Σύμφωνα με την καταγγελία του Βελγίου, ορισμένοι εργάτες στη Γερμανία αμείβονται με μόλις 3-4 ευρώ την ώρα χωρίς να έχουν καν κοινωνική ασφάλιση. Πολλοί από τους κακοπληρωμένους εργάτες προέρχονται από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και εργάζονται σε εργοστάσια τυποποίησης κρέατος. Το θέμα έχει προκαλέσει καταγγελίες και από τους ίδιους τους Γερμανούς. Σύμφωνα με την Κομισιόν, περίπου 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται υπό το καθεστώς των mini jobs, δηλαδή κερδίζουν μέχρι 450 ευρώ τον μήνα, δεν καταβάλλουν συνταξιοδοτικές εισφορές, δεν πληρώνουν φόρο και δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση.
Οπως εξήγησε ο Βέλγος κυβερνητικός εκπρόσωπος Τύπου στο BBC, οι χαμηλόμισθοι εργάτες στο Βέλγιο αμείβονται με 12-13 ευρώ την ώρα και καταβάλλουν κοινωνικές εισφορές. «Το Βέλγιο θέλει η Κομισιόν να σταματήσει αυτού του είδους τον ανταγωνισμό μεταξύ χωρών», εξήγησε ο Ελς Μπρούγκεμαν, προσθέτοντας ότι για το ίδιο θέμα έχουν υπάρξει καταγγελίες και από ορισμένες γαλλικές και ολλανδικές εταιρείες, ιδίως απ' όσες βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία.
Πολλοί Πολωνοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι εργάτες έχουν βρει δουλειά στη Γερμανία αφότου οι χώρες τους έγιναν μέλη της Eυρωπαϊκής Ενωσης το 2004 και το 2007 και απασχολούνται κυρίως σε αγροτικές εργασίες και στην τυποποίηση τροφίμων.
Σημειώνουμε, επιπλέον, ότι περίπου το 30% των εργατών στη Γερμανία κερδίζει λιγότερα από 8,5 ευρώ την ώρα, δηλαδή κάτω από το όριο της φτώχειας που ισχύει στον ΟΟΣΑ.
ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ για το πώς προσαρμόζεται η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις απαιτήσεις των μονοπωλίων, ότι με τις νέες οδηγίες που ενισχύουν την οικονομική εποπτεία στην Ευρωζώνη, η Κομισιόν έχει αποκτήσει σημαντικές εξουσίες που της επιτρέπουν να ελέγξει πολλούς τομείς της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπαγορεύσει σε ένα κράτος-μέλος την πολιτική που θα ακολουθήσει στους μισθούς. Προφανώς εξαιρούνται τα κράτη-μέλη που βρίσκονται σε «μνημονιακό» καθεστώς.
Εξάλλου, αυτό ήταν γνωστό και πριν την κρίση, ότι δηλαδή το μόνο «εμπόρευμα» που παραμένει σε καθεστώς διατίμησης στον κατά τα άλλα «ελεύθερο ανταγωνισμό» είναι η εργατική δύναμη.
ΠΗΓΗ: http://www1.rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου