Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πολύσπορο ψωμί (για 1 μεγάλη φραντζόλα)
ΥΛΙΚΑ
- 300 γρ. (1¼ φλιτζανιού) κρύο νερό
- 20 γρ. (2 κουταλιές) σουσάμι
- 20 γρ. (2 κουταλιές) λιναρόσπορο
- 20 γρ. (2 κουταλιές) κόκκους φαγόπυρο ή καβουρδισμένο φαγόπυρο
- 20 γρ. (2 κουταλιές) ηλιόσπορους, ελαφρά καβουρδισμένους (προαιρετικά)
- 500 γρ. (4 φλιτζάνια) αλεύρι ολικής αλέσεως
- 10 γρ. (2 κουταλάκια) αλάτι
- 8 γρ. νωπή μαγιά ή 4 γρ. (1¼ κουταλάκι) ξηρή μαγιά
- 80 γρ. (⅓ φλιτζανιού) χλιαρό νερό
- φόρμα ψωμιού του κιλού, αλειμμένη με φυτικό λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Ρίχνετε το κρύο νερό και τους σπόρους σε μπωλ και ανακατεύετε. Αυτό είναι το υγρό μείγμα. Το σκεπάζετε ένα μικρότερο, αναποδογυρισμένο μπωλ. Το αφήνετε σε δροσερό σημείο αποβραδίς.
2. Την επόμενη μέρα, βγάζετε το υγρό μείγμα από το ψυγείο. Χρησιμοποιείτε το μικρότερο μπωλ για να αναμείξετε το αλεύρι και το αλάτι. Αυτό είναι το ξηρό μείγμα.
3. Ρίχνετε την μαγιά σε μικρό μπωλ. Προσθέτετε το χλιαρό νερό και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί.
4. Αναμειγνύετε το μείγμα μαγιάς με το υγρό μείγμα, κατόπιν προσθέτετε το ξηρό μείγμα και το ζυμώνετε με το χέρι μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Σκεπάζετε με το μικρότερο μπωλ όπου ετοιμάσατε το ξηρό μείγμα. Το αφήνετε κατά μέρος για 10 λεπτά.
5. Μετά από 10 λεπτά, ζύμη είναι έτοιμη για ζύμωμα.
Αφήνοντάς την στο μπωλ, τραβάτε την ζύμη από την άκρη και την διπλώνετε στο κέντρο. Περιστρέφετε το μπωλ και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία σε άλλο μέρος της ζύμης. Επαναλαμβάνετε 8 φορές.
Όλη η διαδικασία πρέπει να πάρει 10 δευτερόλεπτα και η ζύμη θα αρχίσει να σφίγγει.
6. Ξανασκεπάζετε το μπωλ και το αφήνετε κατά μέρος για 10 λεπτά.
7. Επαναλαμβάνετε τα Βήματα 5 και 6 δύο φορές, μετά ξανά το Βήμα 5. Σκεπάζετε το μπωλ και αφήνετε την ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα. (Α)
8. Χτυπάτε την ζύμη με τις γροθιές.
9. Αλευρώνετε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας.
Τοποθετείτε την ζύμη στην επιφάνεια. Διπλώνετε την μία άκρη της ζύμης στο κέντρο. Διπλώνετε την απέναντι άκρη στο κέντρο. (B) (Γ)
10. Τώρα τυλίγετε την ζύμη σε ρολό περίπου δύο φορές το μήκος του ταψιού.(Δ) (E)
11. Πλάθετε το ρολό σε αναποδογυρισμένο «υ». (Ζ)
12. Πλέκετε τα 2 κορδόνια μαζί, μετά τοποθετείτε την ζύμη στο προετοιμασμένο ταψί. (Η) (Θ) (I)
13. Πασπαλίζετε το ψωμί με λίγο αλεύρι. Το σκεπάζετε και το αφήνετε να φουσκώσει, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο —περίπου για 45 λεπτά. (Κ)
14. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 240 βαθμούς.
Τοποθετείτε ένα ταψί στον πάτο του φούρνου.
Γεμίζετε ένα φλιτζάνι με νερό και το αφήνετε κατά μέρος.
15. Τοποθετείτε το φουσκωμένο ψωμί στον προθερμασμένο φούρνο.
Ρίχνετε το φλιτζάνι νερό στο ζεστό ταψί και χαμηλώνετε την θερμοκρασία του φούρνου στους 220 βαθμούς.
Ψήνετε το ψωμί περίπου για 30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΠΗΓΗ. mamapeinao.gr
(για 1 μεγάλη φραντζόλα)
- 300 γρ. (1¼ φλιτζανιού) κρύο νερό
- 20 γρ. (2 κουταλιές) σουσάμι
- 20 γρ. (2 κουταλιές) λιναρόσπορο
- 20 γρ. (2 κουταλιές) κόκκους φαγόπυρο ή καβουρδισμένο φαγόπυρο
- 20 γρ. (2 κουταλιές) ηλιόσπορους, ελαφρά καβουρδισμένους (προαιρετικά)
- 500 γρ. (4 φλιτζάνια) αλεύρι ολικής αλέσεως
- 10 γρ. (2 κουταλάκια) αλάτι
- 8 γρ. νωπή μαγιά ή 4 γρ. (1¼ κουταλάκι) ξηρή μαγιά
- 80 γρ. (⅓ φλιτζανιού) χλιαρό νερό
- φόρμα ψωμιού του κιλού, αλειμμένη με φυτικό λάδι
(για 1 μεγάλη φραντζόλα)
- 300 γρ. (1¼ φλιτζανιού) κρύο νερό
- 20 γρ. (2 κουταλιές) σουσάμι
- 20 γρ. (2 κουταλιές) λιναρόσπορο
- 20 γρ. (2 κουταλιές) κόκκους φαγόπυρο ή καβουρδισμένο φαγόπυρο
- 20 γρ. (2 κουταλιές) ηλιόσπορους, ελαφρά καβουρδισμένους (προαιρετικά)
- 500 γρ. (4 φλιτζάνια) αλεύρι ολικής αλέσεως
- 10 γρ. (2 κουταλάκια) αλάτι
- 8 γρ. νωπή μαγιά ή 4 γρ. (1¼ κουταλάκι) ξηρή μαγιά
- 80 γρ. (⅓ φλιτζανιού) χλιαρό νερό
- φόρμα ψωμιού του κιλού, αλειμμένη με φυτικό λάδι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου