ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ 10% ΑΠΟ 1/1/2015

ΠΕΜΠΤΗ 13-11-2014




Νέο ψαλίδι 10% έρχεται το 2015 στις επικουρικές συντάξεις που καταβάλλει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). 




Οι μειώσεις αφορούν 1 εκατομμύριο συνταξιούχους και είναι αποτέλεσμα των ελλειμμάτων, που έχουν προκύψει από τη διαχρονική ληστεία σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, σε συνδυασμό με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.  

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τα Νέα», την ώρα που εξαιτίας των μνημονίων οι συνταξιούχοι έχουν ήδη χάσει από 12% έως 45% της σύνταξης που λάμβαναν από το επικουρικό τους ταμείο, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα δουν νέες μειώσεις.   

 Με δεδομένα τα ελλείμματα και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η μείωση των επικουρικών συντάξεων αναμένεται να κινηθεί πάνω από 10% για το 2015. Το ΕΤΕΑ πλέον λειτουργεί ως φορέας καθορισμένων εισφορών και όχι παροχών, δηλαδή ο ασφαλισμένος ξέρει μόνο πόσα θα πληρώνει αλλά όχι τι θα πάρει. Στο ΕΤΕΑ υπάγονται οι συνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ, του ΤΕΑΥΕΚ, του ΤΑΔΚΥ, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, της ΕΥΔΑΠ και της πρώην ΕΡΤ.   

Ετσι, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) στα «Νέα», το νέο ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις θα είναι της τάξης του 10% και θα έρθει να προστεθεί στη μείωση 5,2% που είχε σημειωθεί στις αρχές του 2014, που μπήκε ως «ανάσχεση» του ελλείμματος του ΕΤΕΑ, που έφτασε στα 305 εκατομμύρια ευρώ και το 2015 θα φτάσει στα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Αιτία, σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι, όπως προαναφέρθηκε, η διόγκωση των ελλειμμάτων που έχουν διαπιστωθεί στα ταμεία, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού χρέους για τον νέο υπολογισμό των συντάξεων από 1/1/2015, που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα.   

Επισήμως από την πλευρά του υπουργείου δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση, ωστόσο η ΠΟΠΟΚΠ θεωρεί τη μείωση δεδομένη.


ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ 

Όπως αναφέρεται στα “ΝΕΑ”, με τον ίδιο τρόπο θα εφαρμοστούν και στα υπόλοιπα επικουρικά ταμεία, τα οποία δεν υπάγονται στο ΕΤΕΑ
Ο Πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Θανάσης Καποτάς υπογραμμίζει ότι η στόχευση του Ν. 4052/2012 δεν είναι μόνο τα αποθεματικά των ταμείων αλλά και μια σειρά από ανατροπές:   

- Καταργεί το διανεμητικό σύστημα και καθιερώνει ένα καθαρά κεφαλαιοποιητικό σύστημα
- Καθορίζει το ποσό της σύνταξης με δημογραφικά δεδομένα που αφορούν την θνησιμότητα
- Εισάγει το πλασματικό ποσοστό επιστροφής που θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές
- Προβλέπει συντελεστή βιωσιμότητας, ο οποίος θα αναπροσαρμόζεται σε ετήσια βάση και θα επηρεάζει καθοριστικά το ύψος των νέων άλλα και των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων
- Επιβάλλει μηδενικό έλλειμμα.     


Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΤΑ ΕΦΑΠΑΞ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο τ/σ MEGA, είπε την Τετάρτη (12/11) σχετικά με τα εφάπαξ ότι το κράτος θα σταματήσει πλέον να χρηματοδοτεί κατά 100% τα εφάπαξ κυρίως των δημοσίων υπάλληλων και το σύστημα θα γίνει ανταποδοτικό.



ΠΗΓΗ. iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου