ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Η Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης είναι Η Άλλη Όχθη - Η ιστορία μιας γειτονιάς γίνεται παράσταση

ΚΥΡΙΑΚΗ 31-5-2015





           Η Άλλη Όχθη

Σάββατο και Κυριακή 14 & 15 Ιουνίου στις 21.00

Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός (οδός Σταθμού)





Η ιδέα ξεκίνησε μαζί με την περιπέτεια του poject West Side Story. Μια παράσταση φτιαγμένη από την αρχή και βασισμένη πάνω στις ιστορίες μιας γειτονιάς σε διαρκή μετάλλαξη.

 Μια γειτονιά που εκατό χρόνια πριν υπήρξε παραθεριστικός τότος, το Μπέχτσιναρ, μετά δημιουργήθηκε η πρώτη γερμανική γειτονιά από τον Κάρολο Φιξ, εκεί και προσφυγότοπος με Μικρασιάτες, εκεί και η μεγαλύτερη Μπάρα πορνείας των Βαλκανίων και τόπος αναχώρησης των Εβραίων για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. 

Και μετά οι βιοτεχνίες, το εμπόριο, οι νέοι μετανάστες, η σημερινή China Town και η εγκατάλειψη. Ιστορίες ατέλειωτες και πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν συνθέτουν ένα συγκλονιστικό σκηνικό που λίγες γειτονιές της πόλης διαθέτουν.

Η Θεσσαλονίκη από τις αρχές του 20ού αιώνα στην Θεσσαλονίκη του Ιουνίου 2014.  
Οι ξένοι περιηγητές, το Μπεχ-Τσινάρ, ο Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός, η Μπάρα -η μεγαλύτερη μπουρδέλο πολιτεία των Βαλκανίων-, το ρεμπέτικο, τα χασισοποτεία, ο εκτοπισμός των Εβραίων, οι Κινέζοι, οι κάτοικοι. 

Η Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης είναι Η Άλλη Όχθη που χάνεται μέσα στα στρώματα Ιστορίας, μολυσμένα και αρωματισμένα με τις ιστορίες ανθρώπων του τότε και του τώρα. Το θέατρο σαν μέσο για να μεταφέρει την μνήμη μια περιοχής. 

Μία “παράλογη” ιστορική αναδρομή της ευρύτερης περιοχή του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης με στόχο όχι την ιστορική καταγραφή αλλά τον διάλογο του παρελθόντος με το σήμερα.

Και μετά ήρθε το σκηνικό. 
Ο παλαιός σταθμός και οι ράγες του. 
Σκηνικό από μόνος του και πρόκληση για τον ηθοποιό και το θεατή. Και γεννήθηκε στο μυαλό του Χάρη Πεχλιβανίδη και της Κορίνας Βασιλειάδου ένα διαφορετικό θεατρικό έργο, με τη διάσταση του ντοκουμέντου. 

Και ήρθε η φιλόξενη διάθεση του ΚΘΒΕ να στηρίξει το εγχείρημα και τέλος οι κάτοικοι, σαν την περίφημη Νανά που έζησε όλη τη ζωή της εκεί.

Η παράσταση αποτελεί μια συμπαραγωγή του Κ.Θ.Β.Ε με το περιοδικό parallaxi.

Σκηνοθεσία: Χάρης Πεχλιβανίδης  
Δραματουργία: Κορίνα Βασιλειάδου, Χάρης Πεχλιβανίδης  
Ηθοποιοί: Γίαννης Καραμφίλης, Μαρία Καραμήτρη, Βάϊα Ματαφτσή, Γιώργος Βουρδαμής, Δημήτρης Σπορίδης, Ευγενία Πανταζόγλου
Σκηνικά - Κοστούμια: ΠανωΚατω7



ΠΗΓΗ. parallaximag.gr

Η Άλλη Όχθη
Σάββατο και Κυριακή 14 & 15 Ιουνίου στις 21.00
Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός (οδός Σταθμού)
Η ιδέα ξεκίνησε μαζί με την περιπέτεια του poject West Side Story. Μια παράσταση φτιαγμένη από την αρχή και βασισμένη πάνω στις ιστορίες μιας γειτονιάς σε διαρκή μετάλλαξη. Μια γειτονιά που εκατό χρόνια πριν υπήρξε παραθεριστικός τότος, το Μπέχτσιναρ, μετά δημιουργήθηκε η πρώτη γερμανική γειτονιά από τον Κάρολο Φιξ, εκεί και προσφυγότοπος με Μικρασιάτες, εκεί και η μεγαλύτερη Μπάρα πορνείας των Βαλκανίων και τόπος αναχώρησης των Εβραίων για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Και μετά οι βιοτεχνίες, το εμπόριο, οι νέοι μετανάστες, η σημερινή China Town και η εγκατάλειψη. Ιστορίες ατέλειωτες και πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν συνθέτουν ένα συγκλονιστικό σκηνικό που λίγες γειτονιές της πόλης διαθέτουν. 
Η Θεσσαλονίκη από τις αρχές του 20ού αιώνα στην Θεσσαλονίκη του Ιουνίου 2014.  Οι ξένοι περιηγητές, το Μπεχ-Τσινάρ, ο Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός, η Μπάρα -η μεγαλύτερη μπουρδέλο πολιτεία των Βαλκανίων-, το ρεμπέτικο, τα χασισοποτεία, ο εκτοπισμός των Εβραίων, οι Κινέζοι, οι κάτοικοι. Η Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης είναι Η Άλλη Όχθη που χάνεται μέσα στα στρώματα Ιστορίας, μολυσμένα και αρωματισμένα με τις ιστορίες ανθρώπων του τότε και του τώρα. Το θέατρο σαν μέσο για να μεταφέρει την μνήμη μια περιοχής. Μία “παράλογη” ιστορική αναδρομή της ευρύτερης περιοχή του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης με στόχο όχι την ιστορική καταγραφή αλλά τον διάλογο του παρελθόντος με το σήμερα.
Και μετά ήρθε το σκηνικό. Ο παλαιός σταθμός και οι ράγες του. Σκηνικό από μόνος του και πρόκληση για τον ηθοποιό και το θεατή. Και γεννήθηκε στο μυαλό του Χάρη Πεχλιβανίδη και της Κορίνας Βασιλειάδου ένα διαφορετικό θεατρικό έργο, με τη διάσταση του ντοκουμέντου. Και ήρθε η φιλόξενη διάθεση του ΚΘΒΕ να στηρίξει το εγχείρημα και τέλος οι κάτοικοι, σαν την περίφημη Νανά που έζησε όλη τη ζωή της εκεί. 
Η παράσταση αποτελεί μια συμπαραγωγή του Κ.Θ.Β.Ε με το περιοδικό parallaxi.
Σκηνοθεσία: Χάρης Πεχλιβανίδης // Δραματουργία: Κορίνα Βασιλειάδου, Χάρης Πεχλιβανίδης // Ηθοποιοί: Γίαννης Καραμφίλης, Μαρία Καραμήτρη, Βάϊα Ματαφτσή, Γιώργος Βουρδαμής, Δημήτρης Σπορίδης, Ευγενία Πανταζόγλου // Σκηνικά - Κοστούμια: ΠανωΚατω7
- See more at: http://www.parallaximag.gr/thessaloniki/i-alli-ohthi-i-istoria-mias-geitonias-ginetai-parastasi#sthash.6XpsvQNu.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου