ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

62 ετών το κατώτερο όριο για σύνταξη με 6.000 ένσημα απαιτεί η τρόικα

ΠΕΜΠΤΗ 27-11-2014




Ανατροπές στο ασφαλιστικό με κίνδυνο να υπάρξει κοινωνική έκρηξη, απαιτεί η τρόικα στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Παρίσι με την ελληνική κυβέρνηση.



Αύξηση των ημερών ασφάλισης, που θα απαιτούνται στο εξής για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης.
Από 4.500 (15 έτη) που είναι σήμερα, σε 6.000  ή 6.500  μέρες (21,5 έτη!!!),  και ηλικία 62 ετών .
Το  μέτρο θα αφορά μόνο όσους έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά, δηλαδή είναι το 2015, το πολύ 40 ετών.

Ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα, που βάζει στο «τραπέζι» η τρόικα και απαιτεί αλλαγές «εδώ και τώρα»:

-Αύξηση ορίων ηλικίας

Αφορά όλους τους εργαζόμενους που έχουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από το 62ο έτος της ηλικίας τους και οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι μητέρες με ανήλικο τέκνο, οι εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ και σε τράπεζες, οι εργαζόμενοι σε Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις, οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι (έναρξη καταβολής ενσήμων πριν από το 1983), αλλά και όσοι εργάζονται σε επαγγέλματα με βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.

-«Πάγωμα» συντάξεων

Το μέτρο αφορά τη διετία 2016 - 2017 και η τρόικα θεωρεί ότι έτσι, η συνταξιοδοτική δαπάνη θα υποχωρήσει το παραπάνω διάστημα έως 920 εκατ. ευρώ. 
Έτσι, θα διευκολυνθεί η καταβολή των συντάξεων, μιας και η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται συνεχώς, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.

-ΕΚΑΣ

Η τρόικα επιμένει στην αλλαγή του τρόπου χορήγησης των κριτηρίων του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, έτσι ώστε να προκύψει εξοικονόμηση το λιγότερο 200 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το τρέχον έτος.


-Υπολογισμός συντάξεων

Στην περίπτωση που αλλάξουν οι συντελεστές, βάσει των οποίων θα καθορίζονται οι νέες συντάξεις, όσοι συνταξιοδοτηθούν από 1.1.2015 και μετά, βρίσκονται αντιμέτωποι με μειώσεις που θα κυμανθούν στα επίπεδα του 20%.

-ΟΑΕΕ

Ειδικά για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, η τρόικα φαίνεται ότι έχει διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά ότι επιθυμεί να υπάρξει διασύνδεση εισφορών και παροχών, για όσους επιλέξουν κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία. 

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι, στο ενδεχόμενο που ένας ελεύθερος επαγγελματίας, κάνει χρήση της διάταξης που του παρέχει ο νόμος και επιλέξει έως και δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες, σε μια προσπάθεια να καταβάλλει μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές, κινδυνεύει να υποστεί ανάλογη μείωση παροχών, δηλαδή συντάξεων. 

Υπολογίζεται ότι και σε αυτή την περίπτωση, οι περικοπές για όσους ελεύθερους επαγγελματίες βγουν στη σύνταξη από το 2015 και μετά, θα φτάσει το 20%.




ΠΗΓΗ. proson.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου