ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Στη φορολογική δήλωση όλα τα δάνεια

ΤΡΙΤΗ 28-4-2015


Όσα δώσατε πέρυσι σε δόσεις στεγαστικών, καταναλωτικών ή πάσης φύσεως δανείων η εφορία τα ξέρει ήδη. Και όχι μόνο τα γνωρίζει, αλλά η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχεδιάζουν να μας δείξουν τις «γνώσεις» τους, προσυμπληρώνοντας τους σχετικούς κωδικούς στη φορολογική μας δήλωση.

Αν βγουν οι χρόνοι- διότι ήδη υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το 2015- σχεδιάζεται οι κωδικοί για την τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων να είναι προσυμπληρωμένοι, στα πρότυπα όσων γνωρίσαμε πέρυσι με τα «παράθυρα» που άνοιγαν κατά τη συμπλήρωση των τόκων καταθέσεων.

Πέρυσι για πρώτη φορά, οι φορολογούμενοι διαπίστωσαν ότι οι δηλώσεις τους ήταν προσυμπληρωμένες με τα στοιχεία αποδοχών και συντάξεων, ενώ κατά τη συμπλήρωση των κωδικών για τους τόκους καταθέσεων, το ποσό εμφανιζόταν σε ειδικό «παράθυρο» στο taxisnet, πριν συμπληρωθεί από το φορολογούμενο. 


Φέτος, κάτι αντίστοιχο σχεδιάζεται και για τις τοκοχρεολυτικές δόσεις στεγαστικών, καταναλωτικών ή επιχειρηματικών δανείων που κατεβλήθησαν στη διάρκεια του 2014 από τους φορολογούμενους, στους κωδικούς 727-728.

Η βούληση είναι δεδομένη και ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει ανασταλτικά είναι η πίεση χρόνου καθώς επιδιώκεται – αν σταθεί δυνατό- η εφαρμογή για τις δηλώσεις να ανοίξει έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας (και βλέπουμε...).

Οι επίμαχοι κωδικοί βρίσκονται στον πίνακα 5 για τον «προσδιορισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης», μέσω του οποίου η εφορία θα δείξει τα τεκμαρτά «δόντια» της.

Για πρώτη χρονιά φέτος, ο προσδιορισμός της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης, θα γίνει στη βάση δύο παραμέτρων. 


Αφενός από τα κλασικά τεκμήρια (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και δαπάνες για οικιακές βοηθούς) και αφετέρου από τις πραγματικές δαπάνες οι οποίες κατεβλήθησαν στη διάρκεια του περασμένου έτους για την απόκτηση μιας σειράς περιουσιακών στοιχείων. 

Οι σχετικές αλλαγές ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2014, με βάση τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και εφαρμόζονται με το νέο Ε1 για πρώτη φορά.

Στο πλαίσιο αυτό οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν κάθε δαπάνη που κατέβαλαν για: αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση οχημάτων, σκαφών αναψυχής και αεροσκαφών, για την αγορά επιχειρήσεων, εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων, ακινήτων, για την ανέγερση οικοδομών ή την κατασκευή πισίνας, για τη χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε, για δωρεές, γονικές παροχές ή χορηγίες χρηματικών ποσών άνω των 300 ευρώ και βέβαια για τις τοκοχρεολυτικές δόσεις δανείων οποιασδήποτε μορφής.

Κατά τη διαδικασία υπολογισμού του φόρου επί των εισοδημάτων του 2014 που περιλαμβάνονται στη δήλωση φόρου εισοδήματος 2015 θα συναθροίζονται όλα τα ποσά των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και των δαπανών για δωρεές και δάνεια με τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής, κ.λπ.) και τα συνολικά ποσά τεκμηρίων που θα προκύπτουν θα προσδιορίζουν τα ελάχιστα όρια φορολογητέων εισοδημάτων πάνω από τα οποία θα πρέπει να έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι. Αλλιώς, απλώς ενεργοποιείται η τσιμπίδα των τεκμηρίων.







ΠΗΓΗ. real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου