ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Αυτή είναι η πρόταση που θα παρουσιάσει ο Βαρουφάκης στο Eurogroup

ΤΡΙΤΗ 10-2-2015


Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το ελληνικό σχέδιο θα προβλέπει χαμηλό πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ (όσο και το 2014) αλλά θα δίνει και χρόνο για διαπραγμάτευση για το χρέος. Το 70% των τελευταίων μέτρων που εκκρεμούν θα εφαρμοστεί, αλλά το 30% θα αντικατασταθεί με άλλα 10 μέτρα που θα προτείνει η Αθήνα και θα είναι ήπια και αναπτυξιακά και δίκαια.
 

 Η ελληνική πρόταση θα περιλαμβάνει «10 μεταρρυθμίσεις – έκπληξη» που θα τα παρουσιάσει στο έκτακτο Eurogroup. Αρχικά η ελληνική πλευρά σχεδίαζε η συμφωνία γέφυρα να διαρκέσει για μέχρι τέλος Μαΐου αλλά κρίθηκε αναγκαίο να επεκταθεί η διάρκειά της μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Η ελληνική πρόταση στηρίζεται σε 4 άξονες που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της Τετάρτης. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, θα προταθεί:

1) Πρόγραμμα - «γέφυρα» έως τέλος Αυγούστου στο οποίο θα εμπεριέχεται το 70% των δεσμεύσεων του MoU, με το υπόλοιπο 30%, είτε να καταργούνται είτε να αντικαθίστανται με δέκα μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.

2) Δραστική μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015, αλλά θα φτάσουν κατ'ανώτατο όριο στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως συνέβη και το 2014.

3) Διευθέτηση του χρέους με swaps και «άληκτα» ομόλογα που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκουν υποστήριξη και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

4) Μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Για το διάστημα της παράτασης, η Ελλάδα θα αντλεί ρευστότητα με επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων έως 8 δισ. ευρώ και ένα μέρος τουλάχιστον από την δόσης των 7,2 δισ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά θεωρεί αυτονόητο ότι πρέπει να της δοθούν τα 1,9 δισ. τουλάχιστον που αποτελούν μέρος από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα.

Στο κείμενο θα προβλέπεται και η αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Το δρόμο για ένα συμβιβασμό φαίνεται να ανοίγουν και οι «τεχνικές προτάσεις» (όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών) του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τις οποίες επεξεργάζεται η Κομισιόν για να παρουσιαστούν  στο Eurogroup της Τετάρτης, αναζητώντας  πεδία, όπου μπορεί να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψη των Τόμας Βίζερ και Ντέκλαν Κοστέλο που, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, έδειξαν διάθεση να προετοιμάσουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για γεφύρωση των διαφορών με την Αθήνα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να προτείνει τα ακόλουθα:

1. Καταβολή των υπολοίπων δόσεων και των επιστροφών του προηγούμενου προγράμματος ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ -συμπεριλαμβανομένων των 1,9 δισ ευρώ προς την Ελλάδα- με στόχο να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις της και κυρίως τα περίπου 7 δισ. ευρώ των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

2. Μια νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, την οποία θα συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών με τον επικεφαλής του οργανισμού Ανχελ Γκουρία, ο οποίος αναμένεται αύριο στην Αθήνα.

3. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς στελεχη του ΥΠΟΙΚ εκφράζουν ρητή θέση υπέρ της ολοκλήρωσης της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

4. Μείωση του χρέους με ένα τεχνικό σύστημα ανταλλαγών -Saaps- και θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.

5. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το πρωτογενές πλεόνασμα να παραμείνει στο 1,5% του ΑΕΠ.

6. Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι το 2014 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,49% του ΑΕΠ.

Ερωτηθείς από το Reuters, σχετικά με τις πληροφορίες περί επιστολής Γιούνκερ προς το Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε ότι «διεξάγονται άτυπες συζητήσεις σε πολλά επίπεδα , χωρίς όμως δεσμευτικό χαρακτήρα και για αυτό δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο».

Έπειτα απ' όλα τα παραπάνω, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι «στο τέλος θα επικρατήσει η λογική και θα αποφευχθεί η ρήξη».

«Μόνο από ατύχημα» μπορεί να υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εκτιμούν στην κυβέρνηση, συμπληρώνοντας πως «η Λαγκάρντ, ο Γιούνκερ και η Μέρκελ δεν θα αφήσουν να συμβεί αυτό».




ΠΗΓΗ. protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου