Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Σουπιές στιφάδο - Νηστίσιμα φαγητά Αγίου Όρους
ΥΛΙΚΑ
- ενάμισι κιλό σουπιές καθαρισμένες
- 8 ως 10 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
- 5 με 6 σκελίδες σκόρδο
- 2 ή 3 κουταλιές πελτές
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- 5 ως 6 φύλλα δάφνης
- μαυροπίπερο σε σπυριά
- κανέλα σε ξύλο
- γαρίφαλο σε καρφάκια
- 300 γραμμάρια λάδι
- αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρούμε πρώτα το κόκαλο και τα εντόσθια μαζί με τα μελάνια, τις πλένουμε και τις βράζουμε για σαράντα πέντε λεπτά περίπου.
Μπορούμε όμως να τις αγοράσουμε καθαρισμένες από τον ψαρά μας.
Επίσης υπάρχουν καταψυγμένες πολύ καθαρές.
Όπως και να είναι, θέλουν πρώτα ζεμάτισμα. Κατόπιν τις κόβουμε σε κομμάτια αναλόγως της αρεσκείας μας.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα σοτάρουμε με το λάδι.
Ρίχνουμε δυο κουταλιές από το ζουμί, στο οποίο τις βράσαμε, καθώς και όλα τα μυρωδικά και το κρασί.
Αφού βράσουν αρκετά επί τριάντα λεπτά περίπου, ρίχνουμε στον ταβά (πήλινο ταψί) τις σουπιές και τον πελτέ αραιωμένο, καθώς και το αλάτι (έπειτα από δέκα λεπτά δυνατού βρασμού).
Χαμηλώνουμε κατόπιν στο ελάχιστο τη φωτιά και περιμένουμε ώσπου να φύγουν όλα τα ζουμιά.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΠΗΓΗ: από το βιβλίο ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ του Μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου