ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Οι 8 επιχειρηματίες κολοσσοί στη μάχη για τα σκουπίδια


 
Μπόμπολας, Κόκκαλης, Λάτσης, Μυτηλιναίος και Κοπελούζος εκδήλωσαν, μεταξύ άλλων, ενδιαφέρον για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Γραμματικό. Ποια είναι τα προφίλ των "μνηστήρων"
Οκτώ εταιρείες ή κοινοπραξίες εταιρειών κατέθεσαν πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Γραμματικό, στη Βορειανατολική Αττική.
Ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Γιάννης Σγουρός, στη σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι με τους διαγωνισμούς που ξεκινά ο ΕΔΣΝΑ δρομολογεί "μια μόνιμη και βιώσιμη λύση προς όφελος των πολιτών".
Σημειώνει πως μέσα από τον ανταγωνιστικό διάλογο "θα προκύψουν όλα τα στοιχεία και η βέλτιστη για το δημόσιο συμφέρον προσφορά" και τονίζει ότι "πρόκειται για το σημαντικότερο αναπτυξιακό έργο" στον νομό Αττικής.
Προσθέτει δε ότι τα συγκεκριμένα έργα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Σε ό,τι αφορά το εργοστάσιο στο Γραμματικό, σημειώνεται ότι η ετήσια ποσότητα των προς διαχείριση απορριμμάτων εκτιμάται σε 127.500 τόνους,  αλλά η τελική ετήσια ποσότητα θα προσδιορισθεί στον ανταγωνιστικό διάλογο.
Εξάλλου, η διάρκεια της σύμβασης Σύμπραξης έχει εκτιμηθεί σε 27 χρόνια, αλλά η ακριβής συνολική διάρκεια και οι όροι για ενδεχόμενη παράταση της σύμβασης θα καθορισθούν, επίσης, στη διάρκεια του ανταγωνιστικού διαλόγου και θα προσδιορισθούν περαιτέρω στην πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών.
Το προφίλ των 8 μνηστήρων
Οι υποψήφιοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το έργο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Γραμματικό, είναι:
  • ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις ΗΛΕΚΤΩΡ. Πρόκειται για εταιρείες του ομίλου Λ. Μπόμπολα, Α. Καλιτσάντζη. Δραστηριοποιείται ήδη στη λειτουργία της μονάδας μηχανικής ανακύκλωσης στα Λιόσια. Διαθέτει τεχνογνωσία στο αντικείμενο, ενώ έχει συνεργασία με εταιρεία γερμανικής τεχνογνωσίας. Έχει αναλάβει έργα διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ σε γερμανικές πόλεις και στην Αγία Πετρούπολη.
  • ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - ΔΕΗ. Η ΤΕΡΝΑ του Γ. Περιστέρη, που είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ, και του Ν. Κάμπα δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών και της ενέργειας. Έκπληξη η κοινή κάθοδος με τη ΔΕΗ, με την οποία υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων σε πολλά επίπεδα. Λέγεται, ότι η συνεργασία πλαισιώνεται από εταιρεία έκπληξη, που διαθέτει τεχνογνωσία και ισπανική υποστήριξη.
  • J&P ΑΒΑΞ - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ. Η πρώτη εταιρεία ανήκει στο κυπριακό δίδυμο των Σ. Παρασκευαΐδη και Δ. Ιωάννου, με μεγάλη ενασχόληση στον κατασκευαστικό τομέα. Η δεύτερη εταιρεία, γνωστή και από τα έργα και τη μεγάλη σύγκρουση της Κερατέας, είναι συμφερόντων των ομίλων Λασκαρίδη και Λάτση.
  • ARCHIRODON Group NV - NITRAKAT - ENVITEC. Η πρώτη της κοινοπραξίας αποτελεί την εξέλιξη της ελληνικής ιστορικής εταιρείας, που πλέον έχει διεθνοποιηθεί συγκεντρώνοντας ελληνικά και ξένα συμφέροντα, με έδρα την ARCHIRODON Group NV την Ολλανδία. Συμμετέχει η Ιντρακάτ του ομίλου Σ. Κόκκαλη. Η ENVITEC είναι ελληνική εργοληπτική εταιρεία συμφερόντων Χρ. Δρακόπουλου.
  • NOVAERA. Εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου, που έχει έντονη παρουσία στον τομέα της ενέργειας. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι υποστηρίζεται από γερμανική τεχνολογία.
  • ΜΕΤΚΑ - Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης. Ο όμιλος Ε. Μυτιληναίου, από τους κυρίαρχους της ενέργειας, κάνει κοινή κάθοδο με μία ελληνική εργοληπτική εταιρεία 6ης τάξης, που πρώτη φορά εμπλέκεται στα σκουπίδια, ενώ θεωρείται βέβαιο, ότι έχει εξωτερική υποστήριξη τεχνογνωσίας.
  • ΕΡΕΤΒΟ - ΔΟΜΟΣΠΟΡ - ΕΓΝΩΝ. Πρόκειται για τρεις μεσαίου μεγέθους ελληνικές εργοληπτικές εταιρείες, συμφερόντων αντίστοιχα των Γ. Ρωμοσιού, Κ. Ρούτση και Ν. Κουβαρά, οι οποίες λέγεται ότι κατέρχονται στον διαγωνισμό με κρυφό χαρτί ισχυρή γερμανική υποστήριξη.
  • ΤΟΞΟΤΗΣ. Εργοληπτική εταιρεία έκτης τάξης ιδιοκτησίας του Χρ. Καλογρίτσα. 

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου