ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Η ασπιρίνη δεν είναι και τόσο ακίνδυνη

Σύνδεση ανάμεσα στη μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης και στην εμφάνιση μιας μορφής τύφλωσης διαπιστώνει νέα μελέτη Αυστραλών επιστημόνων.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι όσοι λαμβάνουν ασπιρίνη συστηματικά έχουν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδος και ειδικότερα της λεγόμενης «υγρής μορφής» της νόσου. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδος επηρεάζει την κεντρική όραση, με αποτέλεσμα ο ασθενής να βλέπει «θολά» και να μη διακρίνει λεπτομέρειες.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ με συμμετοχή 2.389 ανθρώπων άνω των 60 ετών -καθώς η νόσος συνδέεται και με την ηλικία- και οι οφθαλμολογικές εξετάσεις έγιναν έπειτα από 5, 10 και 15 χρόνια. Ο αυξημένος κίνδυνος εντοπίστηκε μόνο μετά από 10 ή 15 χρόνια, γεγονός που υποδεικνύει τη σημασία της αθροιστικής επίδρασης του φαρμάκου.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αν και τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για να αλλάξει ο τρόπος χρήσης της ασπιρίνης, καλό θα ήταν να συνυπολογίζεται ο κίνδυνος εκφύλισης της ωχράς κηλίδος για όσους τη λαμβάνουν συχνά. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι πάσχοντες από καρδιαγγειακά προβλήματα, οι οποίοι λαμβάνουν την ασπιρίνη ως μέσο πρόληψης εμφράγματος και καρδιακής ανακοπής.
Ωστόσο για τους ασθενείς αυτούς οι κίνδυνοι από τη διακοπή της λήψης της ασπιρίνης είναι μεγαλύτεροι από τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδος. Γι' αυτό και θα ήταν σκόπιμο να επανεξεταστεί η φαρμακευτική αγωγή μόνο των ασθενών που έχουν βεβαρημένο ιστορικό ή παρουσιάζουν ήδη εκφύλιση στο ένα από τα δύο μάτια. Σε κάθε περίπτωση, η σύσταση προς τους ασθενείς είναι να μην αλλάξουν την αγωγή τους, αν δεν συμβουλευτούν το γιατρό τους.

Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου