ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - Απαράδεκτη προκήρυξη για εθελοντική εργασία

ΤΡΙΤΗ 18-11-2014



Προκήρυξη με την οποία καλεί εργαζόμενους από 18 χρόνων και πάνω να δουλέψουν εθελοντικά για να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, δημοσιεύτηκε πριν από μερικές μέρες! 






Αντί, λοιπόν, να υπάρχει προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, η Διεύθυνση του ΚΘΒΕ ζητά με αυτήν την προκήρυξη, εθελοντές που θα κληθούν να δουλεύουν ως διοικητικό, τεχνικό, βοηθητικό προσωπικό, σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού. 

Σε ...αναγνώριση της εθελοντικής εργασίας προσφέρει στον εθελοντή δωρεάν είσοδο σε προκαθορισμένες παραστάσεις!

Συγκεκριμένα, οι όροι που περιλαμβάνονται στη συμφωνία εθελοντικής απασχόλησης μεταξύ του υποψηφίου και του ΚΘΒΕ, είναι:
  • Ο εθελοντής θα προσφέρει τις υπηρεσίες του χωρίς αμοιβή (...) σε όποιο τμήμα και σε όποια παράσταση κρίνεται αναγκαία από τους υπεύθυνους του ΚΘΒΕ, οι οποίοι θα καθορίζουν και το ωράριό του και δηλώνει ότι θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και θα συμμορφώνεται στις υποδείξεις των υπευθύνων του ΚΘΒΕ, στους οποίους και θα αναφέρεται άμεσα για κάθε συμβάν που τυχόν προκύψει κατά την παροχή των εθελοντικών του υπηρεσιών.
  • Ο εθελοντής συμφωνεί ότι με την παροχή των εθελοντικών του υπηρεσιών, δε δημιουργείται σχέση εργασίας με το ΚΘΒΕ και δηλώνει ότι δεν έχει αξιώσεις αποζημίωσης από την εκτέλεση - παροχή των εθελοντικών του υπηρεσιών.
  • Ο εθελοντής υποχρεούται, αν του ζητηθεί από το ΚΘΒΕ, κατά τη διάρκεια της απασχόλησής του να αποδεχθεί την ένδυση χορηγικού διαφημιστικού αξεσουάρ (μπλουζάκι, φουλάρι κ.λπ.).
  • Η υποβολή αίτησης από τους υποψηφίους και τυχόν συνέντευξη αυτών στην ειδική επιτροπή του ΚΘΒΕ δε δημιουργούν κανένα δικαίωμα των υποψηφίων και ουδεμία ευθύνη ή υποχρέωση του οργανισμού προς αυτούς από καμία αιτία.
  • Παράβαση οποιουδήποτε όρου της Συμφωνίας εκ μέρους του επιλεγέντος υποψηφίου εθελοντή, συνεπάγεται τη μονομερή από το ΚΘΒΕ λύση της Σύμβασης αζημίως.
  • Οι υποψήφιοι έχουν την αποκλειστική ευθύνη έναντι τρίτων για κάθε ζημία ή βλάβη, που οφείλεται σε πράξη ή παράλειψή τους κατά την προσφορά της εθελοντικής απασχόλησής τους.
Είναι γεγονός ότι το ΚΘΒΕ, με περισσότερα από 50 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας, αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους θεατρικούς και ευρύτερα πολιτιστικούς οργανισμούς στη χώρα μας. 

Αντιμετωπίζει, όμως, οξυμένα προβλήματα, εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης του τομέα του Πολιτισμού, που ακολουθήθηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζεται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, μετατρέποντάς τον σε πανάκριβο εμπόρευμα μακριά από τις λαϊκές ανάγκες.

Το ΚΘΒΕ πλέον οδηγείται σε οικονομική ασφυξία, εξαιτίας της συνεχώς μειούμενης κρατικής χρηματοδότησης, της καθυστέρησης στην καταβολή των χρεών με τα οποία έχει επιβαρυνθεί, όπως αυτά για την «ΟΠΕΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», αλλά και εξαιτίας της καθυστέρησης στην καταβολή χρημάτων που του οφείλονται (επιστροφή ΦΠΑ, χρέη Δήμου Θεσσαλονίκης από προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟ, κ.ά.). 

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι σήμερα το συνολικό ποσό των οφειλών του ΚΘΒΕ μαζί με τη μισθοδοσία και τις δόσεις του ΙΚΑ ανέρχεται στα 5.000.000 ευρώ περίπου. 

Ενώ αντιμετωπίζει δυσκολίες που ξεκινούν από την αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζομένων, έως και την αδυναμία συντήρησης των υποδομών του (Θέατρο Γης, Θέατρο Δάσους, κλπ.).



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου