους.
Από την άλλη πλευρά, για το 13%του γενικού πληθυσμού εκτιμάται ότι περίπου 1,5 εκατομμύρια Έλληνες φωτοευαίσθητοι που έχουν το σύνδρομο ΙΡΛΕΝ, το φως φθορίου και τα έντονα φώτα που συναντάμε σε όλα τα σχολεία και δημόσιους οργανισμούς έχουν δραματική επιρροή στη λειτουργία του εγκεφάλου τους και στην ικανότητά του να επεξεργαστεί σωστά και χωρίς πόνο τις οπτικές πληροφορίες από το περιβάλλον.
Η αντιμετώπιση του συνδρόμου εξαλείφει την ευαισθησία στο φως των πασχόντων και τις σχετικές δυσκολίες που τους προκαλεί που τις περισσότερες φορές αποδίδονται στο άγχος, σε δυσλεξία, σε μαθησιακές διαταραχές. Η πραγματικότητα όμως είναι μία πιθανή λάθος διάγνωση για πολλούς.
(Ο Mποχατζιάρ Σπ. Ευάγγελος είναι Λογοθεραπευτής – Ιrlen Diagnostician– Clinic Director, S.I INPP S. P., Διευθυντής Πρότυπου Θεραπευτικού Κέντρου Πάτρας & Ινστιτούτου Ίρλεν Ελλάδας Sensory IntegrationTherapist, INPP School Program (The Institute for Neuro-PhysiologicalPsychology, Chester UK, θεραπευτής Lidcombe -τραυλισμός προσχολικής ηλικίας- εκπαιδευτής γονέων, ειδικευμένος στην Αμερική -Ιrlen InstituteInternational HQ, L. Beach, USA- υπεύθυνος διαγνώσεων Ίρλεν Κύπρου και Ιταλίας, www.mpoxatziar.gr)
paidevo.gr
ΠΗΓΗ. aragma
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου