ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Αλλεπάλληλα ρεκόρ κερδών για τα μονοπώλια, νέα χαράτσια στους λαούς

 

 

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε τα κέρδη των μονοπωλίων της Ενέργειας, την ίδια ώρα που οι λαοί καλούνται να πληρώσουν το «μάρμαρο» με όλους τους τρόπους, αφενός πληρώνοντας ακόμα πιο πανάκριβους λογαριασμούς Ενέργειας, αφετέρου μειώνοντας ακόμα περισσότερο την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, τις προηγούμενες μέρες, τα ευρωπαϊκά μονοπώλια «Shell», «Centrica» και «Total Energies», όπως και τα αμερικανικά «ExxonMobil» και «Chevron» ανακοίνωσαν τεράστια κέρδη για το β' τρίμηνο του 2022, την ώρα που η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή «έκτακτης εισφοράς» στα λαϊκά νοικοκυριά για το φυσικό αέριο, που θα «απογειώσει» και άλλο τους λογαριασμούς.

Χωρίς «ταβάνι» τα κέρδη των μονοπωλίων της Ενέργειας

Στη Βρετανία, η «Centrica», ιδιοκτήτρια της εταιρείας ρεύματος «British Gas», ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της το β' τρίμηνο πενταπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, φθάνοντας τα 1,32 δισ. στερλίνες από 262 εκατ. στερλίνες πέρσι.

Την ίδια μέρα, η «Shell» ανακοίνωσε κέρδη - ρεκόρ σε σχέση με την περσινή περίοδο, φθάνοντας τα 9 δισ. στερλίνες.

Στη Γαλλία, η «Total Energies» ανακοίνωσε αύξηση κερδών το τελευταίο τρίμηνο κατά 9% (9,8 δισ. δολάρια).

Ιδια εικόνα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η αμερικανική «ExxonMobil» ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της το β' τρίμηνο του 2022 τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, φτάνοντας τα 17,85 δισ. δολάρια. Είχε να καταγράψει τόσο αυξημένα κέρδη από τον Ιούνη του 2012.

Το επίσης αμερικανικό μονοπώλιο «Chevron» ανακοίνωσε τα μεγαλύτερα κέρδη τριμήνου αφότου ιδρύθηκε ο «πρόγονός» της «Ρacific Coast Oil Co» (1879 - 1906)! Ειδικότερα, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου 11,6 δισ. δολαρίων.

Γερμανία: Νέο χαράτσι στα λαϊκά νοικοκυριά για το φυσικό αέριο

Κι ενώ τα μονοπώλια θησαυρίζουν, στη Γερμανία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη την επιβολή νέου μεγάλου «χαρατσώματος» στα λαϊκά νοικοκυριά, με «έκτακτη εισφορά» για το φυσικό αέριο, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από την τσέπη τους η «διάσωση» των παρόχων φυσικού αερίου που στηρίζονται στο ρωσικό φυσικό αέριο, όπως π.χ. η «Uniper».

Συγκεκριμένα, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας αρμόδιος για ζητήματα Ενέργειας, Ρ. Χάμπεκ, δήλωσε ότι κάθε νοικοκυριό θα αναγκαστεί από τον ερχόμενο Οκτώβρη να πληρώσει επιπλέον στις ήδη αυξημένες τιμές από 1,5 και μέχρι 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Με δεδομένο ότι μια τετραμελής οικογένεια καταναλώνει περίπου 20.000 κιλοβατώρες τον χρόνο, το πρόσθετο κόστος για τα νοικοκυριά θα φθάσει, σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, από τα 500 μέχρι και τα 1.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, γερμανικοί δήμοι ανακοινώνουν μέτρα «εξοικονόμησης» Ενέργειας σε δημόσια κτίρια και υπηρεσίες, σε βάρος των πολιτών.

Μεταξύ άλλων, το Ανόβερο ανακοίνωσε τη διακοπή της παροχής ζεστού νερού στα λουτρά σε δημόσια αθλητικά κέντρα και κολυμβητήρια, ενώ επίσης ανακοινώθηκε ότι θέρμανση σε δημόσια κτίρια θα υπάρχει μόνο από την 1η Οκτώβρη έως τις 31 Μάρτη και θα περιορίζεται στους 20 βαθμούς Κελσίου (με απαγόρευση της χρήσης φορητών θερμαντικών μέσων κ.τ.λ.), με μόνη εξαίρεση τα σχολεία, τα γηροκομεία και τα νοσοκομεία.

Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι πάνω από 200 ιστορικά μνημεία και δημοτικά κτίρια από το βράδυ της Τετάρτης βυθίζονται στο σκοτάδι, για λόγους εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος.

Στη δε Βρετανία, δηλώσεις ειδικών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ανέφεραν ότι οι δαπάνες ενός νοικοκυριού τον χειμώνα θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμα και τις 3.850 στερλίνες από 1.970 στερλίνες.

Νέα άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κατέγραψε νέα άνοδο, φτάνοντας τον Ιούλη στο 8,9%, από 8,6% που ήταν τον Ιούνη. Το ποσοστό του Ιούλη είναι το υψηλότερο που καταγράφεται εδώ και 25 χρόνια, από το 1997, εξανεμίζοντας ακόμα περισσότερο τα εργατικά - λαϊκά εισοδήματα.

Αναλυτικότερα, οι τιμές της Ενέργειας αυξήθηκαν κατά 39,7%, ακολουθούν ο τομέας τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (9,8%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,5%) και οι υπηρεσίες (3,7%).

 

ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου