ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

NASA - Το συγκλονιστικό βίντεο με την προσεδάφιση στον Άρη – Τα πρώτα πλάνα από τον "κόκκινο πλανήτη" (ΒΙΝΤΕΟ)

 

 

Το ρομποτικό ρόβερ "Perseverance" της αποστολής "Mars 2020" της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας προσεδαφίστηκε την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021 στην επιφάνεια του Άρη, ανακοίνωσε η NASA.

"Η προσεδάφιση επιβεβαιώθηκε!" αναφώνησε ο Σουάτι Μοχάν, υπεύθυνος για τον έλεγχο επιχειρήσεων. Στην αίθουσα ελέγχου στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας, οι ομάδες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα χαράς τη στιγμή της επιβεβαίωσης προσεδάφισης.

Το "Perseverance" θα κατέβει μέσα στον μεγάλο κρατήρα Jezero, που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο 'Αρης ήταν πιο θερμός, υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή.

Μεταξύ άλλων, το ρόβερ διαθέτει μια πειραματική συσκευή που θα μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς επίσης ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους αρειανούς ήχους.

Επίσης το ρόβερ θα απελευθερώσει το "Ingenuity", ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σε έναν άλλο κόσμο.

Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διαστημικές αποστολές στον πλανήτη Άρη περιέγραψε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", ο Παντελής Πουλάκης, ο Έλληνας μηχανολόγος μηχανικός με ειδίκευση στη ρομποτική, που ασχολείται τα τελευταία 11 χρόνια με την ανάπτυξη τεχνολογιών πλανητικής εξερεύνησης για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ).

"Η άφιξη της αποστολής " Perseverance” είναι σημαντική, αφού θα έχει ως βασικό στόχο όχι μόνο να συλλέξει δείγματα χάρη στις ενδείξεις από τα επιστημονικά όργανα που μεταφέρει, αλλά και να τα αποθηκεύσει ώστε μια επόμενη αποστολή να τα φέρει πίσω στη Γη.

Είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο και περίπλοκο επιστημονικό επίτευγμα να έχεις στείλει συσκευή από τη Γη, η οποία έχει όλους τους αυτοματισμούς και όλα τα συστήματα, που θα πρέπει να λειτουργήσουν όλα μαζί ταυτόχρονα", τονίζει ο κ. Πουλάκης, ο οποίος ειδικεύεται στις συγκεκριμένες πλανητικές τεχνολογίες.

"Πρόκειται για δείγματα του εδάφους του Άρη, που μπορεί να έχουν απαντήσεις στο ερώτημα της ύπαρξης ζωής στον πλανήτη...", τονίζει.

ΒΙΝΤΕΟ.


 
Πυρηνοκίνητο
 
Η περιοχή όπου είχε σχεδιαστεί να γίνει η προσεδάφιση ήταν πολύ μικρότερη από προηγούμενες αποστολές, χάρη στην τεχνολογική πρόοδο που μεσολάβησε και στην καλύτερη γνώση της ατμόσφαιρας του Αρη, που επέτρεψαν ακριβέστερο υπολογισμό της πορείας καθόδου της διαστημοσυσκευής
Η περιοχή όπου είχε σχεδιαστεί να γίνει η προσεδάφιση ήταν πολύ μικρότερη από προηγούμενες αποστολές, χάρη στην τεχνολογική πρόοδο που μεσολάβησε και στην καλύτερη γνώση της ατμόσφαιρας του Αρη, που επέτρεψαν ακριβέστερο υπολογισμό της πορείας καθόδου της διαστημοσυσκευής

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το ρόβερ «Perseverance», που πρόκειται να κάνει εξερευνητικές διαδρομές στην επιφάνεια του Αρη για τουλάχιστον ένα έτος, είναι πυρηνοκίνητο, χρησιμοποιώντας 4,8 κιλά πλουτωνίου ως πηγή Ενέργειας, καθώς το μέγεθός του είναι τέτοιο που τα φωτοβολταϊκά κελιά δεν θα μπορούσαν να το εξυπηρετήσουν. 

Στον εξοπλισμό του περιλαμβάνονται ένα λέιζερ που μπορεί να αεριοποιήσει πετρώματα, ένα ραντάρ που μπορεί να δει αρκετά βαθιά μέσα στο έδαφος, υψηλής ανάλυσης πανοραμικές κάμερες και κάμερες που μπορούν να συλλάβουν στερεογράμματα και να πάρουν κοντινές λήψεις πετρωμάτων. 

Επίσης όργανα για την παρακολούθηση των ήχων του πλανήτη, των καιρικών φαινομένων (π.χ. ανεμοστρόβιλοι), ακόμη και μια πειραματική συσκευή για την παραγωγή οξυγόνου από το διοξείδιο του άνθρακα της αραιής αρειανής ατμόσφαιρας. Ισως πιο πρωτότυπο απ' όλα είναι το μικρό ελικοπτεράκι τύπου drone (με τέσσερις έλικες), που φέρει το ρόβερ στην κοιλιά του και το οποίο πρόκειται να είναι η πρώτη γήινη συσκευή που θα εξερευνήσει τον Αρη από αέρος και ιδιαίτερα τα απότομα και γενικά δυσπρόσιτα σημεία του, όπως στις πλαγιές του κρατήρα, εκεί που το ρόβερ δεν μπορεί να πάει.

Η συσκευή παραγωγής οξυγόνου, εφόσον έχει θετικά αποτελέσματα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη εκδοχή της, που θα παρήγαγε οξυγόνο για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη. Αλλά και το ελικοπτεράκι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από αστροναύτες για τη γρήγορη ανίχνευση της γύρω περιοχής, ώστε να εντοπίζονται χρήσιμα για τη διαμονή ή ενδιαφέροντα για εξερεύνηση σημεία. 

Η αποστολή «Perseverance» είναι ένας ρομποτικός γεωλόγος και κινητός αστροβιολόγος και θα επικεντρώσει ιδιαίτερα στην αναζήτηση και ανάλυση πετρωμάτων, που ίσως περικλείουν το αποτύπωμα της ύπαρξης ζωής στο παρελθόν του Αρη.

Αρχαία ζωή
 
Το σύστημα καθόδου του «Perseverance» όπως το φαντάστηκε ο καλλιτέχνης, στο πέρασμά του μέσα από την αρειανή ατμόσφαιρα με στόχο τον κρατήρα Τζέζερο
Το σύστημα καθόδου του «Perseverance» όπως το φαντάστηκε ο καλλιτέχνης, στο πέρασμά του μέσα από την αρειανή ατμόσφαιρα με στόχο τον κρατήρα Τζέζερο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Αρης είναι ο κοντινότερος από πλευράς απόστασης, αλλά έως ένα βαθμό και από πλευράς χαρακτηριστικών πλανήτης του ηλιακού συστήματος. Αν και τώρα πια είναι μια παγωμένη και αφιλόξενη έρημος, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια ήταν πιο θερμός και υγρός και ενδεχομένως κατάλληλος για την εμφάνιση ζωής. 

Αν βρεθούν απολιθώματα κάποιου είδους μικροβίων, θα εδραιώσουν την αντίληψη ότι η ζωή εμφανίζεται όπου τύχει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και αυτό μπορεί να συμβαίνει σε εκατομμύρια πλανήτες μέσα στον Γαλαξία και σε κάθε γαλαξία.

Ο κρατήρας Τζεζέρο, που είναι γεμάτος ιζήματα σαν αυτά που υπάρχουν στις λίμνες και στα δέλτα των ποταμών, έχει και μια άλλη σημαντική ιδιαιτερότητα: Βρίσκεται μέσα στο Syrtis Major, ένα ηφαιστειογενές σύμπλεγμα που σχηματίστηκε πριν από 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια και δίπλα στη λεκάνη Isidis Planitia, έναν γιγαντιαίο κρατήρα πρόσκρουσης, που σχηματίστηκε εκατό εκατομμύρια χρόνια πριν από το σύμπλεγμα. Ετσι, ο κρατήρας Τζεζέρο έχει δεχτεί τις επιδράσεις και των δύο αυτών γεωλογικών γεγονότων της αρειανής ιστορίας.

Από τα 50 σκάφη που έχουν σταλεί στον Αρη από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα, μόνο 5 της NASA (ένα από αυτά είναι το «Perseverance») έχουν διατρέξει την επιφάνεια του πλανήτη. 

Το τμήμα προσεδάφισης της αποστολής «Tianwen-1» της Κίνας, αν όλα πάνε καλά, τον ερχόμενο Μάη θα γίνει το έκτο ρόβερ στον Αρη. 

Μέρος της αποστολής του «Perseverance» είναι να συλλέξει δείγματα από ενδιαφέρουσες περιοχές, που θα τοποθετήσει σε ειδικά δοχεία, αφήνοντάς τα σε διάφορα σημεία της πορείας του, ώστε να περισυλλεγούν από επόμενη ρομποτική αποστολή, που θα πραγματοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

 Στόχος είναι μέσα στους επόμενους 12 μήνες να έχουν συλλεχθεί τουλάχιστον 20 δείγματα, τα οποία όταν έρθουν στη Γη θα αποτελούν στο σύνολό τους ένα δείγμα μισού κιλού από μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της επιφάνειας του Αρη.

 

 

ΠΗΓΗ. 1. thetoc

             2. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου