ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - Κατέρρευσε και η προπαγάνδα περί «προστασίας των εργαζομένων»

 


Εργαζόμενοι πάνε νωρίτερα για δουλειά αλλά η εργοδοσία τούς λέει να «χτυπάνε την ψηφιακή κάρτα» αργότερα, συμπληρώνουν το ωράριο εργασίας και η εργοδοσία τούς βάζει να «χτυπήσουν την ψηφιακή κάρτα» ενώ συνεχίζουν να δουλεύουν, μερικώς απασχολούμενοι δουλεύουν «κρυφά» 8ωρο, εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν τα «ρεπό» χωρίς να «χτυπήσουν την ψηφιακή κάρτα»!

Αυτά συνέβησαν μόλις στην πρώτη μέρα εφαρμογής της περίφημης ψηφιακής κάρτας, στους κλάδους όπου εφαρμόζεται (σούπερ μάρκετ και τράπεζες), με την πραγματικότητα να διαλύει την προπαγάνδα της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία τάχα θα προασπιζόταν τα εργασιακά δικαιώματα.

Θυμίζουμε ότι πέρυσι τέτοιες μέρες, ψηφίζοντας το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, η κυβέρνηση παρουσίαζε την ψηφιακή κάρτα ως το φάρμακο «διά πάσαν νόσον», που τάχα θα έβαζε τέλος στη μαύρη εργασία, στα αδήλωτα ωράρια κ.ο.κ. Και ενώ με το νομοσχέδιο καθιέρωνε τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, χρησιμοποιούσε την ψηφιακή κάρτα ως «άλλοθι» για να καθησυχάζει τους εργαζόμενους. 

Σε αυτήν της την προσπάθεια μάλιστα είχε την πολύτιμη στήριξη τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που υπερασπίζονταν την υπόθεση της ψηφιακής κάρτας, δίνοντας το απαραίτητο άλλοθι.

Τώρα αποκαλύπτεται ότι η πολυδιαφημισμένη αυτή «καινοτομία» δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμα εργαλείο «καταμέτρησης» της εργασιακής ζούγκλας και των ωραρίων - λάστιχο. Και, βέβαια, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, με την εργοδοσία να απολαμβάνει πλήρη ασυλία, από τα πρώτα κιόλας 24ωρα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας αποδείχθηκε ότι ούτε τη «μαύρη εργασία» πρόκειται να αντιμετωπίσει.

«Καταργούμε την εκμετάλλευση», έλεγε χτες προκλητικά ο πρωθυπουργός σε επίσκεψη που έκανε σε σούπερ μάρκετ για να διαφημίσει την ψηφιακή κάρτα, επικαλούμενος ότι πλέον «μπορούμε να γνωρίζουμε ως κράτος πόσο χρόνο ακριβώς δουλεύουν οι εργαζόμενοι, ώστε να αποφεύγεται η καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας». 

Επίσης ότι «με αυτό το εργαλείο, οποιοσδήποτε επιθεωρητής μπορεί να γνωρίζει αμέσως πόσο χρόνο πραγματικά έχει δουλέψει ο εργαζόμενος και αν πρέπει να βρίσκεται στην εργασία του τη στιγμή που ελέγχει». Εδώ «γελάνε και τα τσιμέντα», αφού χωρίς προσωπικό και χωρίς την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία (2017) του ίδιου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), η δυνατότητα που έχει να κάνει έλεγχο σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας για τους όρους εργασίας είναι μία φορά ανά 8 χρόνια! 

Πρακτικά λοιπόν οι εργοδότες θα πιαστούν - αν πιαστούν - το πολύ μία φορά στα 8 χρόνια να αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι.

Το κυριότερο όμως είναι ότι με τον ίδιο νόμο με τον οποίο ενεργοποιήθηκε η πολυδιαφημισμένη ψηφιακή κάρτα ουσιαστικά καταργήθηκε το 8ωρο, μετατράπηκε σε απλήρωτο 10ωρο, οι υπερωρίες έγιναν ακόμα πιο φθηνές και το έτσι κι αλλιώς αδύναμο ΣΕΠΕ μετατράπηκε σε «Ανεξάρτητη Αρχή», ώστε να μη λογοδοτεί ποτέ και καμία κυβέρνηση για τα πεπραγμένα του. Επομένως, το μόνο που μπορεί να ελέγξει, και μάλιστα σε «απευθείας μετάδοση», ο όποιος ελεγκτής, είναι ποιο από όλα τα εργαλεία διάλυσης του εργάσιμου χρόνου εφαρμόζει ο εργοδότης.

Πιάνουν δουλειά στις 5 και χτυπάνε κάρτα στις 6!

Χαρακτηριστικά είναι όσα σημειώνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας:«Το αφήγημα της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν άντεξε ούτε λίγες ώρες στην εργασιακή αρένα των σούπερ μάρκετ.  

Δόθηκαν οδηγίες σε εργαζόμενους που πιάνουν δουλειά στις 5 π.μ. να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 π.μ., για να μη φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης. Προϊστάμενοι ταμείων ζητούσαν από τις ταμίες να "χτυπήσουν" την κάρτα τους ακριβώς στις 21.00, ενώ ακόμα ήταν στο πόστο τους και εξυπηρετούσαν πελάτες. 

Υπενθύμιση σε ωρομίσθιους που δουλεύουν 8ωρο (σ.σ. στα χαρτιά δουλεύουν 4ωρο) να μην ξεχάσουν να "χτυπήσουν" την κάρτα τους στο 4ωρο, σε υπάλληλους ηλεκτρονικών παραγγελιών να "χτυπάνε" την κάρτα τους, είτε έχουν τελειώσει την παραγγελία είτε όχι, και να συνεχίζουν μετά, οδηγοί να μη χτυπάνε καθόλου κάρτα αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος, και καλέσματα για εργασία στο ρεπό, αλλά με οδηγία να μη "χτυπήσουν" κάρτα.

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα για το τι έγινε την πρώτη μέρα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, και σίγουρα δεν θα αποτελέσουν είδηση σε κανένα διαδικτυακό μέσο, εφημερίδα ή κανάλι. Αποτελούν όμως άλλη μια απόδειξη ότι δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα από αυτούς, τωρινούς και προηγούμενους, που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε αυτήν τη μαυρίλα, σε αυτήν την ασυδοσία».

Δεκάδες καταγγελίες από την πρώτη μέρα

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά 18 είναι οι καταγγελίες εργαζομένων που έφτασαν στο Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας στις τράπεζες, το Σωματείο καταγράφει τα εξής: «Σε διευθύνσεις τραπεζών εργαζόμενοι δέχτηκαν πίεση να δουλέψουν από το σπίτι. Αλλοι συνάδελφοι αναγκάστηκαν να χτυπήσουν κάρτα ενώ δεν είχαν προλάβει να τελειώσουν τη δουλειά τους». 

Και αναδεικνύει μία ακόμα πλευρά: «Τη στιγμή που έχουμε μείνει "τρεις και ο κούκος" μετά τις αλλεπάλληλες "εθελούσιες απολύσεις" και τις αποσχίσεις ολόκληρων τμημάτων, και ενώ οι τράπεζες αξιώνουν τα καταστήματα να δουλεύουν με ένα μόνο ταμείο, οι διευθύνσεις να δουλεύουν με το μισό προσωπικό, να κλείνουν συνεχώς όλο και περισσότερα καταστήματα, έρχονται τώρα να μετακυλήσουν την ευθύνη στον εργαζόμενο που δεν έχει προλάβει να τελειώσει στην ώρα του». Απαιτεί να σταματήσουν οι απλήρωτες υπερωρίες και η εντατικοποίηση της δουλειάς και καλεί τους εργαζόμενους να περιφρουρήσουν το ωράριό τους, να μην υποκύψουν σε εκβιασμούς και απειλές, να διεκδικήσουν τις υπερωρίες τους σε περίπτωση που χρειαστεί να δουλέψουν πέραν του ωραρίου.


 

ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου