ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Τα πιο θεαματικά καρναβάλια του κόσμου

ΚΥΡΙΑΚΗ 22-2-2015

                 Ρίο ντε Ζανέιρο, Βραζιλία - Σάμπα για πάντα


Για τους Eλληνες τα αποκριάτικα έθιμα έχουν ρίζες στον αρχαίο κόσμο. 

Για τον υπόλοιπο κόσμο, οι αποκριάτικες γιορτές έχουν ρίζες στη μεσαιωνική Ιταλία, όταν το Καρναβάλι της Βενετίας ήταν το μεγαλύτερο ετήσιο γεγονός. 

Από εκεί η παράδοση εξαπλώθηκε διαδοχικά στους καθολικούς χριστιανούς της Ισπανίας, στην Πορτογαλία, στη Γαλλία και στη Γερμανία, φτάνοντας έως την Αμερική. 

Η πρώτη παρέλαση με μασκαράδες σε όλον τον κόσμο λέγεται πως πραγματοποιήθηκε το 1823 στην Κολωνία της Γερμανίας.

Κι επειδή τη λέξη «carnival» τη συναντάμε σε διάφορα κράτη, διάφορες εποχές του χρόνου, αποκριάτικα καρναβάλια είναι αυτά που πραγματοποιούνται την περίοδο πριν από την έναρξη της Σαρακοστής και τα συναντάμε μόνο σε χριστιανούς καθολικούς και (λιγότερο συχνά) ορθόδοξους λαούς. 

Κοινό στοιχείο; Η ευδαιμονία που οι πάντες οφείλουν στον Διόνυσο.


Κείμενο: Ερση Μηλιαράκη, Ελευθερία Αλαβάνου


                             Βενετία, Ιταλία: Το πιο ατμοσφαιρικό καρναβάλι της Ευρώπης
  
 Υπάρχουν δύο τρόποι να συμμετάσχει κάποιος σ' αυτό το καρναβάλι: ο οικονομικός έχει βόλτες και υπνωτιστικό χάζι στα κεντρικά σημεία, ιδίως στην πλατεία Μάρκου όπου πραγματοποιούνται οι διαγωνισμοί και οι περισσότερες υπαίθριες εκδηλώσεις. 

Ο άλλος απαιτεί πολλά χρήματα, αφού τα εισιτήρια για τους παραμυθένιους χορούς και τις πιο exclusive εκδηλώσεις σε θέατρο ή παλάτσο κυμαίνονται από 250 έως 1.200 ευρώ (μίνιμουμ), ενώ οι αριστουργηματικές στολές ξεκινούν από 400 ευρώ τη βραδιά.


                                   Λουκέρνη, Ελβετία: Στο πόδι από τα χαράματα

 Ενα από τα πιο «άγνωστα» καρναβάλια της Ευρώπης είναι αυτό της Λουκέρνης, μια μεσαιωνική πόλη – κουκλόσπιτο, στις όχθες της ομώνυμης λίμνης. 

Εδώ ξεχωρίζει το πρωινό εγερτήριο, αφού ο κόσμος συνωστίζεται στα λιθόστρωτα από τις 5 τα χαράματα για να συμμετάσχει στις δυο μεγάλες καρναβαλικές παρελάσεις. 

Μαζί τους, περιπλανώμενες μπάντες με ακούραστους μουσικούς σαρώνουν τα στενά και σκορπίζουν το κέφι στα καφέ και τα μπιστρό που είναι κατάμεστα και έχουν προβλέψει για παραπάνω προμήθειες σε αλκοόλ.


                             Νέα Ορλεάνη, ΗΠΑ: Το πιο παρεξηγημένο καρναβάλι

Για το «κακό όνομα» του Mardi Gras ευθύνονται οι τουρίστες που παρεκτρέπονται στην Bourbon street από τα αμέτρητα Sazerac (τοπικό κοκτέιλ δυναμίτης). 

Ομως το καρναβάλι δεν γίνεται εκεί. Η Νέα Ορλεάνη γεμίζει από τζαζ μουσικές και πανάκριβα άρματα, με τον κόσμο να φωνάζει «πέτα μου κάτι». 

Τα πληρώματα ραίνουν το πλήθος με κολιέ από πέρλες που θεωρούνται γούρι και είναι συλλεκτικά. 

Η χαρά και η αγωνία είναι τέτοια, που οι διοργανωτές προειδοποιούν τους επισκέπτες να μη διανοηθούν να σκύψουν να τα πιάσουν απ' τον δρόμο: «Τα δάχτυλά σας δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια».


                     Μπιντς, Βέλγιο: Τα καλότυχα πορτοκάλια των Βαλόνων

 Το πιο διάσημο βελγικό καρναβάλι έχει διακριθεί και από την UNESCO. 

Κεντρική φιγούρα οι Gilles, οι οποίοι μοιάζουν με κλόουν και ξεχωρίζουν για την αμφίεση, τα ξυλοπόδαρα αλλά και το ηλικιακό τους εύρος (από τρίχρονοι μέχρι εξηντάχρονοι). 

Στο κέντρο της πόλης,  χορεύουν υπό τους ήχους του τύμπανου για να διώξουν τα κακά πνεύματα και πετάνε πορτοκάλια που φέρνουν καλή τύχη στο πλήθος (κάτι το οποίο, στο παρελθόν έχει προκαλέσει υλικές ζημιές, γι' αυτό υπάρχουν κάτοικοι που κλειδαμπαρώνονται για να αποφύγουν ατυχήματα)


                         Γκραν Κανάρια, Ισπανία: Υποκλιθείτε στον βασιλιά Σαρδέλα

Το καρναβάλι της Τενερίφης είναι ένα από τα πολλά που διεκδικούν τον τίτλο του «διασημότερου μετά το Ρίο». 

Ομως στη συμπρωτεύουσα (μαζί με τη Σάντα Κρουθ) των Καναρίων Νήσων, τη Λας Πάλμας ντε Γκραν Κανάρια, το αποκριάτικο ντελίριο δεν πάει πίσω. 

Το εικοσαήμερο γλέντι ολοκληρώνεται με τη μεγαλοπρεπή κηδεία της Σαρδέλας, σε μια τελετή που προκαλεί γέλια μέχρι δακρύων και καταλήγει στην παραλία για τον μεγάλο αποχαιρετισμό με βεγγαλικά στον ουρανό.


                   Κολωνία, Γερμανία: Ο πρίγκιπας, ο αγρότης και η παρθένα

Ο πρίγκιπας (Prinz) είναι το σημαντικότερο πρόσωπο: στολισμένος με ουρά παγονιού, κρατάει ένα σκήπτρο και μια ροκάνα, σύμβολο γονιμότητας και «επικυριαρχίας» στον τρελό λαό του. 

Ο αγρότης (Bauer) εκφράζει την πίστη του στην αυτοκρατορία, είναι ο φύλακας της πόλης, γι΄ αυτό και κρατάει τα κλειδιά της στο ζωνάρι του.

Η παρθένα (Jungfrau), εκπροσωπείται από έναν άντρα και η αμφίεση σχετίζεται με τη μητέρα του Νέρωνα, η οποία γεννήθηκε στα εδάφη της σημερινής Κολωνίας. 

Οι τρεις αυτές φιγούρες πρωταγωνιστούν στο καρναβάλι της Κολωνίας, ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ δρόμου στη Ευρώπη. 


                                                                  Ρίο ντε Ζανέιρο 


 Ο «ποταμός του Ιανουαρίου» μετατρέπεται σε ανθρώπινο χείμαρρο από λαμπερά κορμιά που επιδεικνύουν τις αρετές της σάμπας στον πλανήτη. 

Κύριος άξονας οι Σχολές που διαγωνίζονται στο Σαμπαδρόμιο και χαρίζουν τα απίθανα πλάνα κάθε χρόνο, ενώ τα πάρτι που οργανώνονται στις γειτονιές της πόλης συμπληρώνουν μια εμπειρία ζωής αν είστε ή νιώθετε νέος, διψασμένος για αλκοόλ, γνωριμίες και ασφυκτική πολυκοσμία.




ΠΗΓΗ. thetravelbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου