ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Μαύρες τρύπες, νέοι γαλαξίες, γέννηση και θάνατος αστεριών - Οι πρώτες φωτογραφίες από το διαστημικό τηλεσκόπιο “James Webb”

 


Το σύμπαν όπως δεν το έχουμε ξαναδεί

Μία ιστορική στιγμή για την ανθρωπότητα μόλις έλαβε χώρα στις 12 Ιουλίου 2022, όταν η NASA σε συνεργασία με διεθνείς διαστημικές ομάδες και οργανισμούς, αναμετάδωσε τις πρώτες εικόνες του διαστήματος, έτσι όπως δεν έχει φωτογραφηθεί ποτέ ξανά. 

 

Οι φωτογραφίες είναι συγκλονιστικές και κυριολεκτικά κόβουν την ανάσα του θεατή. Φανταστείτε δε τους επιστήμονες που τις αντίκρυσαν πρώτοι: αιθέριες, πολύχρωμες μάζες που αιωρούνται μέσα στο μαύρο του διαστήματος. 

Μόνo που δεν πρόκειται για αφηρημένες εικόνες εφόσον το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb χρειάστηκε την κορυφαία τεχνογνωσία ετών προκειμένου να αποτυπώσει το Διάστημα για πρώτη φορά με τέτοια επιτυχία.

 

Μαύρες τρύπες, νέοι γαλαξίες, γέννηση και θάνατος αστεριών, νεφελώματα του διαστήματος και τόσα άλλα, αποτυπώνονται με τον πιο συνταρακτικό τρόπο στις φωτογραφίες του James Webb. 

Στην σχετική τηλεοπτική παρουσίαση που έγινε στις 12 Ιουλίου από την NASA, η Knicole Colon (Web deputy project scientist) εξηγεί γιατί πρόκειται για μία τόσο μοναδική ανακάλυψη, αναφέροντας πως “είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε “Υπέρυθρα μήκη κύματος φωτός… σε τέτοια λεπτομέρεια”.

 

Όμως για τον χώρο της φωτογραφίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς πως οι ειδικοί που επεξεργάζονται τις εικόνες που λαμβάνει το τηλεσκόπιο, κάνουν κάτι ξεχωριστό προκειμένου να λάβουμε εμείς οι θεατές, αλλά και οι επιστήμονες, τις τελικές εικόνες: Προσθέτουν χρώματα στις εικόνες!

 

Γιατί; Για να φανούν περισσότερες λεπτομέρειες. Όπως εξηγεί ένας εκ των ειδικών, ο Joe Depasquale: “Ουσιαστικά μεταφράζουμε το φως που δεν μπορούμε να δούμε, σε ορατό φως εφαρμόζοντας χρώματα όπως το κόκκινο, πράσινο και μπλε… Κάνουμε τις εικόνες έγχρωμες γιατί το χρώμα μας δίνει περισσότερες πληροφορίες”.

 

Είναι αξιοσημείωτο επίσης είναι πως η διαδικασία αυτή προσδίδει … εικαστική διάσταση στην μελέτη των διαστημικών φωτογραφιών καθότι η τελική εικόνα αποδίδει ένα άκρως καλλιτεχνικό παιγνίδι χρωμάτων και φίλτρων.
Όμως το πιο μοναδικό απ’ όλα είναι πως αντικρύζοντας αυτές τις εικόνες, συνειδητοποιεί κανείς ακόμη περισσότερο – ή για πρώτη φορά ίσως – πόσο απέραντος είναι τούτος ο κόσμος, πόσα μυστικά δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη, πόσα άγνωστα υπάρχουν και, κυρίως, ότι ίσως τελικά να είμαστε πραγματικά πολύ… μικροί σε τούτο το σύμπαν.

 

Εδώ στην πραγματικότητα βλέπουμε μία συγκλονιστική εικόνα η οποία καταγράφει την κοσμική εξέλιξη των γαλαξιών πάνω από αυτά τα 30,8
δισεκατομμύρια”! Επιπλέον, οι γαλαξίες που φαίνονται στα δεξιά της εικόνας απέχουν μόλις… 300 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη!


 

Σε μία συγκλονιστική περιγραφή, ο Mark Mccaughrean (Senior Advisor for Science and Exploration)
“Καθώς οι γαλαξίες ενώνονται, παρατηρούμε θερμότητα και αέρια και αυτό είναι το σημείο όπου γεννιούνται νέα αστέρια σήμερα, δηλαδή βλέπουμε τη δημιουργία νέων αστεριών στην περιοχή!”


Για να δείτε την τηλεοπτική αναμετάδοση από την NASA, ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://images.nasa.gov

ΠΗΓΗ.  photo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου