ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Αλαλούμ στο Δημόσιο με τηλεργασία και ειδικές άδειες

 


 Αλαλούμ στο Δημόσιο με την υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 40% που με εγκύκλιο θέσπισε η κυβέρνηση, προκειμένου να αναχαιτιστεί το μεγάλο κύμα θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική.

Οπως καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ, σύγχυση έχει προκληθεί από το γεγονός ότι με την αρχική εγκύκλιο το υπουργείο Εσωτερικών στις 20 Σεπτεμβρίου δεν έκανε λόγο για υποχρεωτική τηλεργασία αλλά για δυνατότητα παροχής εξ αποστάσεως εργασίας από τους υπαλλήλους, «αποκλειστικά εφόσον αυτό συνάδει με τη φύση των καθηκόντων τους, με γνώμονα το χωροταξικό των φορέων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. 

Η προαιρετική, όπως μπορούσε κανείς να τη μεταφράσει, τηλεργασία ξαναέγινε υποχρεωτική με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου δύο ημέρες αργότερα.

Σύμφωνα με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, «στην πραγματικότητα, πέραν των ευπαθών ομάδων που, έτσι κι αλλιώς, εκτελούσαν εργασίες "back office", ελάχιστο ποσοστό του προσωπικού τέθηκε σε καθεστώς τηλεργασίας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων.

Και παρόλο που η τηλεργασία στο Δημόσιο φαίνεται να έχει μείνει σε ένα ποσοστό στα... χαρτιά, συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως η συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων συνεχίζει να εργάζεται σε ακατάλληλες συνθήκες, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των εργαζομένων και τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.

Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα, βάσει των όσων καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ, είναι στο κομμάτι της χορήγησης ειδικής άδειας για τους εργαζομένους οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. 

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, «απαιτούνται ένα σωρό έγγραφα και παραπεμπτικά σημειώματα της υπηρεσίας, τα οποία δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα οι άδειες να μη χορηγούνται ακόμη - τρανταχτό παράδειγμα στην εκπαίδευση - και να χρεώνονται στους εργαζομένους κανονικές άδειες. 

Την ίδια ώρα, δεν διενεργούνται προληπτικά τεστ πουθενά στο Δημόσιο, με την αυτονόητη εξαίρεση του υγειονομικού προσωπικού, ενώ τα κρούσματα ανάμεσα στους εργαζομένους πολλαπλασιάζονται και υπηρεσίες κλείνουν».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωσή του επισημαίνει πως οι υπάλληλοι που εμπίπτουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου «δύνανται κατόπιν αίτησής τους να απουσιάζουν δικαιολογημένα με ειδική άδεια απουσίας, εφόσον δεν απουσιάζουν ήδη από την υπηρεσία για τον λόγο αυτόν δυνάμει των παγίων διατάξεων περί χορήγησης αναρρωτικών αδειών». 

 

 

ΠΗΓΗ. tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου