ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Κέντρο αυτισμού SOS - Mονάδα ειδικής θεραπευτικής αγωγής

 

 

Η ιδέα για τη δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων χώρων για άτομα με αυτισμό πραγματοποιήθηκε αρχικά, χάρη στον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων των Αυτιστικών Παιδιών SOS με την ίδρυση ενός παιδικού σταθμού στον Πειραιά το 1978, σε μια εποχή που αντίστοιχες δομές δεν υπήρχαν. 

Επρόκειτο για μια προσπάθεια γονιών με αυτιστικά παιδιά να παράσχουν την κατάλληλη φροντίδα και απασχόληση στα νήπια τότε παιδιά τους, που αντιμετώπιζαν διάφορες δυσκολίες. 

Ακολούθησαν πολλά μέρη της Αθήνας, όπως η Νέα Μάκρη και ο Χολαργός, μέχρι που το 2009 κατάφεραν να δημιουργήσουν ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στους Θρακομακεδόνες σε έκταση 15 στρεμμάτων που τους παραχωρήθηκε από το κράτος, έχοντας πλέον αναγνωριστεί ως φιλανθρωπικός σύλλογος που παρέχει οργανωμένη περίθαλψη αλλά και ως φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.  

 Σήμερα, το κέντρο αυτισμού, η μονάδα Ειδικής Θεραπευτικής Αγωγής του Συλλόγου SOS στεγάζεται σε δύο κτίρια που διαθέτουν άνετους λειτουργικούς χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις, ποδηλατόδρομο, γήπεδο ποδοσφαίρου (5×5), δύο παιδικές χαρές και ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον με δέντρα και καλλωπιστικά φυτά, όπου οι άνθρωποι που περιθάλπονται εκεί περνούν κάποιες από τις ώρες της ημέρας τους.

    “Οι αυτιστικοί είναι ιδιαίτερα άτομα που χρειάζονται εξειδικευμένη μέριμνα, την οποία δεν μπορούν να προσφέρουν οι οικείοι τους στο σπίτι. Η αυξημένη φροντίδα που απαιτείται δεν επιτρέπει στους γονείς να εργαστούν ή να έχουν άλλες δραστηριότητες. Ορισμένες φορές, δε, η συγκατοίκηση με άλλα αδέλφια είναι από δύσκολη έως αδύνατη. Επίσης, συχνά δεν υπάρχει η κατάλληλη συμβουλευτική υποστήριξη στο οικογενειακό περιβάλλον, που δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ρόλου τους.”

       δηλώνει ο Γρηγόριος Μάντζιος, κοινωνικός λειτουργός στο κέντρο αυτισμού SOS, θέλοντας να τονίσει πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη του συγκεκριμένου κέντρου αυτισμού, μια και οι αυτιστικοί έχουν συμπεριφορές απόσυρσης σε σχέση με τους γύρω τους, δυσκολία να διαπραγματευτούν τις αλλαγές στο περιβάλλον, ιδιαίτερη έλξη για τα αντικείμενα και χαρακτηρίζονται από επίμονες διαταραχές του λόγου, όπως επίσης και από αισθητηριακές δυσκολίες. 

Βασικό μέλημα του κέντρου αυτισμού SOS, πάντως, είναι να μπορέσει κάθε άτομο με αυτισμό να φτάσει σε έναν ικανοποιητικό βαθμό λειτουργικότητας στις δραστηριότητες της καθημερινής του ζωής, να συγχρωτίζεται ομαλά με άλλα άτομα, η κατά το δυνατόν αυτοεξυπηρέτησή του, καθώς και η αποϊδρυματοποίηση των εξυπηρετούμενων στις στέγες μέσω δραστηριοτήτων εκτός του κέντρου, συμμετοχής τους σε πολιτιστικά και άλλα δρώμενα και συχνών επισκέψεών τους στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

 

Τι περιλαμβάνεται στο κέντρο αυτισμού:

Στο Κέντρο Ημέρας, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις μέσω ενός διαδραστικού πίνακα που έχουν να κάνουν με τις νέες τεχνολογίες, υπολογιστές και tablets, ειδική διαπαιδαγώγηση, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, γυμναστική, ψυχοκινητική αγωγή, μουσική, θεατρικό παιχνίδι, κηπουρική, μαγειρική και εκπαίδευση σε δεξιότητες καθημερινής ζωής. 

Περιλαμβάνονται, επίσης, εξωτερικά προγράμματα στην πόλη (βόλτα σε πάρκα, ψώνια σε σούπερ-μάρκετ, μαθήματα αστικής γεωργίας κ.λπ.). Παράλληλα με αυτό, λειτουργούν και τέσσερις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) – Οικοτροφεία ανοιχτού τύπου που φιλοξενούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, επί 24ώρου βάσεως, άτομα με αυτισμό και βαριά νοητική υστέρηση, τα οποία είναι κατά κανόνα πολύ εξαρτημένα όσον αφορά τις βασικές τους ανάγκες και με σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς, καθώς και Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με αυτισμό και βαριά νοητική υστέρηση.

Η ομάδα του Κέντρου Αυτισμού SOS, που αποτελείται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, γυμναστή ειδικής αγωγής, φυσικοθεραπευτές, νοσηλευτές και γενικούς φροντιστές, παρότι εργάζεται με ζήλο πάνω στη φροντίδα των αυτιστικών ατόμων, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των οικονομικών προβλημάτων και ελλείψεις, συγκεκριμένα στη συντήρηση των εγκαταστάσεων, στον εξοπλισμό του γυμναστηρίου και στην επισκευή και επέκταση της παιδικής χαράς. 

Παρότι είναι καίριας σημασίας για την ομαλή διαβίωση των ωφελούμενων, η έλλειψη πόρων καθιστά δύσκολη την κάλυψη την αποκατάστασή τους.

 Πάντως, αν κάποιος μπορεί και θέλει να βοηθήσει τη δράση του Κέντρου Αυτισμού SOS, έχει τη δυνατότητα να το κάνει μέσα από χρηματικές δωρεές ή δωρεές σε είδος, ακόμη και υπηρεσίες, απευθυνόμενος τηλεφωνικά στο 210 6520782 ή στέλνοντας mail στο info@kentrosos.gr.  https://www.facebook.com/Kentroautismousos

 

 

ΠΗΓΗ. maxmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου